דרמת ענק בבחירות בפרו: פער של קולות בודדים, לא ניתן להכריז על מנצח
מתח עצום ותקופה של חוסר ודאות בעקבות פער צמוד בסיבוב השני בבחירות לנשיאות • בתו של הנשיא לשעבר מתמודדת עם מקורבו של נשיא אחר לשעבר • ההכרעה: בתוך 30 יום

החדשות בקצרה:
- רוברטו סנצ'ס זכה לקצת יותר מ-50%, קייקו פוג'ימורי עם קצת פחות מ-50%.
- הנשיא הבא של פרו יהיה התשיעי בעשר שנים.
- במוקד הבחירות: הפשיעה, ו-84% מהתושבים הביעו חשש שייפגעו ישירות.
- איש מהם לא זכה אפילו ב-20% בסיבוב הראשון של הבחירות.
- שיעור ההשתתפות בבחירות היה נמוך במיוחד - למרות שההצבעה היא חובה.
פרו נכנסה לתקופה של חוסר ודאות פוליטית לאחר שספירת הקולות בסיבוב השני של הבחירות לנשיאות הצביעה על מאבק צמוד באופן חריג בין הפוליטיקאית השמרנית קייקו פוג'ימורי לבין חבר הקונגרס הלאומני רוברטו סאנצ'ס. עם ספירת 94% מהקולות, הפער בין השניים הוא כל כך זעיר עד כדי כך שלא ניתן להכריז על מנצח ברור.
לפי הנתונים שפורסמו, סאנצ'ס זכה בכ-8.79 מיליון קולות, שהם 50.015%, בעוד שפוג'ימורי קיבלה כ-8.78 מיליון קולות, שהם 49.985%. התוצאה הצמודה הותירה את המדינה הדרום אמריקנית במתח רב, וההכרעה הסופית עדיין רחוקה.
הנשיא הבא של פרו יהיה התשיעי במספר בתוך עשר שנים בלבד, נתון שממחיש את חוסר היציבות הפוליטית שמאפיין את המדינה בשנים האחרונות. פוג'ימורי, בתו של נשיא לשעבר שהוכתם בשערוריות, וסאנצ'ס, מבעלי בריתו של נשיא לשעבר הכלוא כיום, הגיעו לסיבוב השני לאחר שגברו על 33 מועמדים אחרים בסיבוב הראשון של הבחירות שנערך באפריל. למרות זאת, אף אחד מהם לא הצליח להשיג אפילו 20% תמיכה באותו סבב.

ראש רשות הבחירות של פרו, רוברטו בורנאו, קרא לציבור ולארגונים הפוליטיים לנהוג באחריות דמוקרטית בזמן שספירת הקולות נמשכת. לדבריו, התוצאה הסופית צפויה להתפרסם בתוך 30 יום.
בלימה, בירת המדינה, נרשמה במהלך יום הבחירות השתתפות שנראתה נמוכה יותר לעומת מערכת הבחירות הקודמת, כך לפי סוכנות הידיעות AP. במרכזי הצבעה רבים כמעט שלא נראו תורים, וזאת למרות שההצבעה במדינה היא חובה. קצב הספירה האיטי נובע מהחוק המקומי, המחייב להעביר כל פתק הצבעה וכל גיליון ספירה לאחד ממעל ל-100 מרכזים ייעודיים לצורך ספירה. בנוסף, יש להביא ללימה גם את הקולות של אזרחי פרו שהצביעו ב-63 מדינות ברחבי העולם.
נושא הפשיעה עמד במרכז מערכת הבחירות והעסיק רבים מהמצביעים. סקר לאומי שנערך בשנת 2025 העלה כי 84% מהנשאלים באזורים עירוניים חוששים שיהפכו לקורבנות פשיעה במהלך השנה הקרובה. מומחים מייחסים את התחזקות הפשיעה המאורגנת במדינה לרווחים שמפיקים ארגוני פשיעה ותיקים מכריית זהב בלתי חוקית באזורי הרי האנדים והאמזונס. למרות שהמועמדים הציגו שורה של תוכניות להתמודדות עם הפשיעה, רבים מהבוחרים המשיכו לקשור אותם לדמויות פוליטיות שנויות במחלוקת מעברם.
פוג'ימורי מזוהה עם המורשת השנויה במחלוקת של אביה, אלברטו פוג'ימורי, שכיהן כנשיא המדינה בשנות התשעים. היא אף שימשה כגברת הראשונה של פרו בשנת 1994 לאחר הפרידה של הוריה. מנגד, סאנצ'ס נחשב לאחד מבעלי בריתו הקרובים ביותר של הנשיא לשעבר פדרו קסטיו, הנתפס בעיני רבים כמנהיג מושחת וכאוטי. במהלך 16 חודשי כהונתו של קסטיו הוחלפו יותר מ-70 שרים בממשלה.

לפי התוצאות הרשמיות של הבחירות באפריל, פוג'ימורי קיבלה 17% מהקולות, בעוד שסאנצ'ס זכה ב-12%. שבוע לפני הסיבוב השני הצביע סקר ארצי על תמיכה כמעט זהה בשני המועמדים, כאשר כשלושה מכל עשרה מצביעים עדיין הגדירו את עצמם כמתלבטים. גם הנתונים הללו מדגישים את המשך הקיפאון הפוליטי במדינה.
ההצבעה בפרו היא חובה עבור אזרחים בני 18 עד 70. מי שאינו מצביע צפוי לקנס שיכול להגיע ל-32 דולר. יותר מ-27 מיליון אזרחים רשומים להצבעה, מהם כ-1.2 מיליון שהיו צפויים להצביע מחוץ למדינה, בעיקר בארצות הברית ובארגנטינה.
במהלך הקמפיין הבטיחה פוג'ימורי להחמיר את המאבק בפשיעה. בין היתר הציעה שימוש בטכנולוגיות למעקב אחר סחיטה, תגבור האבטחה בגבולות והגדלת נוכחות כוחות הביטחון באזורים המוגדרים בסיכון גבוה. היא גם הצהירה כי אסירים יחויבו לעבוד ולהחזיר לחברה אם תיבחר לנשיאה.
בעימות היחיד שנערך לפני הסיבוב השני הגנה פוג'ימורי על תקופת שלטונו של אביה והבטיחה להילחם בפשיעה. לאחר תחילת ספירת הקולות קראה לתומכיה "לשמור על קור רוח". ביום שני היא הנחתה את יותר ממאה הנציגים המשפטיים של מטה הבחירות שלה ברחבי המדינה לבחון כל פתק שנמצא במחלוקת, אך הדגישה כי תכבד את התוצאה הסופית ללא קשר לזהות המנצח. לדבריה, התוצאות משקפות פילוג עמוק בקרב הבוחרים וכי לאחר הבחירות יהיה צורך "לבנות גשרים".
סאנצ'ס, שכיהן בעבר כשר וזוכה לתמיכה רחבה באזורים הכפריים, הבטיח במהלך הקמפיין להילחם בשחיתות בתוך המשטרה ולקדם רפורמות שיאפשרו לצבא לסייע במאמצי הביטחון. הוא הדגיש גם את תמיכתו בהשקעות סיניות ואת נכונותו לבחון כל אפשרות שתסייע ביצירת מקומות עבודה ובקידום המדינה.
לאחר סיום ההצבעה הופיע סאנצ'ס במרפסת של מלון בלימה והודה לקהילות הילידיות, לחקלאים וליתר תומכיו, שלדבריו החליטו "להחזיר את הממשלה לעם". המנצח בבחירות יושבע לתפקיד לתקופת כהונה של חמש שנים ב-28 ביולי.
