N12_ZIKARON
פרסומת

הנתונים שסותרים את עמדת טראמפ שמצר הורמוז "פתוח" - והאזהרה: המאגרים אוזלים

הנשיא מנסה לשדר שמצר הורמוז נמצא בשליטה אמריקנית, אך בשטח מעטות הספינות שמעזות לחצות אותו

תומר אלמגור
פורסם: | עודכן:
מפת המצב במצר הורמוז
למרות הצהרת טראמפ - מצר הורמוז נותר חסום
הקישור הועתק

החדשות בקצרה:

  • רק 14 כלי שיט חצו ביום שלישי את מצר הורמוז - למרות טענתו של טראמפ שהמצר פתוח לתנועה.
  • הצי האמריקני מלווה מספר מצומצם של מכליות נפט - אך לא משנה את התמונה הגדולה בהורמוז.
  • סוכנות האנרגיה הבין-לאומית הזהירה שמאגרי הנפט העולמיים "אוזלים במהירות".
  • מחיר הנפט נותר גבוה ועומד על כ-88 דולר לחבית.

"לאמריקה יש שליטה מוחלטת על מצר הורמוז. אני חושב שנשמור עליה!", כתב אתמול (רביעי) נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ברשת החברתית Truth, והוסיף: "ואין שום דבר שאיראן יכולה לעשות בעניין. השבח לאללה!".

אך הנתונים מציגים מציאות שונה בתכלית. בוול סטריט ג'ורנל דווח שרק 14 כלי שיט חצו ביום שלישי את מצר הורמוז, כאשר רובן המוחלט עברו בנתיב המים הנמצא בשליטת איראן. התנועה במצר הייתה דלה לאורך חודש יולי, עם ממוצע של 26 חציות ביום - זאת לעומת כ-130 ספינות שעברו בו מדי יום לפני המלחמה.

הצי האמריקני מלווה מספר מצומצם של מכליות נפט דרך המצר, במטרה לנסות ולשבור את החסימה האיראנית, אך הנתונים מצביעים על כך שלא מדובר במהלך משנה משחק.

המשבר במצר הורמוז הוביל את סוכנות האנרגיה הבין-לאומית (IEA) לפרסם אזהרה פומבית. "הדחיפות בפתיחתו מחדש של המצר גברה, שכן עתודות הנפט שהיו זמינות בעבר הולכות ואוזלות במהירות", מסרה הסוכנות.

מלאי הנפט צנח בחודש שעבר בקצב של 2.2 מיליון חביות ביום, והמלאים העולמיים ירדו מתחת ל-7.9 מיליארד חביות לראשונה מאז אפריל 2025, כך לפי דוח חדש של הסוכנות. בחודשים הקרובים צפוי שוק הנפט העולמי להיות בגירעון של 1.8 מיליון חביות ביום - נתון גבוהה בהרבה מהתחזית של הסוכנות שפורסמה בחודש יולי.

פרסומת

מצר הורמוז, איראן
מצר הורמוז | צילום: reuters

מחירי הנפט עומדים היום על כ-88 דולר לחבית, עלייה חדה לעומת מחירם לפני המלחמה (כ-73 דולר לחבית) אך משמעותית נמוך יותר ממחיר השיא שלהם במהלך המערכה (כ-120 דולר לחבית). הגירעון בשוק הנפט צפוי להותיר את המחירים גבוהים, מכה כלכלית עבור העולם כולו, ובמיוחד עבור הנשיא טראמפ ותקוותיו לזכות בבחירות האמצע שיתקיימו בנובמבר.

"ארה״ב טעתה לא פעם לאורך השנים בגלל כשלי מודיעין. דוגמה לכך היא המלחמה באיראן. עכשיו, טעות חישוב חמורה אף יותר סביב מצר הורמוז", כתב הבוקר שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י ברשת X.

בוול סטריט ג'ורנל דווח בימים האחרונים שהנשיא טראמפ שוקל להכריז על ניצחון במערכה עם איראן אם מצר הורמוז ייפתח, גם ללא הסכם גרעין. איראן ועומאן מנהלות משא ומתן לגבי פתיחת המצר, אך טהראן דורשת שורה של ויתורים מרחיקי לכת מצד ארצות הברית, בעוד שהנשיא הבהיר שהוא מהמר על כך שהלחץ הכלכלי על איראן יאלץ אותה להתפשר.