N12
פרסומת

איראן בדרישות חדשות לארה"ב - שמאיימות על עתיד המו"מ

דרישות של שינוי במיקום ובמתכונת של המו"מ עלולים להביא לפיצוץ השיחות, עוד לפני שהחלו - כך לפי שני מקורות שבקיאים בפרטים • הדרישות החדשות עלולות לדחוף את טראמפ לזנוח את המסלול הדיפלומטי • לפי המקורות, האיראנים מעוניינים שהשיחות יתקיימו בעומאן - ורק עם ארה"ב • למרות הדרישות החדשות, דוברת הבית הלבן הבהירה כי השיחות עם איראן יתקיימו כמתוכנן השבוע.

ברק רביד
פורסם:
דונלד טראמפ, עלי ח'אמנאי
דונלד טראמפ, עלי ח'אמנאי | צילום: reuters
הקישור הועתק

איראן דורשת שינויים במיקום ובמתכונת של המשא ומתן עם ארה"ב שצפוי להיפתח ביום שישי הקרוב, כך אומרים שני מקורות הבקיאים בפרטים שהזהירו כי הדרישות החדשות עלולות להביא למשבר בשיחות לפני שאלה החלו.

למה זה חשוב

  • אם הדרישות החדשות יטרפדו את השיחות ביום שישי, הן עלולות לדחוף את הנשיא טראמפ מהמסלול הדיפלומטי לעבר האופציה הצבאית - בזמן שבו כבר ריכז כוח אש עצום במפרץ.

  • למרות הדרישות החדשות, דוברת הבית הלבן הבהירה כי השיחות עם איראן יתקיימו כמתוכנן השבוע.
נושאת המטוסים USS Abraham Lincoln
השיחות יתפוצצו? נושאת המטוסים אברהם לינקולן | צילום: רויטרס

מאחורי הקלעים

  • לפי המקורות, האיראנים נסוגים מההבנות שכבר הושגו בימים האחרונים, והעלו את הדרישות החדשות לאחר שההזמנות לכל המדינות כבר נשלחו.

  • ראשית, האיראנים מבקשים להעביר את השיחות מאיסטנבול למסקט, בירת עומאן.

  • שנית, הם דורשים כעת לקיים את השיחות במתכונת דו־צדדית בלבד - רק עם ארה"ב - ולא במתכונת שבה משתתפות מספר מדינות ערביות ומוסלמיות כמשקיפות.

סטיב וויטקוף
השליח וויטקוף נמצא כעת בישראל ונועד עם נתניהו, לקראת המו"מ שאמור להתקיים ביום שישי באיסטנבול | צילום: AP

תמונת המצב

  • שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ’י, קיים ביום שלישי שיחת טלפון עם שר החוץ של עומאן, בדר אל־בוסעידי, שנמצא כעת בוושינגטון לרגל כנס המינרלים שמארח שר החוץ רוביו. בנוסף שוחח ערקאצ'י עם שר החוץ הטורקי הקאן פידאן.

  • "במהלך השיחה הביע שר החוץ האיראני הערכה למאמציה הבונים של עומאן לסייע בשמירה על השלום והביטחון באזור, והדגיש את החשיבות של שיתוף פעולה ותיאום הדוקים בין מדינות ידידותיות לשם שמירה על האינטרסים המשותפים והקולקטיביים של עמי האזור", נמסר ממשרד החוץ האיראני.

השר האיראני
האיראנים חוזרים בהם מההבנות. שר החוץ של איראן, עבאס עראקצ'י | צילום: OZAN KOSE/AFP via Getty Images
פרסומת
  • עראקצ'י קיים גם שיחה עם ראש ממשלת קטר, השייח’ מוחמד בן עבד אל־רחמן א-ת'אני - מתווך מרכזי בין איראן לממשל טראמפ.

  • שליח הבית הלבן סטיב וויטקוף נפגש ביום שלישי בישראל עם ראש הממשלה בנימין נתניהו כדי לדון במשבר מול איראן.

  • גורמים ישראלים אומרים כי נתניהו הביא לפגישה את הרמטכ"ל, רב־אלוף אייל זמיר, את ראש המוסד דוד ברנע ואת ראש אגף המודיעין, אלוף שלומי בינדר.