"התרגיל" של רוסיה לטראמפ: פוטין בדרך לסין - וידון בשיחות שקיים עם שי


החדשות בקצרה:
- נשיא רוסיה ולדימיר פוטין יבקר השבוע בסין וייפגש עם הנשיא שי.
- פוטין צפוי לדון עם המנהיג הסיני בפרטי ביקורו של הנשיא טראמפ.
- המנהיגים יחתמו על מסמכים משותפים וידונו בשיתוף פעולה באנרגיה.
- רוסיה תלויה כלכלית בסין שמהווה נתח מרכזי מהיבוא והיצוא שלה.
- במקביל, איראן מינתה את יו"ר הפרלמנט קאליבאף לתפקיד שליח מיוחד לסין.
- למה זה חשוב: הביקור מציג חזית מתואמת של רוסיה וסין מול ארה"ב, ומאמצים דומים של איראן.
פחות משבוע אחרי ביקורו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בבייג'ינג, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין צפוי להגיע השבוע לסין ולקיים לשיחות עם הנשיא שי ג'ינפינג, במהלך שמדגיש את התיאום ההולך ומתהדק בין מוסקווה לבייג'ינג על רקע המתיחות מול המערב, ואף מסתמן כמעין "תרגיל" של סין ורוסיה לארה"ב.
הקרמלין הודיע כי פוטין יגיע לביקור בן יומיים שיחל ביום שלישי, וכי במהלך הפגישות ידונו שני המנהיגים בסוגיות בילטרליות, בבעיות בין-לאומיות, אזוריות מרכזיות, וגם יחתמו על כמה מסמכים משותפים. בסין אישרו כי הביקור אכן יתקיים.
לפי הקרמלין, פוטין עקב מקרוב אחרי ביקורו של טראמפ בסין ומצפה לשוחח עם הנשיא שי על הנושאים המרכזיים שעלו במגעים בין בייג'ינג לוושינגטון. דובר הקרמלין, דמיטרי פסקוב, אמר כי הביקור יעניק למוסקווה "הזדמנות טובה להחליף דעות על המגעים שהיו לסינים עם האמריקנים".
העיתוי של הביקור בולט במיוחד. טראמפ סיים את ביקורו בבייג'ינג ביום שישי, אך הוא הסתיים ללא הכרזות משמעותיות. כעת, בתוך ימים ספורים, פוטין מגיע לבירת סין כדי לקיים שיחות ישירות עם שי, במה שנראה כמו ניסיון רוסי וסיני להציג חזית מתואמת בתקופה רגישה בזירה הבין-לאומית.

מאחורי היחסים הקרובים בין המדינות עומדת גם תלות כלכלית נרחבת של רוסיה בסין. יותר משליש מהיבוא של רוסיה מגיע מסין, ויותר מרבע מהיצוא הרוסי נמכר לשוק הסיני. מנגד, חלקה של רוסיה בכלל הסחר הבין-לאומי של סין עומד על כ-4% בלבד, שיעור קטן אפילו מזה של וייטנאם.
למרות הפערים, בייג'ינג מנסה לשמור לפחות על מראית עין של שוויון ביחסים עם מוסקווה, במיוחד בזמן שרוסיה מנהלת עימות בעל חשיבות אסטרטגית מול המערב סביב המלחמה באוקראינה. במקביל, חשיבותה של רוסיה עבור סין גדלה גם בתחום האנרגיה. המלחמה באיראן הפעילה לחץ על אספקת הנפט והגז העולמית, ובמצב כזה מוסקווה הפכה עבור בייג'ינג לספקית אנרגיה יציבה ואמינה יותר.

לאחר חגיגות יום הניצחון במוסקווה ב-9 במאי, אמר פוטין כי רוסיה וסין "קרובות מאוד להסכמה על צעד משמעותי מאוד קדימה בשיתוף הפעולה בתחום הנפט והגז". לדבריו, אם ניתן יהיה להשלים את ההסכמות במהלך הביקור הקרוב, הוא "ישמח מאוד".
פוטין התייחס גם ליחסים בין ארה"ב לסין ואמר כי מוסקווה עוקבת מקרוב אחרי תוכניות הביקור של טראמפ בבייג'ינג. הוא הביע תקווה שלא יוטלו "סנקציות לא לגיטימיות" ושלא תהיה החרפה במתיחות הכלכלית בין וושינגטון לבייג'ינג.
המינוי המיוחד של איראן לענייני סין
לא רק רוסיה פועלת להדק ולהעמיק את היחסים שלה עם בייג'ינג בימים שאחר ביקור הנשיא טראמפ. באיראן הודיעו היום כי יו"ר הפרלמנט מוחמד-באקר קאליבאף, העומד באופן רשמי בראש צוות המשא ומתן מול ארה"ב, מונה לתפקיד השליח המיוחד לענייני סין. על פי התקשורת באיראן, המינוי שלו קודם ובוצע על ידי הנשיא מסעוד פזשכיאן ואושר בידי המנהיג העליון מוג'תבא ח'אמנאי.

כמו רוסיה, גם איראן מקיימת קשרים ענפים וטובים עם סין, שמצידה רוכשת כמויות עצומות של נפט מאיראן, לפחות בימים שקדמו למלחמה ולהטלת המצור של צבא ארה"ב במפרץ הפרסי. בסוף השבוע שעבר עשתה איראן תרגיל לארה"ב - ובזמן שטראמפ ביקר בבייג'ינג וניסה ללחוץ על הנשיא שי להשפיע על איראן לפתוח את מצר הורמוז, משמרות המהפכה הודיעו כי אפשרו ל-30 ספינות מסחריות של סין לצאת מהמפרץ הפרסי, ובכך למעשה לייתר את החשיבות של הנושא מבחינתה של סין.
התקשורת בארה"ב בפרט ובמערב בכלל ראתה בעין ביקורתית את ביקורו של טראמפ בסין, והדגישה כי הוא יצא משם עם מעט מאוד הכרזות והודעות על עסקאות משותפות, ובעיקר עם הצהרות לא מחייבות על חימום היחסים בין שתי המעצמות. תהליך ההתקרבות בין רוסיה ואיראן לסין מגיעים בתזמון ברור ולא מקרי.
