האיומים שקדמו לתקיפות: התנועות החריגות של איראן מול הכוחות האמריקניים | דיווח
לפי דיווח בניו יורק טיימס משמרות המהפכה ניסו להניח מוקשים במצר הורמוז באמצעות שני כלי שיט מהירים – שהותקפו והוטבעו ע"י הצבא האמריקני • במקביל, זוהתה פעילות חריגה באתרי טילים איראניים באזור • באופוזיציה האיראנית טוענים: כלי התקשורת קיבלו הנחיה לצמצם את הסיקור של חילופי האש כדי לא לפגוע במגעים מול ארה"ב


ארצות הברית ואיראן לא הכריזו לפי שעה על הסכם מסגרת לסיום המלחמה – אך בשטח עדיין מורגשת מתיחות שברירית. הלילה (בין שלישי לרביעי) דיווח ה"ניו יורק טיימס" על מה שקדם לתקיפות שביצעה ארה"ב באיראן ביום שני האחרון. לפי הדיווח, גורמי מודיעין זיהו ביממה שקדמה לתקיפה תנועות חריגות של כוחות איראניים – כאלה שלפי ההערכות היו עלולים לאיים על הכוחות האמריקניים באזור.
לפי שני גורמים ששוחחו עם העיתון, אחד האיומים שזוהו היה ניסיון של משמרות המהפכה לפזר מוקשים ימיים במצר הורמוז בעזרת שני כלי שיט מהירים. לפי הדיווח, מטוסי קרב אמריקניים תקפו את כלי השיט והטביעו אותם.
בכירים אמריקנים אמרו כי ייתכן שמשמרות המהפכה ניסו לבדוק אם לכוחותיהם יש כעת מרחב פעולה נוסף, בזמן ששתי המדינות ממשיכות לדון בהסכם. בארה"ב מכחישים את הטענה של איראן כי הפילה מל"ט אמריקני מדגם MQ-9.
במקביל, איראן גם שיגרה כטב"מים מתאבדים לכיוון כלי שיט אמריקניים שפועלים במצר ואוכפים את הסגר הימי על איראן. לפי הדיווח, בפיקוד המרכז האמריקני זיהו גם פעילות חריגה באתרי טילים באזור המצר. ההערכה הייתה שהדבר עשוי לאיים על המטוסים האמריקניים שפועלים באזור, בהם גם כלי טיס שממריאים מנושאות המטוסים במסגרת הפעילות האמריקנית במרחב.

בעוד שבאיראן מיעטו לעסוק מאז יום שני בחילופי האש עם וושינגטון, בארצות הברית הגדירו את האירוע כ"תקיפות הגנתיות". דובר פיקוד המרכז הודיע אתמול: "ביצענו תקיפות להגנה עצמית כדי להגן על כוחותינו מפני איומים מצד הכוחות האיראניים".

לפי דיווחי אופוזיציה באיראן, ערוצי תקשורת שמזוהים עם המשטר קיבלו הנחיה להמעיט בסיקור חילופי האש כדי שלא לפגוע במגעים מול ארצות הברית. בשלב זה לא ברור כיצד האירוע ישפיע על השיחות בין הצדדים, אך נראה כי בטהראן מעדיפים לפחות לעת עתה לצמצם את העיסוק הפומבי בתקרית – ולהימנע מהסלמה נוספת.
