N12
פרסומת

גל אנטישמיות חריג באיטליה - "אנחנו תומכים בפלסטין, אם אתם לא - אל תגיעו"

ארגון הלהט"ב היהודי "קשת" הודר ממצעד הגאווה ברומא - כי סירב לגנות את ישראל • תיירים מישראל קיבלו מיילים ממקומות אירוח שדרשו מהם להתנגד לממשלה כתנאי להגעה • מסעדה ליהודייה עם תמונות של מגן דוד שביקשה לשמור מקום: "אל תגיעי עם הסמל הזה בפרופיל שלך" • מדריך ישראלי ברומא סיפר: "השיא היה שהותקפתי במועדון כששמעו שאני מתל אביב"

הגר אמגר
פורסם: | עודכן:
מחאה פרו פלסטינית ברומא, איטליה
"אל תגיעו": גל אנטישמיות חריג באיטליה | צילום: Reuters, מתוך הרשתות החברתיות
הקישור הועתק

גל חריף של אנטישמיות מופנה בשבועות האחרונים כלפי ישראלים ויהודים ברחבי איטליה. אירוע השיא הוא ביטול השתתפותו של ארגון הלהט"ב היהודי "קשת" ממצעד הגאווה המתוכנן ברומא - כי סירב לגנות את ישראל. תיירים ישראלים דיווחו על מיילים פוגעניים ממקומות אירוח שונים הדורשים מהם להצהיר על התנגדותם לממשלת ישראל כתנאי לשהותם, וכן על מסעדה שסירבה לקבל לקוחה לאחר שהבחינה בסמל מגן דוד בעמוד האינסטגרם שלה.

ביטול השתתפות הארגון הוביל לגל תגובות סוער ורבים הדגישו את הצביעות של המארגנים: "השתתפות במצעד שקורא לשוויון זכויות לקהילה הגאה - לא יכול להדיר קבוצה על רקע אתני או דתי".

אליקו לוי, מדריך קולינרי שהתגורר ברומא בשנים האחרונות ועבר לאחרונה לברצלונה, מתאר מציאות קשה וטעונה בקרב הקהילה הגאה המקומית. "זה מקומם ויש פה עניין אנטישמי לחלוטין, הקהילה זועמת על זה", סיפר לוי ל-N12. "היה לי מאוד קשה ללכת בשנים האחרונות למצעד, לפני שנתיים גם ביטלו את השתתפות הארגון היהודי בתירוץ של ביטחון, אבל בשנה שעברה הגעתי - רק כדי לראות חברים שלי עטופים בדגלי פלסטין. היו לי מלא ריבים איתם, איבדתי ככה חברים".

לוי שיתף כי חווה בעצמו אלימות פיזית על רקע מוצאו במועדון ברומא, לפני כשנה וחצי. "רקדתי עם כמה אנשים שהכרתי דרך חברים כל הערב, לקראת סוף הלילה שאלו 'מאיפה אתה' ואמרתי 'מתל אביב'", שיתף. "אחד מהם פשוט דחף אותי - הייתי בהלם: זו הפעם הראשונה שתקפו אותי אחרי ששמעו מאיפה אני".

אליקו לוי, מדריך קולינרי ברומא ובברצלונה
אליקו לוי, מדריך קולינרי ברומא ובברצלונה | צילום: סלי בן ארי

כמדריך סיורים ותיק נתקל לוי בכמה סיפורים גם מלקוחות ששיתפו על ביטולים תמוהים ממסעדות או אקטים יותר אלימים כמו יריקות: "כיום מגן דוד נחשב ל'מוקצה'. היו לי מקרים של מלון, של מסעדה, וזוג שירקו עליהם ברחוב. היה הכל מהכל, למרבה הצער. אומנם לא מדובר בהיקף משמעותי שאני חש סכנה להסתובב עם תיירים מישראל ולדבר עברית, אבל צריך להודות בכנות שאלו אירועים שמתרחשים".

