N12
פרסומת

בכיר אמריקני: ארה"ב תהיה מוכנה לשקול הצעה איראנית ל"העשרה סמלית" של אורניום

בממשל טראמפ מבהירים כי על טהראן להציג "הצעה שאי אפשר לסרב לה" אם ברצונה למנוע תקיפה צבאית - בשעה שהפנטגון מציג לנשיא תרחישי תקיפה הכוללים את חיסול חמינאי ובנו • חרף הלחץ הצבאי הכבד, בוושינגטון מביעים נכונות עקרונית לבחינת מתווה שיאפשר לאיראן העשרת אורניום "סמלית" בלבד, בכפוף לצעדים טכניים מחמירים וחזרת פקחי סבא"א

ברק רביד
פורסם:
נשיא ארה״ב, דונלד טראמפ, הבית הלבן
צילום: AP
הקישור הועתק

ממשל טראמפ מוכן לשקול הצעה שתאפשר לאיראן העשרת אורניום “סמלית”, כל עוד היא לא תותיר לאיראן כל נתיב אפשרי לפצצה, כך אמר בכיר אמריקני ל-N12.

למה זה חשוב:

  • דברי הבכיר האמריקני מצביעים על כך שייתכן שיש נתיב, גם אם צר, בין הקווים האדומים שקבעו ארה"ב ואיראן ושיוביל לעסקה שתצמצם ותגביל את יכולותיה הגרעיניות של איראן ותמנע מלחמה.
  • בכירים אמריקנים אומרים שהרף להצעה איראנית כזו גבוה מאוד, משום שהתוכנית תצטרך לשכנע את הספקנים הרבים בתוך ממשל טראמפ ובאזור.
  • "הנשיא טראמפ יהיה מוכן לקבל עסקה שתהיה משמעותית ושהוא יוכל למכור פוליטית בבית. אם האיראנים רוצים למנוע תקיפה הם צריכים לתת לנו הצעה שאי אפשר לסרב לה. האיראנים ממשיכים להחמיץ את חלון ההזדמנויות. אם הם ישחקו משחקים - לא תהיה לנו הרבה סבלנות", אמר הבכיר האמריקני.
  • שר החוץ האיראני עבאס עראקג'י אמר ביום שישי כי הצעה איראנית תושלם בתוך יומיים-שלושה, אף שגורמים אמריקנים וישראלים אמרו שטראמפ עשוי לתקוף עוד קודם לכן.
המנהיג העליון של איראן ח'אמנאי
המנהיג העליון של איראן ח'אמנאי

בין השורות:

  • חלק מיועציו של טראמפ המליצו לו לפעול בסבלנות. הם טוענים שככל שחולף הזמן וההיערכות הצבאית האמריקנית מתרחבת, כך גם יגדל מנוף הלחץ של טראמפ על איראן. אך אפילו כמה מיועציו הקרובים ביותר של טראמפ מודים שהם אינם יודעים מה יחליט לעשות, או מתי.

מה הם אומרים:

  • "הנשיא עדיין לא החליט לתקוף. אני יודע את זה כי לא תקפנו. ייתכן שלעולם לא יעשה זאת. הוא יכול להתעורר מחר ולומר: 'עושים את זה'", אמר אחד מיועציו הבכירים של טראמפ.
  • היועץ אמר כי הפנטגון הציג לטראמפ אפשרויות רבות. "יש להם משהו לכל תרחיש. תרחיש אחד מחסל את האייתוללה, את בנו ואת המולות", אמר היועץ, בהתייחסו למנהיג איראן עלי חמינאי ולבנו מוג'תבא, הנחשב ליורש אפשרי. "מה שהנשיא יבחר - איש לא יודע. אני לא חושב שגם הוא יודע".
  • יועץ בכיר נוסף אמר: "טראמפ משאיר את כל האפשרויות פתוחות. הוא יכול להחליט על תקיפה בכל רגע".
    תמונת מצב:
  • עמדות ארה"ב ואיראן בנוגע להעשרה נראו בלתי תואמות, אך דבריהם של עראקצ'י ושל הבכיר האמריקני מצביעים על כך שייתכן שעדיין יש מרחב מסוים לעסקה.
  • איראן אינה מעשירה כיום אורניום משום שהצנטריפוגות במתקניה הגרעיניים הושמדו ברובן בתקיפות אוויריות של ארה"ב וישראל ביוני האחרון. ארה"ב וישראל אומרות כי יתקפו שוב אם ההעשרה תחודש.
  • אך המנהיג של איראן עלי חמינאי הבהיר באופן חד-משמעי שאיראן לא תוותר על זכותה להעשיר, שלטענת המשטר מיועדת למטרות אזרחיות בלבד.
  • טראמפ אמר כמה פעמים, כולל בשבוע שעבר, כי אינו רוצה שלאיראן תהיה אפשרות להעשיר.
נשיא ארה״ב, דונלד טראמפ, הבית הלבן
צילום: AP
פרסומת

