N12
פרסומת

שר החוץ סער הודיע על ניתוק היחסים עם מקבילתו האירופית: "פועלת בחוסר הגינות מחפיר נגד מדינת ישראל"

ההחלטה התקבלה לאחר שדווח כי קאלאס השוותה את ישראל למשטר האפרטהייד בדרום אפריקה • שר החוץ הבהיר כי ניתוק הקשר יימשך עד שתחזור בה מ"עלילת הדם" שהטיחה במדינה • היא השיבה לו, וסער פרסם תגובה נוספת

תומר אלמגור
פורסם: | עודכן:
שר החוץ גדעון סער
סער הודיע על ניתוק יחסים עם מקבילתו האירופית. ארכיון | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90
הקישור הועתק

החדשות בקצרה:

  • שר החוץ גדעון סער הודיע על ניתוק היחסים עם שרת החוץ של האיחוד האירופי.
  • קאלאס הגיבה על דברי השר - והוא תקף אותה שוב.
  • ההחלטה התקבלה בעקבות דיווח כי קאלאס השוותה את ישראל למשטר האפרטהייד בדרום אפריקה.
  • סער: "קאלאס פועלת זה זמן באובססיביות ובחוסר הגינות מחפיר נגד ישראל".
  • שר החוץ הבהיר כי ניתוק הקשר יימשך עד שתחזור בה מ"עלילת הדם" שהטיחה במדינה.קאלאס: "מעריכה את הדיאלוג בינינו, ופתוחה להמשיך ברוח זו".

שר החוץ גדעון סער הודיע היום (חמישי) על ניתוק היחסים עם שרת החוץ של האיחוד האירופי קאיה קאלאס. הכרזתו של סער מגיעה לאחר שדווח שקאלאס השוותה את ישראל למשטר האפרטהייד בדרום אפריקה, ולאחר שהובילה ניסיונות להטיל סנקציות על ישראל באיחוד האירופי.

שרת החוץ של האיחוד האירופי קאיה קאלאס
דווח כי קאלאס השוותה את ישראל למשטר האפרטהייד בדרום אפריקה. ארכיון | צילום: רויטרס

"קאלאס פועלת זה זמן באובססיביות ובחוסר הגינות מחפיר נגד מדינת ישראל", תקף סער ברשת X. "באחרונה פורסם ברבים שבמהלך ביקורה במקסיקו השוותה את ישראל למשטר האפרטהייד הגזעני ששרר בדרום אפריקה. כשר החוץ של מדינת ישראל אין לי כל ברירה אלא לנתק כל קשר עם גברת קאלאס, עד שלא תחזור בה מעלילת הדם שהטיחה במדינה היהודית היחידה שהיא גם הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון".

קאלאס עצמה הגיבה על דבריו של סער, וכתבה: "גדעון היקר, כפי שאתה יודע, לאיחוד האירופי ולישראל יש הרבה דברים המחברים בינינו. אני מעריכה את הדיאלוג והמעורבות בינינו, ואני פתוחה להמשיך ברוח זו, מתוך כבוד ובאופן בונה. דיאלוג הוא הבסיס לדיפלומטיה, במיוחד כאשר מתעוררות מחלוקות. האיחוד האירופי מחויב תמיד ליחסים בונים עם ישראל. כדי להביא שלום למזרח התיכון, פתרון שתי המדינות נותר הדרך הישימה היחידה. האיחוד האירופי גינה את ההתנחלויות הישראליות הבלתי חוקיות בגדה המערבית, אשר מקשות יותר ויותר על השגת יעד זה. זו עמדת האיחוד האירופי".

פרסומת
גדעון סער
סער: "קאלאס פועלת זה זמן באובססיביות ובחוסר הגינות מחפיר נגד מדינת ישראל". ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

שר החוץ סער לא נותר חייב, ופרסם היום תגובה שנייה - בעקבות תשובתה של קאלאס. "‏גברתי, בכל הכבוד, גם בדבריך כאן את נמנעת מלהכחיש או לגנות את מה שמיוחס לך ופורסם ברבים. זה מדבר בעד עצמו. למיטב ידיעתי, האמירות שיוחסו לך בעניין 'האפרטהייד' אינן משקפות את עמדת האיחוד האירופי. ‏העניין פשוט: אם אכן אמרת את הדברים הבזויים והדיבתיים האלה - התייצבי מאחוריהם. ‏אם לא אמרת, הכחישי זאת. כל עוד העננה הזאת לא תוסר - החלטתי תעמוד בעינה".

פרסומת

לפי הדיווח באתר Euractiv, קאלאס השוותה בין ישראל לדרום אפריקה בפגישות סגורות שהתקיימו במקסיקו סיטי במאי השנה. דבריה עוררו ביקורת חריפה בקרב שורה של גורמים באירופה. "ההשוואה לאפרטהייד בלתי מתקבלת, זו אינה מדיניות האיחוד האירופי", הבהיר דיפלומט אירופי בכיר. "זו בעיה גדולה מאוד אם היא משמיעה הצהרות מהסוג הזה בזמן שהיא מייצגת רשמית את האיחוד על הבמה העולמית".

נשיאת נציבות האיחוד האירופי אורסולה פון דר ליין
דבריה של קאלאס עוררו ביקורת חריפה בקרב שורה של גורמים באירופה. ארכיון | צילום: רויטרס

שורה של דיפלומטים ואנשי ציבור באירופה הצטרפו לגינויים בימים שלאחר הפרסום. "השוואת ישראל לדרום אפריקה בתקופת האפרטהייד אינה רק שגויה מבחינה עובדתית, אלא גם בלתי מתקבלת על הדעת לחלוטין מצד מי שמדבר בשם האיחוד האירופי. התבטאויות כאלה רק מערערות עוד יותר את האמון במנגנון מדיניות החוץ של אירופה", אמרה הילדגארד בנטלה, חברת פרלמנט האיחוד האירופי מגרמניה שהיא גם ראש המשלחת של הפרלמנט האירופי לישראל.

פרסומת

חה"כ לשעבר אמילי מואטי, שכיהנה כראש משלחת הכנסת למועצת אירופה ויו"ר ועדת המשנה לענייני חוץ בוועדת החוץ והביטחון, הגיבה על החלטתו של סער בזלזול: "ככה נראית חובבנות דיפלומטית במקרה הטוב וטיפשות במקרה הרע. הפוך גוטה, הפוך! צריך לטפל במדיניות הממשלה שהחריבה את מעמדה של ישראל בעולם. צריך למגר את מצעד הזוועות של בן גביר ולהפסיק את הטרור היהודי בשטחים".