N12
פרסומת

דיווח ברויטרס: איראן יכולה לפתח נשק גרעיני בתוך תשעה חודשים עד שנה

דוח מודיעין אמריקני חושף: המרחק של איראן מפצצה גרעינית לא השתנה מאז הקיץ, למרות מבצע "שאגת הארי" • בשל כך, לוח הזמנים של טהראן לפצצה נותר תשעה חודשים עד שנה • התקיפות המשולבות של ארה"ב וישראל התמקדו במטרות צבאיות, ולכן לא הצליחו לעכב את תוכנית הגרעין - כך עולה מהדיווח • במקביל, בוושינגטון שוקלים פשיטות קרקעיות באיראן כדי להוציא את האורניום המועשר הקבור

N12
פורסם:
המתקן הגרעיני בבושהר, איראן
המתקן הגרעיני בבושהר, ארכיון | צילום: reuters
הקישור הועתק

לפי דיווח הלילה (בין שני לשלישי) ברויטרס, הערכות מודיעין בארצות הברית מצביעות על כך שהזמן שיידרש לאיראן לבנות נשק גרעיני לא השתנה מאז הקיץ האחרון. לפי שלושה גורמים המעורים בפרטים, התקיפות האמריקניות והישראליות ב"עם כלביא" דחקו את לוח הזמנים לתקופה של עד שנה, והערכה זו נותרה בעינה גם לאחר שני חודשי הלחימה של "שאגת הארי".

לפי המודיעין האמריקני, לפני המלחמה בת 12 הימים בחודש יוני, איראן הייתה יכולה להעשיר מספיק אורניום עבור פצצה תוך שלושה עד שישה חודשים. התקיפות האמריקניות ביוני השמידו או הסבו נזק כבד לשלושת מתקני הגרעין בנתנז, פורדו ואספהאן, וכאמור דחקו את לוח הזמנים לתשעה חודשים עד שנה.

פגישת בנימין נתניהו ודונלד טראמפ בבית הלבן
דחקו את לוח הזמנים, אך זה לא השתנה מאז הקיץ. נתניהו וטראמפ, ארכיון | צילום: AP

התקיפות האחרונות של ארה"ב וישראל, שהחלו ב-28 בפברואר, התמקדו במטרות צבאיות קונבנציונליות, על אף שישראל פגעה גם בכמה מתקני גרעין משמעותיים. לפי הדיווח, לוח הזמנים האיראני לפצצה שלא השתנה מרמז כי כדי לעכב את התוכנית באופן משמעותי, יש צורך להשמיד או להסיר את מאגר האורניום המועשר ברמה גבוהה שבידי טהראן.

בינתיים, סוכנות האנרגיה האטומית של האו"ם לא הצליחה לאמת את מיקומם של כ-440 הקילוגרמים של האורניום המועשר לרמה של 60%. ההערכה היא כי מחצית מהכמות מאוחסנת במנהרות תת-קרקעיות במרכז למחקר גרעיני באספהאן, אך לא ניתן לאשר זאת מאז הופסקו הבדיקות במקום. לפי הסוכנות, מאגר האורניום הקיים יכול להספיק לעשר פצצות אם יועשר לרמה גבוהה יותר.

במקביל, בבית הלבן ממשיכים לחזור על כך שהתקיפות ביוני השמידו את מתקני הגרעין. עם זאת, גורמים רשמיים מציינים כי המודיעין נותר ללא שינוי, בין היתר בגלל המיקוד של ארה"ב במטרות צבאיות ובהנהגה האיראנית.

עשן לאחר תקיפה אווירית, טהראן, איראן
מיקוד התקיפות היה במטרות צבאיות - ולא במטרות גרעין. תקיפה בטהראן, ארכיון | צילום: ap
פרסומת

עוד דווח ברויטרס כי בשבועות האחרונים גורמים בארה"ב בוחנים אפשרות למבצעים שיעכבו את המאמץ האיראני להשגת פצצה. האפשרויות כוללות בין היתר פשיטות קרקעיות להשבת האורניום המועשר המאוחסן במנהרות באספהאן. מנגד, שר החוץ מרקו רוביו טען כי הפגיעה בהגנה האווירית האיראנית הפחיתה את האיום הגרעיני, שכן היא חיבלה ביכולת של איראן להגן על אתריה אם תחליט לפרוץ לעבר פצצה.

להערכות מצטרפת ההשפעה של חיסולי מדעני גרעין איראנים המיוחסים לישראל. דייוויד אולברייט, לשעבר מפקח גרעין של האו"ם, ציין כי החיסולים הוסיפו חוסר ודאות לגבי היכולת של טהראן לבנות פצצה מתפקדת. "אני חושב שכולם מסכימים שלא ניתן להפציץ ידע, אבל בהחלט ניתן להשמיד מיומנות", הסביר אולברייט.