הצמרת באיראן מצופפת שורות: הרפורמיסטים יוצאים נגד המחאה
בכירים בממסד הרפורמיסטי, שעל פי רוב רחוקים מעמדת קבלת ההחלטות, יוצאים נגד ההפגנות ומביעים תמיכה במשטר • נכדו של מייסד הרפובליקה האיסלאמית קרא לצאת להפגנות התמיכה בשלטון • חוקרים מעריכים: "הם מבינים שאם הספינה תטבע - הם יטבעו יחד איתה" • עוד נטען: הם חוששים, כי הפעם המטרה היא להפיל את המשטר


הממסד הרפורמיסטי באיראן, שבעבר נתפס כקול מתון יותר בתוך המערכת, מצופף שורות עם המשטר ותומך בדיכוי המחאה הקשה באיראן, שהולכת ומסתמנת כאחת הסכנות החמורות ביותר לשלטון הרפובליקה האסלאמית. וול סטריט ג'ורנל מתאר כיצד גם דמויות מרכזיות שזוהו לאורך השנים עם קו רפורמיסטי - קוראות כעת להפעיל כוח נגד המפגינים.
בין התומכים במהלך נמצא בראש ובראשונה נשיא איראן, מסעוד פזשכיאן, שנבחר ב-2024 על בסיס הבטחות לרפורמות פוליטיות וחברתיות. בתחילת גל המחאה הוא נקט טון מפויס יותר והביע הבנה למצוקה הכלכלית של האזרחים. הוא אף הציע מענק חודשי של שבעה דולר לאזרחים, סכום שבטהראן מספיק בערך לשתי כוסות קפה ופרוסת עוגה בבית קפה.
אך עם התפתחות המחאה שינה פזשכיאן את עמדתו וקרא למשטרה לפעול נגד מה שכינה "פורעים". לדבריו, מדובר במפגינים אלימים שמופעלים על ידי ישראל, והוא הדגיש כי לא יאפשר לגורמים זרים לזרוע פילוג בתוך העם. פזשכיאן הוא במידה רבה הפנים והסמל של המשטר, והוא יותר מכל אחד אחר נדרש להציג טון תקיף המתכתב כעת עם הקולות השמרניים במדינה.

גם חסן חומייני, נכדו של מייסד הרפובליקה האסלאמית, האייתוללה רוח-אללה חומייני, הצטרף לקריאות נגד המחאה. חומייני, שבעבר ביקר את השלטון ואף תמך בדרישה לבטל את תוצאות הבחירות השנויות במחלוקת ב-2009, קרא לציבור להגיע להפגנת תמיכה במשטר בטהראן כדי לגנות "מעשי טרור". בעבר אף נאסר עליו להתמודד למועצת המומחים, הגוף שאחראי על מינוי המנהיג העליון.
דמות רפורמיסטית נוספת, בהזאד נאבווי, מתח ביקורת על המחאה ואמר כי ניסיון העבר מלמד שמהפכות ומאבקים אלימים או כאלה הנתמכים בידי גורמים זרים אינם מובילים לתוצאות רצויות. גם הוא, כמו חומייני, פעל בעבר לקידום ליברליזציה של המערכת הפוליטית, בין היתר במהלך מחאות החיג'אב ב-2022.

חוקרים שונים מעריכים כי החשש המרכזי שמניע כעת את הרפורמיסטים הוא שהמחאה חצתה קו. בעוד שבעבר ניתן היה לראות בה ניסיון לשינוי מבפנים, כעת רבים בצמרת המשטר סבורים כי מדובר בניסיון להפיל את השלטון כולו. סאנם ואקיל, חוקרת איראן בכירה, "גם הרפורמיסטים מבינים שאם הספינה תטבע - הם יטבעו איתה".
הממשלה מצדה פועלת לחזק את תדמית המשטר וקראה אתמול לתומכיה לצאת לרחובות. בסוכנות הידיעות האיראנית "פארס", המזוהה עם משמרות המהפכה, נטען כי בהפגנות התמיכה במשטר אתמול השתתפו לא פחות משלושה מיליון בני אדם.

התקשורת הממלכתית שידרה לאורך יום האתמול תמונות של הפגנות המוניות בכיכר המהפכה בטהראן ובערים נוספות, שבהן הוצגו המפגינים נגד המשטר כשליחים של ארה"ב או ישראל. שר החוץ של איראן עבאס עראקצ’י טען כי המהומות נמצאות "בשליטה" וכ-70% מהמפגינים מוסתים בידי גורמים חיצוניים.
עלי ואעז, חוקר איראן, אמר לוול סטריט ג'ורנל כי האליטה של המשטר מצופפת שורות ואינה מגלה סימנים לעריקות. לדבריו, הם אינם רואים דרך יציאה אחרת ולכן בוחרים להתלכד מול מה שהם תופסים כהתערבות ישראלית וניסיון לערער את שלטון הרפובליקה האסלאמית.