הדרמה:

  • עראקצ'י טען בהופעה בתוכנית "Morning Joe" של MS NOW ביום שישי כי הצד האמריקני לא ביקש מאיראן להסכים ל"אפס העשרה" במהלך השיחות ביום שלישי בז'נבה.
  • הוא גם הכחיש שאיראן הציעה בשיחות להשעות זמנית את תוכנית ההעשרה שלה. "מה שאנחנו מדברים עליו כעת הוא כיצד להבטיח שתוכנית הגרעין של איראן, כולל ההעשרה, היא לצורכי שלום ותישאר לצורכי שלום לעד", אמר עראקצ'י, והוסיף כי איראן תנקוט "צעדים בוני אמון" בתמורה להקלה בסנקציות מצד ארה"ב.
  • לאחר השיחות בז'נבה ביקשו שליחי טראמפ, סטיב ויטקוף וג'ארד קושנר, מעראקצ'י להציג הצעה מפורטת שתתייחס לכל החששות של ארה"ב בנוגע לתוכנית הגרעין של איראן.
שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י
שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י | צילום: reuters

הצד השני:

  • בכיר אמריקני אמר כי ויטקוף וקושנר אמרו לעראקצ'י שעמדתו של טראמפ היא "אפס העשרה" על אדמת איראן. אך אותו בכיר אמר כי אם ההצעה תכלול "העשרה קטנה וסמלית", ואם האיראנים יציעו הוכחות מפורטות שאין בכך איום, ארה"ב תבחן זאת.
  • מקור המעורה בשיחות אמר ל-N12 כי המתווכים מעומאן ומקטאר אמרו בימים האחרונים לאיראן ולארה"ב שכל הסכם חייב לאפשר לשני הצדדים לטעון לניצחון, ואם אפשר - גם להיות כזה שמדינות המפרץ וישראל יוכלו לחיות איתו.
  • עראקצ'י רמז לכך בריאיון ביום שישי. "זו צריכה להיות עסקת Win-Win. זה החלק הקשה. היא צריכה להתחשב באינטרסים ובחששות של שני הצדדים", אמר
פרסומת

הרקע:

  • בזמן שבו האזור נערך למלחמה, הבכיר האמריקני הדגיש כי ארה"ב תמתין להצעה האיראנית לפני שתחליט כיצד להתקדם והאם יהיה סבב שיחות נוסף.
  • טראמפ אמר ביום שישי כי "מוטב לאיראן שתנהל משא ומתן על עסקה הוגנת". הוא טען כי 32 אלף מפגינים נהרגו - מספר שהוצג על ידי קבוצות אופוזיציה איראניות וגבוה בהרבה מרוב ההערכות האחרות.
  • "העם האיראני שונה מאוד מהמנהיגים של איראן. זה מצב עצוב מאוד… אני מרגיש רע מאוד עבור העם האיראני. הם חיו בגיהינום", אמר טראמפ במסיבת עיתונאים.

מה הלאה:

  • עראקצ'י אמר ב-"Morning Joe" כי טיוטת ההצעה האיראנית תועבר לארה"ב לאחר אישור סופי של ההנהגה הפוליטית בטהראן.
  • הוא אמר כי ההצעה האיראנית תכלול "התחייבויות פוליטיות וצעדים טכניים" שיבטיחו שתוכנית הגרעין האיראנית מיועדת למטרות שלום בלבד.
  • הבכיר האמריקני הדגיש כי כל הצעה חייבת להיות "מפורטת מאוד" ולהוכיח שתוכנית הגרעין האיראנית תהיה "בלתי מזיקה".
  • "נראה מה הוא נותן לנו בכתב. על בסיס זה נראה עד כמה הם רציניים. הכדור במגרש שלהם", אמר הבכיר האמריקני.

בין השורות:

  • עראקצ'י אמר כי רפאל גרוסי, העומד בראש סבא"א, מעורב במו"מ והציע "צעדים טכניים" שיבטיחו שתוכנית הגרעין של איראן "לא תוכל אפילו להיות מוסטת למטרות שאינן שלום".
  • אמצעים טכניים כאלה עשויים לכלול חזרת פקחי האו"ם לאיראן עם מנדט פיקוח רחב, והוצאתם או דילולם של 450 קילוגרמים של אורניום מועשר ברמה גבוהה שנקברו במתקנים הגרעיניים בעקבות ההפצצות האמריקניות והישראליות.