N12
פרסומת

תיירים על הכוונת: עלייה בתופעת "החטיפה המהירה" במספר יעדים פופולריים

משרד החוץ הבריטי מזהיר מפני עלייה במקרי חטיפה בשורה של יעדי תיירות פופולריים בהם מקסיקו, ברזיל, קולומביה, דרום אפריקה והפיליפינים. לפי מומחי ביטחון, רבים מהמקרים כלל אינם מדווחים משום שהקורבנות משתחררים בתוך שעות. במקביל, הקהילה הביטחונית מתריעה גם מפני גל הונאות חדש של "חטיפות וירטואליות" המכוונות למשפחות

דניאל ארזי
פורסם: | עודכן:
קנקון מקסיקו ערב
צילום: Fotos593, shutterstock
הקישור הועתק

תיירים המתכננים חופשה בחו"ל נקראים לבדוק היטב את אזהרות המסע הרשמיות, לאחר שמשרד החוץ הבריטי פרסם אזהרות מפני חטיפות במספר יעדים פופולריים ברחבי העולם. משרד החוץ של בריטניה (FCDO) מציין כי קיימים סיכונים של חטיפה וחטיפה למטרות כופר במספר מדינות אליהן מגיעים מדי שנה מיליוני מטיילים, בהן מקסיקו, דרום אפריקה, קולומביה, ברזיל, קניה, ניגריה והפיליפינים.

מומחי ביטחון מסבירים כי האזהרות משקפות דאגה גוברת מתופעה המכונה "חטיפה מהירה" (Express Kidnapping), מצב שבו הקורבן נחטף לפרק זמן קצר ונאלץ למשוך כסף מכספומטים בתמורה לשחרורו. קרייג מורגן, מומחה מחברת הביטוח SJL, אומר כי הציבור נוטה להמעיט בהערכת הסיכון משום שחטיפות מקושרות לרוב לאזורי סכסוך או לאירועים בין-לאומיים גדולים, ולא ליעדי תיירות מוכרים. "רוב האנשים מקשרים חטיפות לאזורי מלחמה או לכותרות חדשות גדולות, אבל הנתונים מספרים סיפור אחר", אומר מורגן. "חטיפות מהירות הן איום שצומח במהירות ביעדים שמיליוני מטיילים מבקרים בהם מדי שנה".

קנקון מקסיקו חוף
אזורים מסוימים במדינה בסיכון גבוה. מקסיקו | צילום: Nastya Smirnova RF, shutterstock


לדבריו של מורגן, ייתכן שהיקף התופעה גדול בהרבה מהנתונים הרשמיים. במקרים רבים הקורבנות משוחררים בתוך שעות לאחר שהם מוסרים כסף לחוטפים, ולכן האירועים כלל אינם מדווחים לרשויות.

סיכונים עולים ביעדי תיירות מבוקשים

על פי הנחיות המסע של משרד החוץ הבריטי, רמת הסיכון משתנה ממדינה למדינה ואף בין אזורים שונים בתוך אותה מדינה. במקסיקו, למשל, מצוין כי חטיפות נפוצות יותר באזורים מסוימים, אף שתיירים בדרך כלל אינם היעד העיקרי. עם זאת, חטיפות מהירות יכולות להתרחש בעיקר באזורים עירוניים, וקיימים גם דיווחים על חטיפות ממושכות יותר המתבצעות לצורך סחיטה כספית.

קולומביה מדיין
הפושעים בקולומביה עלולים להתחזות לבעלי מקצוע | צילום: Alina Sharipova, shutterstock
פרסומת

בקולומביה מזהירות הרשויות כי חטיפות מהירות הן תופעה נפוצה יחסית. פושעים עשויים להתחזות לנהגי מוניות או לאתר קורבנות פוטנציאליים ליד כספומטים, במיוחד בשעות הלילה. גם בברזיל מזהירים כי חטיפות מהירות עלולות להתרחש, ולעיתים הן מלוות באלימות. דרום אפריקה היא יעד נוסף שבו הסיכון מתואר כעולה, ולפי האזהרות חטיפות מהירות מתרחשות ברחבי המדינה, ולעיתים קרובות יותר לאחר רדת החשיכה, כאשר תיירים נתפסים בעיני עבריינים כיעדים אפשריים.

משרד החוץ הבריטי מדגיש גם אזורים שבהם האיום קשור לארגוני טרור או לקבוצות פשיעה מאורגנות. בפיליפינים קיימת המלצה להימנע מכל נסיעה לאזורי מערב ומרכז מינדנאו וכן לארכיפלג סולו, בשל סכנת חטיפות. בקניה קיים איום גבוה לחטיפות הקשורות לטרור, בעיקר במחוזות הצפוניים הסמוכים לגבול עם סומליה, ואילו בניגריה מזהירים כי ארגונים חמושים צפויים לבצע חטיפות במספר אזורים במדינה.

הונאות חדשות המכוונות למשפחות

מומחי ביטחון מזהירים גם מפני עלייה בהונאות המכונות "חטיפות וירטואליות". במסגרת הונאות אלה פושעים יוצרים קשר עם בני משפחה של מטיילים וטוענים כי יקירם נחטף, תוך דרישה לתשלום מיידי עבור שחרורו. לפי דיווחים, במקרים מסוימים נעשה שימוש בטכנולוגיות בינה מלאכותית כדי לחקות את קולו של הקורבן לכאורה, במטרה להפוך את האיום למשכנע יותר.

 הפיליפינים חוף ים תיירים
באיים הפיליפינים החטיפות עלולות להיות קשורות לארגוני טרור וארגוני פשע | צילום: Evgeny Maydanyuk, shutterstock
פרסומת

גורמים רשמיים מציינים כי ניתן לצמצם את הסיכון באמצעות מספר צעדים פשוטים. בין היתר מומלץ לבדוק את אזהרות המסע הרשמיות לפני הזמנת החופשה ושוב לפני היציאה לדרך, להשתמש במוניות מורשות או בהסעות שמסודרות על ידי בתי מלון במקום לעצור מוניות אקראיות ברחוב, ולמשוך כסף רק מכספומטים הנמצאים בתוך בנקים או מרכזי קניות ובשעות היום. בנוסף מומלץ להימנע מהצגת תכשיטים, שעונים או מכשירים אלקטרוניים יקרים במרחב הציבורי, להגביל שיתוף מיקום בזמן אמת ברשתות החברתיות במהלך הטיול, ולוודא כי אדם קרוב בבית מחזיק בפרטי המסלול המלאים ובמידע על מקומות הלינה.

משרד החוץ הבריטי מזהיר כי נסיעה בניגוד להמלצות הרשמיות עלולה להביא לכך שפוליסות ביטוח נסיעות רגילות לא יכסו אירועים חריגים. עבור מי שמתכנן לבקר באזורים בעלי סיכון גבוה יותר, קיימת אפשרות לשקול ביטוח ייעודי לחטיפה ולכופר, שיכול לספק גישה לצוותי תגובה למשברים ולמומחי משא ומתן במקרה של תקרית.