שפל חדש ביחסים: ישראל מסלקת את נציגי ספרד מהמפקדה הבין-לאומית בקריית גת
החרפה דרמטית בעימות הדיפלומטי בין ירושלים למדריד: שר החוץ גדעון סער, בתיאום עם ראש הממשלה נתניהו, הודיע כי ספרד לא תורשה להמשיך את פעילותה במרכז התיאום האזרחי-צבאי על רצועת עזה • הסיבה: "הטיה אנטי-ישראלית בוטה של ממשלת סנצ'ז" • כך נראתה ההתדרדרות ביחסים



הסלמה ביחסים: ישראל הודיעה על החרפה משמעותית ביחסים עם ספרד, לאחר שהוחלט היום (שישי) להפסיק את השתתפות נציגי המדינה במרכז התיאום האזרחי-צבאי בקריית גת. המרכז הוקם בשעתו כחלק מתוכנית השלום של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. ראש הממשלה בנימין נתניהו הוציא הודעה לפיה "מדינת ישראל לא תשתוק מול מי שתוקף אותנו".
"ספרד הכפישה את גיבורינו, חיילי צה"ל, חיילי הצבא המוסרי בעולם. ולכן הנחיתי לסלק את נציגי ספרד ממרכז התיאום בקריית גת, לאחר שספרד בחרה שוב ושוב להתייצב נגד ישראל", הבהיר נתניהו. "מי שתוקף את מדינת ישראל במקום את משטרי הטרור, מי שעושה זאת, לא יהיה שותף שלנו לגבי עתיד האזור". הוא הוסיף: "אני לא מוכן לסבול את הצביעות הזאת ואת העוינות הזאת. אני לא מתכוון לאפשר לאף מדינה לנהל נגדנו מלחמה מדינית בלי לשלם על כך מחיר מיידי".
מוקדם יותר הודיע שר החוץ גדעון סער על המהלך, על רקע מה שהוגדר כ"אובססיה אנטי-ישראלית" של ממשלת ספרד בראשות סנצ'ז. בירושלים מצביעים על פגיעה חמורה באינטרסים של ישראל ושל ארה"ב מצד ממשלת ספרד, כולל התנהלותה במהלך המלחמה נגד איראן.
שר החוץ גדעון סער התייחס להחלטה החריגה: "ממשלת סנצ׳ז בעלת הטייה אנטי-ישראלית כל-כך בוטה, עד שהיא איבדה כל יכולת לשמש כגורם מועיל ביישום תוכנית השלום של הנשיא טראמפ ובמרכז CMCC שפועל במסגרת התוכנית".

הודעה בנושא נמסרה רשמית לספרד. כמו כן, ארצות הברית עודכנה מראש על ההחלטה האמורה ועל הרחקת הנציגים הספרדים מהמרכז בקריית גת.
ההחלטה על סילוק הנציגים מגיעה לאחר שורה של תקריות והתבטאויות חריפות מצד מדריד. שר החוץ הספרדי, חוזה מנואל אלברס, תקף לאחרונה את ישראל וטען כי היא הפרה את הפסקת האש ואת החוק הבין-לאומי בביצוע מאות תקיפות בלבנון. במקביל לביקורת זו, הודיע אלברס כי ספרד פותחת מחדש את שגרירותה בטהראן.

גם ראש הממשלה הספרדי, פדרו סנצ'ס, התייחס למצב המדיני ואמר כי הוא מברך על הפסקת האש עם איראן, אך הוסיף עקיצה חריפה כלפי הנהגת ישראל: "מדריד לא תמחא כפיים לאלו שמציתים את העולם רק משום שלאחר מכן הופיעו עם דלי כדי לכבות את השריפה".
המשבר מול כוחות יוניפי"ל
המתיחות גלשה גם למישור בשטח לבנון. משרד החוץ של ספרד זימן את הממונה על היחסים בשגרירות ישראל במדריד במחאה על תקרית שבה חיילי צה"ל עצרו חייל ספרדי המשרת בכוח יוניפי"ל.

במקביל, נרשמה מתיחות דומה מול רומא: משרד החוץ האיטלקי זימן את שגריר ישראל לאחר שחיילי צה"ל ביצעו ירי אזהרה לעבר חיילים איטלקים מכוח יוניפי"ל. שר החוץ האיטלקי, אנטוניו טיאני, הביע סולידריות עם ממשלת לבנון והזהיר: "אנחנו רוצים למנוע עזה שנייה".
דעת הקהל בספרד: נתניהו וטראמפ ברשימת ה"איומים"
המשבר משתקף היטב גם בדעת הקהל בספרד. סקר שפורסם בעיתון "אל פאיס" מעלה נתונים דרמטיים לגבי תפיסת האיומים של הציבור הספרדי:
- 81% מהנשאלים רואים בנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, איום על השלום בעולם.
- 80% רואים כך את ולדימיר פוטין.
- 71% סבורים כי ראש הממשלה בנימין נתניהו מהווה איום.
- זאת לעומת 66% בלבד שחושבים כך על מוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון החדש של איראן ו-62% על קים ג'ונג און מצפון קוריאה.
