N12
פרסומת

קנצלר גרמניה: בתוך שלוש שנים - 80% מהמהגרים הסורים יעזבו

אסף רוזנצוייג
פורסם: | עודכן:
קנצלר גרמניה פרידריך מרץ
קנצלר גרמניה פרידריך מרץ | צילום: רויטרס
הקישור הועתק

החדשות בקצרה:

  • קנצלר גרמניה ונשיא סוריה שואפים להחזיר 80% מהפליטים לסוריה.
  • היעד הוא להשיב מאות אלפי סורים למולדתם בשלוש השנים הקרובות.
  • קנצלר גרמניה קרא לבחון מחדש את הצורך של הפליטים הסורים בהגנה.
  • בשלב הראשון יוחזרו פליטים ללא זכות שהייה חוקית ועבריינים פליליים.
  • ממשלת גרמניה מקשיחה את מדיניותה בעקבות התחזקות הימין הקיצוני.
  • למה זה חשוב: הצעד מסמן שינוי דרמטי במדיניות ההגירה האירופית מאז 2015.

קנצלר גרמניה, פרידריך מרץ, אמר אתמול (שני) כי הוא ונשיא סוריה, אחמד א-שרע, מקווים שכ-80% מהסורים החיים בגרמניה ישובו לארצם בתוך שלוש שנים. לאחר פגישה עם א-שרע בברלין, אמר מרץ כי יותר משנה לאחר סיום המלחמה, המצב בסוריה “השתנה באופן יסודי”, ולכן “יש לבחון מחדש את הצורך בהגנה”.

"יש להקים מערך אמין ומסודר להחזרת הפליטים הסורים מגרמניה. יש להם תפקיד חשוב בשיקום סוריה", אמר מרץ. במהלך מלחמת האזרחים בסוריה, כמעט מיליון סורים מצאו מקלט בגרמניה. עם זאת, לא נמסרו פרטים רבים על האופן שבו יתבצעו החזרות.

ממשלתו של מרץ נוקטת קו תקיף יותר כלפי פליטים ומהגרים, על רקע האיגוף הפוליטי והתחזקות התמיכה במפלגת הימין הקיצוני AfD ששמה דגש גדול על תחום ההגירה הבלתי חוקית.

לדבריו של מרץ, בשלב הראשון תינתן עדיפות להחזרת "מי שכבר אין להם זכות שהייה חוקית", במיוחד עבריינים פליליים. אך הוא ציין כי בהמשך צפויות החזרות נוספות. "במבט לשלוש השנים הקרובות, כפי שהביע א-שרע את תקוותו, כ-80% מהסורים המתגוררים כיום בגרמניה צפויים לשוב למולדתם", אמר מרץ.

הוא הוסיף כי רבים מהפליטים הסורים תרמו "תרומה משמעותית" לגרמניה, אך רובם רוצים לשוב לביתם, שם ימלאו תפקיד חשוב בשיקום סוריה בשנים הקרובות. שני המנהיגים הודו כי חלק מהסורים אכן יישארו בגרמניה. מרץ אמר כי זהו אינטרס של גרמניה שרופאים ומטפלים סורים יוכלו להישאר אם ירצו בכך.

קנצלר גרמניה מרץ עם נשיא סוריה א-שרע בברלין
קנצלר גרמניה מרץ עם נשיא סוריה א-שרע בברלין | צילום: רויטרס
פרסומת

א-שרע אמר כי סוריה לא תשכח כיצד גרמניה פתחה את שעריה לפליטים במהלך המלחמה. "אנחנו גאים בכך שהסורים למדו במהירות לתרום לחברה", אמר הנשיא הסורי. "אנחנו עובדים עם ידידינו בממשלת גרמניה כדי להקים מודל הגירה 'מעגלי'". לדבריו, מודל זה "יאפשר לסורים לתרום לשיקום מולדתם מבלי לוותר על היציבות והחיים שבנו כאן, עבור מי שיבחר להישאר".

עם זאת, פרנצ'יסקה ברנטנר ממפלגת הירוקים באופוזיציה אמרה כי עבור רבים החזרה לסוריה אינה אפשרית, בשל מחסור בתשתיות ומצב ביטחוני לא יציב. לדבריה, סורים רבים "מושרשים עמוק" בגרמניה, מחזיקים במשרות חיוניות וילדיהם לומדים בבתי ספר.

רבים מהסורים בגרמניה הגיעו במהלך משבר הפליטים של 2015, אחרי שהקנצלרית לשעבר אנגלה מרקל החליטה שלא לסגור את הגבולות בפני הנמלטים מהמלחמה. במהלך מלחמת האזרחים בסוריה, כמעט מיליון סורים מצאו מקלט בגרמניה.

"אנחנו נצליח להתמודד עם זה", אמרה אז מרקל. עבור חלק מתומכיה זו הייתה הצהרה פרגמטית של כוונה, אך היא גם הפכה לנטל פוליטי עבורה. מרקל ספגה ביקורת רחבה, ורבים ראו בכך הזמנה להגירה המונית. מאז התחזקו מפלגות ימין קיצוני AfD בגרמניה וברחבי אירופה, תוך קמפיינים נרחבים נגד הגירה. כיום, סוגיית ההגירה היא אחד הגורמים המרכזיים ביותר בפוליטיקה האירופית, וממשלות רבות מטילות הגבלות מחמירות יותר.