N12
פרסומת

מחשש להפסד בבחירות האמצע: יועצי טראמפ מנסים לשמור את המלחמה עם איראן "על אש קטנה"

בכיר בבית הלבן לרויטרס: "אנחנו ממשיכים להפעיל לחץ על איראן, אבל נובמבר הוא בעדיפות גבוהה יותר" • הממשל מעדיף להתמקד לפחות עד אחרי הבחירות בהגברת הלחץ הכלכלי • לפי המקורות, ואנס ורוביו נמנים עם הבכירים בממשל שתומכים לשמור את העימות "שקט" עד אחרי הבחירות • ברקע: התמיכה בטראמפ ובמלחמה עם איראן בשפל היסטורי

אסף רוזנצוייג
פורסם:
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ
יפסיד את בחירות האמצע? נשיא ארה"ב דונלד טראמפ | צילום: AP
הקישור הועתק

עוזריו הבכירים של הנשיא טראמפ מעוניינים למנוע הסלמה במלחמה באיראן לקראת בחירות אמצע הקדנציה בנובמבר, בניסיון לצמצם את ההפסדים הצפויים לרפובליקנים - כך על פי דיווח היום (רביעי) ברויטרס. המקורות ציינו כי בבית הלבן עשויים לשקול להגביר את הלחימה באיראן לאחר הבחירות ב-3 בנובמבר, אולם זה רחוק מלהיות "החלטה מוגמרת".

בשלב זה, לדבריהם, הממשל מתמקד בהגברת הלחץ הכלכלי על איראן, בניסיון להשיג באמצעותו ויתורים במשא ומתן עתידי. "אנחנו ממשיכים להפעיל לחץ על איראן", אמר בכיר בבית הלבן, "אבל נובמבר הוא בעדיפות".

בינתיים, הממשל מתמקד בהגברת הלחץ הכלכלי על איראן, במטרה להשיג ממנה ויתורים במשא ומתן עתידי - ויתורים שעד כה לא הצליחה ארצות הברית להשיג לאחר חודשים של פעילות צבאית.

תיעוד מהתקיפות באספהאן
החשש: המלחמה הלא פופולרית באיראן תעלה לטראמפ בבחירות האמצע. התקיפות האמריקניות באיראן, ארכיון

"ממשיכים עם הלחץ - אבל נובמבר הוא בעדיפות עליונה"

"אנחנו ממשיכים להפעיל לחץ על איראן", אמר גורם בבית הלבן. "אבל נובמבר הוא בעדיפות עליונה". לפי המקורות, שמירה על המלחמה ברובה בשליטה עד הבחירות תסייע למנוע מהעימות הלא-פופולרי להשתלט על סדר היום החדשותי, בזמן שהרפובליקנים מנסים לשמור על הרוב הדחוק שלהם בסנאט ובבית הנבחרים.

לפי סקר של רויטרס מסוף אוגוסט, רק 31% מהאמריקנים תומכים במלחמה, לעומת 63% שמתנגדים לה. הבוחרים אינם מרוצים במיוחד גם ממחירי הדלק הגבוהים. הפסקה טקטית בלחימה עשויה לספק לצבא האמריקני מרווח נשימה כדי לחדש את מלאי התחמושת שלו, שנמצא במחסור משמעותי.

לוח הזמנים השתנה - מה שמניע את איראן הוא לוח השנה

אלא שהשמירה על המלחמה בעוצמה נמוכה הופכת למורכבת יותר. המלחמה אומנם פחות אינטנסיבית משהייתה באביב או במהלך ההתלקחות באמצע הקיץ, אך הצדדים חזרו בימים האחרונים לתקיפות הדדיות. לפי אנליסטים, איראן צפויה להמשיך ולתקוף מעת לעת מטרות אמריקניות ובעלות בריתה במפרץ, ובהן בסיסים צבאיים, כלי שיט ותשתיות אנרגיה.

פרסומת

ארצות הברית עלולה להימצא בעקבות זאת תחת לחץ להגיב, מה שעלול ליצור מעגל של הסלמה ולהחזיר את שני הצדדים למלחמה אווירית בהיקף מלא. בסוף השבוע תקפה ארצות הברית משגרי רקטות באי לאראק שבאיראן, לאחר חודש של רגיעה יחסית. בעקבות זאת איראן שיגרה טילים לעבר ירדן ואיחוד האמירויות. אתמול תקפה ארצות הברית שוב מטרות איראניות נוספות באזור מצר הורמוז, שהובילו לתגובה איראנית.

ואנס ורוביו
לפי גורמים בבית הלבן: ואנס ורוביו בעד לשמור על "האש שקטה" עד אחרי הבחירות | צילום: AP

הגורם העיקרי שמקשה על האסטרטגיה: טראמפ

גורם נוסף שמקשה על האסטרטגיה הוא טראמפ עצמו. לפי סקר רויטרס, שיעור התמיכה בנשיא ירד מ-40% ל-33% מאז תחילת המלחמה. גורמים אמריקנים אמרו כי טראמפ אינו מעוניין כרגע בהסלמה, אך הוא עשוי לשנות את דעתו בעקבות התפתחויות בשטח.

פרסומת

בית הנבחרים
"נובמבר בעדיפות עליונה": הקונרס האמריקני, ארכיון | צילום: ארייה לייב אברמס, פלאש 90

טראמפ אמר בפומבי כי הבחירות הקרובות אינן משפיעות על האסטרטגיה שלו מול איראן. עם זאת, כשהמלחמה נכנסת לחודש השביעי, בבית הלבן מתמודדים עם מגבלות לוגיסטיות ופוליטיות. "לוח הזמנים השתנה", אמר גורם בכיר בבית הלבן. גורם נוסף אמר כי "לוח השנה מניע את איראן".

שני גורמים בבית הלבן אמרו כי סגן הנשיא ג'יי-די ואנס ושר החוץ מרקו רוביו נמנים עם הבכירים בממשל שתומכים בניסיון לשמור את העימות עם איראן "שקט" יחסית עד נובמבר. במקביל, מעורבותה המוגבלת של סין במהלך האמריקני לבידוד איראן מעוררת שאלות בנוגע ליעילותו של מסע הלחץ הכלכלי.