הזעם על חשיפת ההסכם - וההשוואה לביידן: מה הוביל לזיגזג של טראמפ לגבי הסכם הגרעין הסעודי
ב-CNN חשפו כי טראמפ זעם על כך ששר האנרגיה הכריז על העסקה מבלי לקבל את אישורו • זעמו של הנשיא גבר בעקבות ביקורת בתקשורת האמריקנית, שהדגישה את היעדר תנאי הנורמליזציה - יעד שקודמו בתפקיד דרש • התנאי שהציב טראמפ הפתיע לא רק את הסעודים, אלא גם את אנשי צוות המו"מ האמריקני - מה שהוביל לחילופי האשמות בתוך הממשל • בבית הלבן הכחישו מעורבות של נתניהו בשינוי עמדת טראמפ


החדשות בקצרה
- ב-CNN חשפו את מאחורי הקלעים של הזגזוג של טראמפ בנוגע להסכם הגרעין עם סעודיה.
- הנשיא זעם על חשיפת ההסכם על ידי שר האנרגיה רייט, שהכריז עליו מבלי לקבל את אישורו.
- זעמו של טראמפ גבר בעקבות ביקורת בתקשורת האמריקנית, שהדגישה את היעדר תנאי הנורמליזציה ואת העובדה שביידן כן דרש זאת.
- התנאי הפומבי שהציב טראמפ הפתיע את הסעודים ואף את צוות המשא ומתן של הממשל האמריקני עצמו.
- מקורבים לממשל חשדו שנתניהו הוביל לשינוי בעמדת טראמפ, אולם בבית הלבן הכחישו.
גורמים המעורבים בנושא הסכם הגרעין עם סעודיה מסרו הלילה (בין חמישי לשישי) ל-CNN כי הנשיא טראמפ זעם על חשיפת העסקה, שכן שר האנרגיה כריס רייט לא עדכן אותו מראש על המועד המתוכנן להודעה.

ארצות הברית וסעודיה חתמו ביום רביעי האחרון על הסכם גרעין אזרחי במטה משרד האנרגיה בוושינגטון, אך המהלך כאמור "בוטל" בתוך פחות מ-24 שעות על ידי הנשיא דונלד טראמפ.
האירוע, שהיה בבנייה במשך יותר משני עשורים, נערך באמצעות שיחת וידאו בין שר האנרגיה רייט לעמיתו הסעודי בריאד. למרות החתימה החגיגית, טראמפ הודיע למוחרת כי העסקה כפופה לתנאי חדש: הצטרפותה של סעודיה להסכמי אברהם ונורמליזציה עם ישראל.
הנשיא טראמפ פרסם את הודעתו ברשת החברתית אתמול בבוקר, וטען כי סעודיה תיאלץ לנרמל את יחסיה עם ישראל כדי להוציא את העסקה אל הפועל. בנוסף, הוא הכחיש כי ההסכם המקורי מאפשר לסעודיה להעשיר אורניום בשטחה.

הזעם של טראמפ - וחילופי ההאשמות בממשל
הביקורת על ההסכם גברה לאחר דיווחים בתקשורת השמרנית בארצות הברית, ובעיקר בוול סטריט ג'ורנל וברשת פוקס ניוז. כלי התקשורת תהו מדוע העסקה נחתמה ללא הסכם נורמליזציה, יעד שגם הנשיא לשעבר ג'ו ביידן ניסה לקדם. המקורות מסרו ל-CNN כי זעמו של טראמפ התגבר בעקבות גל הביקורות - מה שגם השפיע על החלטתו להתנות את ההסכם בהצטרפות להסכמי אברהם.
התנאי הפומבי שהציב הנשיא הפתיע לא רק את הסעודים, אלא גם את צוות המשא ומתן הגרעיני של הממשל עצמו. מקורות המעורבים בנושא ציינו כי המומחים האמריקנים לא ציפו לדרישה לקשור את העסקה להסכמי אברהם. עבור הסעודים, ההסכם המקורי נחשב להישג משמעותי מכיוון שלא כלל את דרישת הנורמליזציה, ואפשר להם להעשיר אורניום בתנאים מסוימים תוך הגבלת יכולת הפיקוח של הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית על אתרי הגרעין.

גורמים בבית הלבן הפנו אצבע מאשימה כלפי משרד האנרגיה וטענו כי התבקשו שלא להציג את ההסכם ביום רביעי, אך רייט המשיך בתוכנית המקורית והעניק ראיונות בנושא.
"צוות האנרגיה של הנשיא טראמפ מתואם לחלוטין", אמרה דוברת הבית הלבן טיילור רוג'רס. "העסקה הגרעינית האזרחית המתווכת בין ארצות הברית לסעודיה מותנית בהצטרפות סעודיה להסכמי אברהם המוצלחים, שיסייעו להביא שלום אמיתי למזרח התיכון". מנגד, משרד האנרגיה הכחיש את הטענות על חוסר תיאום. מזכיר העיתונות בן דידטריך מסר כי מדובר ב"פייק ניוז" וכי המשא ומתן וההכרזה תואמו מקרוב עם הבית הלבן ומשרד החוץ.

התנגדות מומחים - והשפעה ישראלית
ההסכם המקורי, שנדחה במשך חודשים בשל חששות מקונגרס עוין ומהמלחמה באיראן, עורר התנגדות בקרב מומחים למניעת תפוצת נשק גרעיני. המומחים הביעו דאגה מהאפשרות להעשרת אורניום על אדמת סעודיה ומחוסר הפיקוח של הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית. התומכים בעסקה טענו כי שיתוף פעולה אמריקני יבטיח השפעה על תקני הבטיחות וימנע מסעודיה לפנות לסין או לרוסיה.
מקורבים לממשל האמריקני אף חשדו כי התערבות של ראש הממשלה בנימין נתניהו הובילה לשינוי בעמדת טראמפ. שני מקורות ישראלים מסרו כי נתניהו קיווה להשפיע על תנאי העסקה ולדחוף להכללת סעיף הנורמליזציה. עם זאת, בבית הלבן הכחישו כי התקיימה שיחה בין טראמפ לנתניהו לפני ההודעה, וטענו כי הנשיא רק חזר על עמדתו ארוכת השנים לגבי היחסים בין ריאד לירושלים.