N12
פרסומת

"נפרק לבנה אחר לבנה": ממשל טראמפ במתקפה חריפה נגד בית הדין בהאג

שר החוץ רוביו הודיע על מהלך נרחב נגד בית הדין הפלילי הבין-לאומי • "מצב כזה יביא לקיצה של ארה"ב כאומה ריבונית ועצמאית", הזהיר • בין המהלכים שעל הפרק: לחץ על בעלות ברית לעזוב את בית הדין

אסף רוזנצוייג
פורסם:
מרקו רוביו, דונלד טראצפ, ג'יי-די ואנס
מרקו רוביו, דונלד טראצפ, ג'יי-די ואנס | צילום: AP
הקישור הועתק

החדשות בקצרה:

  • משרד החוץ של ארה"ב הודיע על מהלך חריג בהיקפו לפגיעה בבית הדין בהאג.
  • רוביו: "נפרק את בית הדין לבנה אחר לבנה, אם יהיה צורך".
  • על הפרק: הרחבת הסנקציות וביטול ויזות ואשרות קיימות לבכירים.
  • בממשל טראמפ כבר מפעילים על בית הדין לחץ כבד, בין השאר בשל צו המעצר לנתניהו.

ממשל טראמפ הודיע אתמול (שני) על פתיחת מהלך חדש ונרחב נגד בית הדין הפלילי הבין לאומי בהאג. שר החוץ האמריקני מרקו רוביו הצהיר כי ארצות הברית מתכוונת "לנטרל באופן שיטתי" את פעילותו של בית הדין.

במאמר שפרסם בעיתון וול סטריט ג'ורנל כתב רוביו כי מצב שבו בית הדין ינסה לעמיד לדין אזרחים אמריקנים היא סיבה מספקת לפעול נגדו, וכי מצב כזה "יביא לקיצה של ארצות הברית כאומה ריבונית ועצמאית". הוא הוסיף כי הממשל ישתמש בכל הכלים העומדים לרשותו, ובשיתוף כל בעל ברית שיסכים לכך, כדי "לפרק את בית הדין לבנה אחר לבנה, אם יהיה בכך צורך".

לצד ההכרזה הרשמית של משרד החוץ, גורם אמריקני אמר לניו יורק טיימס כי כבר בשבוע שעבר קיים רוביו שיחות עם שרי חוץ ובכירים ממדינות שונות בניסיון לגייס תמיכה במהלך נגד בית הדין.

זו אינה הפעם הראשונה שממשל טראמפ מתעמת עם בית הדין הפלילי הבין לאומי. בעבר התנגד הממשל לחקירות שנגעו להתנהלות חיילים אמריקנים באפגניסטן, וגם מתח ביקורת חריפה על הצעדים שנקט בית הדין נגד ישראל, ובעיקר צווי המעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט.

שר החוץ של ארה"ב מרקו רוביו
שר החוץ של ארה"ב מרקו רוביו | צילום: AP

בהודעת משרד החוץ שפורסמה אתמול נטען כי בית הדין מנסה להפוך ל"בורר עולמי שאינו נותן דין וחשבון", וכי הוא מסכן אזרחים אמריקנים באמצעות חקירת חיילים ובכירים אמריקנים, בין היתר בשל פעולותיהם במלחמות מחוץ לארצות הברית.

עם זאת, הסיכוי בפועל שבית הדין יעמיד אזרחים אמריקנים לדין נחשב נמוך מאוד. לבית הדין אין כוח משטרה משלו, והוא יכול לעצור ולהעמיד לדין אזרחים אמריקנים רק אם אחת המדינות החברות בו תבצע את המעצר. בנוסף, יותר ממאה מדינות חתמו על הסכמים עם ארצות הברית שלפיהם לא יסגירו אזרחים אמריקנים לבית הדין. גם כללי בית הדין קובעים כי אם מתקיימת חקירה או העמדה לדין במדינה עצמה, כולל בבתי משפט אמריקניים, לבית הדין אין סמכות לדון באותם מקרים.

הממשל כבר הטיל בעבר סנקציות על שופטים בבית הדין, אולם ההכרזה הנוכחית מרחיבה את המאבק ומכוונת נגד המוסד כולו. בעבר דווח כי המצב הכלכלי של בית הדין הידרדר באופן חריף בשל הסנקציות האמריקניות.

ICC, בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג
ICC, בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג | צילום: AP, Reuters
פרסומת

כחלק מהמהלך החדש, משרד החוץ מאיים להטיל סנקציות נוספות על בכירים בבית הדין, והודיע כי יגביר את הפיקוח על בעלות בריתה של ארצות הברית המקבלות ממנה סיוע, אם יסרבו, לדבריה, "לדחות את סמכותו הכוזבת של בית הדין". בנוסף, בארה"ב נערכים לאסור כניסה למדינה מבכירים בבית הדין, להפעיל לחץ על בעלות ברית לפרוש מבית הדין ולבטל אשרות קיימות.

המהלך הזה צפוי להקשות על העמדה לדין של מבצעי פשעים חמורים ברחבי העולם. בניו יורק טיימס מעריכים כי המהלך צפוי להעמיק את המחלוקות בין ארצות הברית לבין בעלות בריתה באירופה ובמדינות נוספות התומכות בבית הדין.