N12
פרסומת

מתיחות בין אוקראינה לישראל: "זו סטירת לחי, לא ניתן לזה לעבור"

ספינה עם חיטה אוקראינית גנובה, שמקורה בשטחים שרוסיה כבשה, עוגנת מחוץ לנמל חיפה • בקייב מאיימים במשבר דיפלומטי אם התבואה תיפרק בישראל • זו הספינה השנייה בתוך שבועיים שמגיעה לישראל עם מטען כזה • מקור דיפלומטי אוקריאיני: "נשמור לעצמנו את הזכות המשפטית והבין-לאומית להגיב" • שר החוץ האוקראיני: שגריר ישראל בקייב זומן לבירור

ברק רביד
פורסם: | עודכן:
ולודימיר זלנסקי, בנימין נתניהו
צילום: פלאש 90 / רויטרס, פלאש 90 ורויטרס
הקישור הועתק

מקור דיפלומטי אוקראיני בכיר מזהיר מפני משבר חריף ביחסים עם ישראל, זאת על רקע הגעתה של הספינה Panormitis לנמל חיפה. הספינה, שנושאת לכאורה חיטה גנובה מהשטחים האוקראיניים הכבושים, הגיעה אתמול (ראשון) לנמל והיא עוגנת מחוץ לו לקראת פריקת המטען.

ספינת התבואה הראשונה שיצאה מאוקראינה במסגרת ההסכם
ספינת תבואה אוקראינית, ארכיון | צילום: ap, ap

לפי הטענות האוקראיניות, מדובר בפעם השנייה בתוך שבועיים שספינה רוסית שמעמיסה תבואה גנובה מגיעה לישראל. "אם הספינה הזו והמטען שלה לא יידחו, אנו שומרים לעצמנו את הזכות להפעיל מכלול מלא של תגובות דיפלומטיות ומשפטיות בין-לאומיות", מסר המקור הדיפלומטי.

כמה שעות אחרי הפרסום, הודיע שר החוץ האוקראיני ששגריר ישראל בקייב זומן לשיחת בירור שתיערך מחר בבוקר, זאת בעקבות ספינת התבואה הגנובה שעשויה כאמור להיקלט בישראל.

תחקיר "הארץ" חשף כי לפחות ארבע אוניות רוסיות כאלה הגיעו לישראל מתחילת השנה ופרקו תבואה שמקורה הוא השטחים שרוסיה כבשה באוקראינה. המקור ציין כי ישראל מסמסה והתעלמה מהדרישות שהוצגו לה בעבר בנוגע לספינה הקודמת שפרקה מטען דומה.

באוקראינה מבהירים כי לא יעברו לסדר היום על פריקה נוספת. "אנו עוקבים אחרי הספינה החדשה הזו ולא ניתן לזה לעבור", אמר המקור. "אם יותר לה לעגון ולפרוק, יהיו לכך השלכות, במיוחד על היחסים הדו-צדדיים שלנו".

המקור אמר ש"זה מרגיש כמו סטירת לחי", במיוחד לאור צעדים שנקטה קייב לטובת ישראל, כמו הגדרת משמרות המהפכה כארגון טרור והפללת אנטישמיות. "זה לא לכבודה של ישראל לעשות רווחים מסחורה גנובה", סיכם הגורם.