אחרי התדרוכים - טראמפ דוחה בקולו את ההצעה של איראן
לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, נשיא ארה"ב נערך לאפשרות של חידוש הלחימה אחרי בחירות האמצע • שר החוץ האיראני טען: הועברה לארה"ב הצעה לפתיחת מצר הורמוז תוך שבעה ימים

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ דחה היום (שבת) בקולו את הצעתה של איראן לפתיחת מצר הורמוז ולהפסקת אש. "הם הניחו הצעה אבל דחיתי אותה", אמר לעיתונאים. לפי דיווח מהלילה בוול סטריט ג'ורנל, טראמפ אמר לעוזריו כי הוא מתכנן לחדש את התקיפות באיראן אחרי בחירות האמצע בארה"ב, שיערכו בתחילת חודש נובמבר.
שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י אמר אמש כי טהראן העבירה לארה"ב תוכנית לפתיחת מצר הורמוז בתוך שבעה ימים. הוא הוסיף כי הכדור כעת בידיה של ארה"ב. שר החוץ האיראני הבהיר כי ספירת שבעת הימים תחל רק לאחר שארה"ב תאשר את התוכנית.
"שבעת הימים יתחילו כאשר ארה"ב תקבל את התוכנית", אמר. לדבריו, הצעדים שנדרשים מוושינגטון במסגרת ההצעה אינם חדשים, ו"כולם כבר מופיעים במזכר ההבנות" בין המדינות.

"אם הם יקבלו את תוכנית שבעת הימים הזו, בסוף שבעת הימים מצר הורמוז יהיה פתוח", אמר שר החוץ האיראני. לפי עראקצ'י, התוכנית כוללת תנאים שעל ארה"ב לקיים, ובסיומם ייפתח המצר לתנועת ספינות. לאחר מכן, לדבריו, ניתן יהיה לחדש את השיחות בנושא הגרעין.
במקביל, עראקצ'י התייחס לטענות בנוגע לתוכנית הגרעין האיראנית. לדבריו, "הטענה שאיראן נמצאת על סף השגת נשק גרעיני היא שקר גדול, שהומצא לראשונה על ידי ישראל ב-2003, ומאז ארצות הברית ומדינות אירופה ממשיכות לחזור עליו". שר החוץ האיראני הוסיף כי איראן "לא תוותר על זכויותיה הריבוניות תחת לחץ".
בהתייחס למצר הורמוז אמר עראקצ'י כי עד 28 בפברואר המצר היה פתוח, והאשים את ארצות הברית ואת ישראל במצב הביטחוני. "אי אפשר להפציץ מדינה, לאיים בהשמדתה, להטיל עליה מצור ימי - ואז לצפות שהביטחון וחופש השיט יחזרו באופן אוטומטי", אמר.
השבוע קיימו ארצות הברית ואיראן בניו יורק סבב משא ומתן ראשון לאחר שלושה חודשים. מדובר היה בשיחות עקיפות שנערכו בחדרים נפרדים. השליחים האמריקנים ג'ארד קושנר וסטיב וויטקוף שהו בחדר אחד, בעוד שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י שהה בחדר אחר. המתווכים הקטארים, ובראשם עלי אל-ת'וואדי, עברו בין החדרים והעבירו את המסרים בין הצדדים.