פרסומת
מלון באומבריה הגיב לישראלים שהם תומכים בפלסטינים
מלון באומבריה שהגיב לישראלים: תומכים בפלסטינים, אם אתם לא מתחברים- אל תגיעו

הדרה ממצעדי הגאווה ואירועי הקהילה

ארגון "קשת" הוא ארגון חזק הממומן היטב על ידי הקהילה היהודית ברומא, המסייע לצעירים לצאת מהארון ומקיים מפגשים חברתיים ללא כל קשר פוליטי למדינת ישראל. אף שהארגון נושא את דגל הגאווה המשלב מגן דוד, השתתפותו במצעד הגאווה בשנה שעברה נתקלה בהפגנות ובהתרסות קשות. "חצי דגלי גאווה וחצי פלסטין, זה יותר הרגיש כמו הפגנה", תיאר לוי את האירועים אשתקד.

תמונת מצב דומה עולה גם מעדותה של רעות, ישראלית החיה עם בת זוגה בבולוניה. "אנחנו פשוט לא מתקבלים פה, נקודה", הסבירה רעות בהתייחס ליחס כלפי יהודים וישראלים בקהילה הגאה המקומית. "בכל מועדון, הופעה או מסיבה של ארגון הגאווה האיטלקי ARCI, הכל דגלי פלסטין והכל פוסטרים נגד ישראל. בשנים האחרונות כמעט לא הצטרפנו לשום דבר שהיה".

רעות הוסיפה כי המצב מונע ממנה להציג בפומבי סממנים המזוהים עם יהדות או עם ישראל. "אם אעלה פה עם דגל גאווה עם מגן דוד או משהו כזה, אני יכולה לסכן את עצמי בתכלס", הזהירה. "אנחנו לא מוזמנים פה לאירועים מהבחינה הזאת, זה בוודאות".

פרסומת
כרזה בבולוניה: הזמנה לחגיגות 7 באוקטובר
לא שכחו גם ׳לחגוג׳ את יום השנה לטבח 7 באוקטובר. הכרזה המזעזעת מבולוניה

אנטישמיות באיטליה סיקור N12:

השיטה החדשה: "אם אתם לא מתחברים לדעות, תבטלו"

בעמוד הפופולרי "stop antisemitism" שנלחם נגד אנטישמיות, דווח לפני יומיים כי בעלי מסעדה בעיירה הציורית פוזיטנו שבדרום איטליה, השיבו להודעה של יהודייה שביקשה לשמור מקום כי הם אינם שומרים מקומות, וגם קראו לה לא להגיע. "עם הדגל הזה בתמונה בבקשה אל תגיעי", כתבו.

פרסומת

בדיווחים בקבוצות תיירים באיטליה מישראל, פורסם אירוע נוסף שבו בעלי המלון "Podere Le Marene" באומבריה שלחו מייל למשפחה ישראלית שהזמינה אצלם חופשה, ובו הבהירו כי הם תומכים בזכויות הפלסטינים נגד אלימות ובעד שלום. "אם אתם לא מתחברים לדעות שלנו אל תגיעו", כתבו בעלי המלון במייל למשפחה. בנוסף, מסעדה במדינה סירבה לקבל לקוח לאחר שהבחינה בסמל מגן דוד בתמונת הפרופיל שלו.

בתחילת השבוע סיפרה ל-N12 הודיה, תושבת מרכז הארץ בשנות ה-30 לחייה, שתכננה לצאת עם משפחתה לחופשה באזור טוסקנה על מייל דומה. "אני לא אנטישמי", פתח בעל מקום האירוח את הודעתו. "אבל ישראל הגיבה בשערורייתיות אחרי 7 באוקטובר ואני צריך לדעת שאינך שותפה למדיניות הממשלה שלכם - אחרת אתם לא מוזמנים", המשיך. הודיה ביטלה את הזמנתה.