N12
פרסומת

שליטה איראנית חסרת תקדים על מצר הורמוז: כך משנה ההסכם המתגבש את המצב לפני המלחמה

באיראן ובעומאן מאותתים שהם בשלבים הסופיים של חתימת ההסכם שייפתח את מצר הורמוז לתנועת ספינות ויעניק למשטר האייתוללות מנוף לחץ קבוע על המערב

תומר אלמגור
פורסם:
מפת המצב במצר הורמוז
מפת המצב במצר הורמוז
הקישור הועתק

החדשות בקצרה:

  • איראן ועומאן על סף חתימה על הסכם שיסדיר את מעבר הספינות במצר הורמוז.
  • ההסכם כולל שינוי בנתיבי השיט, פיקוח איראני על תנועת הספינות ואפשרות לגביית עמלות.
  • תנאי ההסכם משנים באופן יסודי את המצב שהיה קיים במצר הורמוז לפני המלחמה - לטובת איראן.

איראן ועומאן על סף הסכם לפתיחה מחודשת של מצר הורמוז למעבר ספינות, והוא צפוי להעניק לאיראן שליטה חסרת תקדים על אחד מהמעברים הימיים החשובים ביותר בעולם. ההסכם המתגבש משנה באופן יסודי את ההסדר שהיה קיים במצר הורמוז לפני המלחמה, ועשוי לספק לטהראן מנוף לחץ של ממש על העולם כולו, במקביל למקור הכנסה משמעותי נוסף - זאת לאחר חודשים של מלחמה עם ארצות הברית.

דובר משרד החוץ האיראני מסר אתמול (רביעי) שאיראן ועומאן קרובות להשלמת ההסכם למעבר אוניות במצר הורמוז. מצר הורמוז ממוקם בין שתי המדינות, ואיראן סגרה אותו לתנועה באמצעות תקיפות חוזרות ונשנות במהלך המלחמה.

מפת המצב במצר הורמוז
מפת המצב במצר הורמוז

השינוי בנתיבי השיט

ההסכם המתגבש: מעבר של ספינות הנכנסות למצר דרך המרחב הימי של איראן, ותנועה של ספינות היוצאות מהמצר דרך המרחב הימי של עומאן.

לפני המלחמה: ספינות יוצאות ונכנסות עברו בנתיב במרכז מצר הורמוז, שממוקם בין הנתיב העומאני המוצע לנתיב האיראני המוצע. כתבנו ברק רביד דיווח ש-140-70 מוקשים הונחו בנתיב הזה, ושהצדדים יפעלו לפנות אותו ממוקשים ולהשמיש אותו בחזרה במסגרת ההסכם.

פרסומת

שליטת איראן בתנועה

ההסכם המתגבש: ספינות ידרשו לתאם מעבר במצר הורמוז עם המשטר האיראני - גם בנתיב שעובר בשטח איראן וגם בנתיב העומאני.

לפני המלחמה: איראן לא שלטה בתנועת הספינות במצר הורמוז וספינות לא נאלצו לתאם איתה מעבר במצר.

פיצוצים באיראן סמוך למצר הורמוז
תקיפות סמוך למצר הורמוז

תשלום לאיראן עבור מעבר במצר הורמוז

ההסכם המתגבש: כתבנו ברק רביד דווח שבמסגרת ההסכם המוצע לא ייגבו דמי מעבר או שימוש במצר במשך 60 יום, ולאחר מכן יתנהל משא ומתן. גורמים איראנים מסרו לניו יורק טיימס כי אף שלא ייגבו אגרות מעבר במצר, ההסכם כולל "דמי שירות" שנועדו לכסות את ההשפעה הסביבתית של פעילות הספנות, את אבטחת אוניות המטען והמכליות ואת עלויות כוח האדם. לדבריהם, ההכנסות יחולקו באופן שווה בין איראן לעומאן.

בסוכנות הידיעות רויטרס פרטו ודווחו שאיראן דורשת לגבות תשלום בשיעור של בין 5% ל-7% משווי המטען של אוניות העוברות במצר. עומאן דנה באפשרות של גביית תשלום בשיעור של כ-3%, בעוד שוושינגטון דורשת שלא ייגבו כלל תשלומים.

פרסומת

לפני המלחמה: המעבר במצר הורמוז היה חופשי ולא כלל תשלום לאף מדינה.

שלושת השינויים היסודיים במצב בשטח במצר הורמוז יעצימו את כוחה והשפעתה של איראן, דווקא אחרי המלחמה עם ארצות הברית וישראל. המשטר האיראני יקבל חותמת על שליטתו במצר הורמוז, ואם ההסכם הסופי יכלול דמי מעבר - טהראן אף רוויח סכומים גדולים שיסייעו לשיקום הכלכלה האיראנית.