רעידת אדמה בעוצמה 7.1 ביפן: עשרות לכודים בקניון שקרס בעיר קומאמוטו
מבנים קרסו וחומות בטירה התפוררו בדרום יפן • כ-150 אלף בני אדם פונו מבתיהם • התרעת צונאמי הופעלה באזורי החוף • אין דיווחים על פגיעה בכורים גרעיניים • המשטרה מדווחת על "לא מעט הרוגים"
החדשות בקצרה:
- רעידת אדמה בעוצמה 7.1 פקדה את דרום יפן וגרמה לנזק נרחב.
- אנשים רבים נלכדו בעקבות קריסת חלק ממרכז קניות בעיר קוממוטו.
- ממשלת יפן פרסמה התרעות חירום לתושבי שבעה מחוזות באי קיושו.
- התרעת צונאמי הופעלה מחשש לגלים בגובה של עד מטר אחד באזורי החוף.
- בית חולים אחד דיווח על יותר מ-50 פצועים בעקבות האירוע.
- כ-45 אלף משקי בית נותרו ללא חשמל ונגרמו שיבושי תקשורת קשים.
רעידת אדמה בעוצמה 7.1 פקדה היום (שלישי) את דרום יפן וגרמה לנזק נרחב, לקריסת מבנים, לפציעות ולשיבושים משמעותיים בתשתיות המדינה. אחד האירועים הקשים ביותר התרחש בעיר קומאמוטו, שם קרס חלק ממרכז הקניות "איון מול". על פי דיווחי רשת NHK המקומית, אנשים רבים נלכדו בתוך המבנה שקרס. מוקדם יותר דיווחה המשטרה על קולות שנשמעו כמו פיצוץ במרכז הקניות, אך באותה עת טרם התברר היקף הנזק.
המשטרה ביפן מדווחת כי "ככל הנראה יש לא מעט הרוגים" בקריסת הקניון בקומאמוטו.
עוצמת הרעש נמדדה ברמה שבע בסולם שינדו היפני, שהיא הדרגה הגבוהה ביותר בסולם עוצמת הטלטלה. בעקבות זאת, ממשלת יפן פרסמה התרעות חירום לתושבי המחוזות קומאמוטו, נגסאקי, קגושימה, פוקואוקה, סאגה, אויטה ומיאזקי שנמצאים באי קיושו. הרשויות קראו לציבור להישמע להנחיות ולפעול במהירות באזורים שהוגדרו בסיכון.


ראש ממשלת יפן, סנאה טקאיצ'י, ציינה כי התקבלו דיווחים על כמה פצועים, מבנים שקרסו ושרפות שפרצו בכמה מוקדים. "התקבלו דיווחים על כמה פצועים, מבנים שקרסו ושרפות", אמרה טאקאיצ'י. "הרשויות עדיין בוחנות את היקף הנפגעים והנזק לרכוש, אך כבר כעת בירור כי ישנם מספר פצועים". היא הוסיפה כי באזורים מסוימים נרשמו הפסקות חשמל ונזקים כבדים לכבישים ולגשרים.
חשש מצונאמי ורעידות משנה
לפי הדיווחים, לפחות בית חולים אחד קלט יותר מ-50 פצועים בעקבות רעידת האדמה. נוסעים שהיו על רכבת מהירה נפצעו גם הם, ושירותי הרכבות באי קיושו הופסקו לחלוטין. בין השאר פורסם תיעוד של רכבת משא שירדה מהפסים ונפלה כתוצאה מהרעידה.
נמל התעופה בקומאמוטו סגר את מסלול ההמראה, וטיסות רבות בוטלו או הוסטו ליעדים אחרים. סוכנות ניהול האסונות מסרה כי יותר מ-150 אלף בני אדם קיבלו הוראה להתפנות למרכזים מוגנים.

לאחר הרעש הופעלה התרעת צונאמי מחשש לגלים בגובה של עד מטר אחד, שהיו צפויים להגיע לאזורי החוף סמוך לשעה 17:00 לפי השעון המקומי. ברשת NHK דווח כי ייתכן שגלים בגובה כזה כבר נמדדו בנקודות מסוימות. גורם בסוכנות המטאורולוגית הזהיר כי קיימת סכנה לרעידות חזקות נוספות במהלך השבוע הקרוב, וכן חשש ממפולות קרקע באזורים שנפגעו.
הנזק הגיע גם לאתרים היסטוריים, כאשר חלק מחומות האבן של טירת קומאמוטו קרסו. ברשות הפיקוח הגרעיני מסרו כי לא נמצאו שינויים במצב תחנות הכוח הגרעיניות באזור. חברת החשמל דיווחה כי שלושת הכורים הגרעיניים המשיכו לפעול כרגיל, למרות ש-45 אלף משקי בית נותרו ללא חשמל. חברות טכנולוגיה כמו סוני ו-TSMC פינו את עובדיהן מהמפעלים כאמצעי זהירות, וחברות הסלולר דיווחו על שיבושים קשים בתקשורת.
