בעקבות המחלוקות עם בעלות הברית: טראמפ מורה על הפחתת כוחות בגרמניה
המהלך מגיע לאחר עימות בין טראמפ לקנצלר גרמניה מרץ סביב המלחמה באיראן והביקורת האירופית על וושינגטון • בפנטגון מדגישים כי מדובר בהתאמה מבצעית, אך גורמים אמריקנים מצביעים גם על חוסר שביעות רצון מתמיכת בעלות הברית • במקביל, ארה"ב מאשרת עסקאות נשק בהיקף של יותר מ-8.6 מיליארד דולר למדינות במזרח התיכון, על רקע הלחימה והפסקת האש השברירית


נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הורה הלילה (בין שבת לראשון) על הזזתם של כ-5,000 חיילים אמריקנים מגרמניה - מהלך שמעמיק את הקרע בין וושינגטון לבעלות בריתה באירופה על רקע המלחמה באיראן. בפנטגון אישרו כי מדובר בהחלטה שהתקבלה לאחר בחינה מחודשת של פריסת הכוחות, וכי הנסיגה צפויה להסתיים בתוך שישה עד 12 חודשים.

העימות עם הקנצלר
ההחלטה מגיעה לאחר שטראמפ עצמו רמז מוקדם יותר השבוע כי הוא שוקל להפחית את מספר הכוחות בגרמניה. בפוסט שפרסם ברשת החברתית Truth כתב כי ארה"ב "בוחנת ושוקלת" את המהלך, והוסיף כי ההחלטה תתקבל בקרוב. הרקע לדברים הוא עימות עם קנצלר גרמניה פרידריך מרץ, שטען כי איראן "השפילה" את ארה"ב וכי לא ברורה אסטרטגיית היציאה מהמלחמה.


גורמים אמריקנים הדגישו כי דבריו של מרץ נתפסו בוושינגטון כ"לא מועילים", וכי טראמפ רואה בהם עדות לחוסר תמיכה מצד בעלות ברית. הנשיא אף תקף את הקנצלר באופן אישי והאשים אותו בגישה רכה כלפי איראן. המתיחות בין הצדדים מצטרפת לקרע רחב יותר בין ארה"ב למדינות אירופה, כשברקע גם איומים מצד טראמפ לצמצם מחויבות לנאט"ו ואף לשקול צעדי ענישה נגד מדינות שלא סייעו למאמץ האמריקני.
הצבא החזק בעולם
גרמניה, שבה מוצבים בין 35 ל-40 אלף חיילים אמריקנים, נחשבת למוקד המרכזי של הנוכחות הצבאית האמריקנית באירופה - עם בסיסים אסטרטגיים, מפקדות אזוריות ומתקני רפואה ולוגיסטיקה. לפי התוכנית, תוסר חטיבה קרבית מהמדינה ובוטל מהלך לפריסת גדוד טילים ארוכי טווח שתוכנן על ידי ממשל ביידן. הקיצוץ צפוי להחזיר את היקף הכוחות האמריקניים באירופה לרמות שלפני 2022 - טרם הפלישה הרוסית לאוקריאנה.

במקביל למהלך באירופה, מחלקת המדינה האמריקנית אישרה עסקאות נשק בהיקף של יותר מ-8.6 מיליארד דולר לבעלות ברית במזרח התיכון – בהן ישראל, קטאר, כווית ואיחוד האמירויות. העסקאות כוללות מערכות הגנה אווירית, מערכות שליטה מתקדמות וטילים מדויקים, ומגיעות על רקע המלחמה המתמשכת נגד איראן, שנכנסה לשבוע התשיעי ולצד הפסקת אש שברירית שנכנסה לתוקף לאחרונה.
