מכה לרוסיה: אוקראינה רושמת את ההישג הגדול ביותר בשדה הקרב בשנים האחרונות
צבא אוקראינה שחרר בימים האחרונים שטח של יותר מ-200 קמ"ר - ההישג הגדול ביותר מאז יולי 2023 • במקביל, רוסיה מתמודדת עם כמות אבדות עצומה, ומסתמכת יותר ויותר על חיילים ממדינות אחרות • מקורבו של פוטין איים בעימות ישיר בלב הים נגד מדינות אירופה


אוקראינה רשמה בימים האחרונים את אחד ההישגים הגדולים ביותר שלה בשדה הקרב בשנים האחרונות, בזמן שברוסיה מזהירים מהסלמה בזירה הימית ונתקלת במשבר של ממש בעקבות אבדות עצומות בקרבות.
לפי ניתוח של סוכנות הידיעות AFP המבוסס על נתוני המכון לחקר המלחמה (ISW), בימים האחרונים הצליחו הכוחות האוקראיניים לכבוש מחדש ולשחרר 201 קילומטרים רבועים מידי רוסיה. מדובר בשטח השווה כמעט להישגים הרוסיים בכל חודש דצמבר, והיקף הקרקע הגדול ביותר שקייב החזירה לעצמה בפרק זמן כה קצר מאז מתקפת הנגד ביוני 2023.

השטח ששוחרר מרוכז בעיקר ממזרח לעיר זפוריז'יה, אזור שבו רשמו הכוחות הרוסיים התקדמות גדולה מאז אמצע 2025. לפי ה-ISW, מתקפות הנגד האוקראיניות ניצלו חסימה בגישה של הכוחות הרוסיים למערכת האינטרנט הלווייני סטארלינק, שלטענת בלוגרים צבאיים רוסים גרמה לבעיות תקשורת ושליטה בשדה הקרב.
מצוקת כוח האדם של רוסיה
במקביל להישגים האוקראיניים, בריטניה מצביעה על משבר הולך וגדל בצד הרוסי. שר ההגנה של בריטניה, ג'ון הילי, אמר כי רוסיה נעשית יותר ויותר תלויה בלוחמים זרים, מכיוון שהיא סופגת יותר אבדות מכפי שהיא מצליחה להחליף. לדבריו, שר ההגנה האוקראיני מיכאילו פדורוב עדכן את עמיתיו האירופים כי בחודשיים האחרונים הצליחה קייב לגרום ליותר נפגעים רוסים מכפי שהקרמלין הצליח לגייס.

הילי אמר כי הדבר מאלץ את מוסקווה להסתמך על אלפי לוחמים זרים, בהם מגויסים מהודו, פקיסטן, נפאל, קובה, ניגריה וסנגל. "לעיתים קרובות הם מגויסים בתואנות שווא ומופעל עליהם לחץ, מבלי שהם בהכרח מבינים שהם נשלחים למטחנת הבשר הרוסית בקו החזית באוקראינה", אמר. לדבריו, כ-17 אלף חיילים מקוריאה הצפונית נשלחו להילחם לצד רוסיה.
הקרבות נמשכים לאורך חזית באורך כ-1,200 קילומטרים, עם שינויים טריטוריאליים מוגבלים יחסית מאז השנה הראשונה למלחמה. עם זאת, לפי הערכות גורמים מערביים, רוסיה ספגה בשנה שעברה כ-415 אלף נפגעים - הרוגים ופצועים יחד, ובסך הכול יותר מ-1.2 מיליון נפגעים מאז תחילת המלחמה. בדצמבר בלבד הגיע קצב האבדות עד 35 אלף בחודש, נתון שיוחס בין היתר להצלחה גוברת של אוקראינה בשימוש בכלי טיס בלתי מאוישים.

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר כי בינואר נהרגו 30 אלף חיילים רוסים. "פוטין לא מודאג מזה כרגע, אבל יש רמה שבה הוא יתחיל לדאוג", אמר בסוף השבוע בוועידת הביטחון במינכן. ברוסיה לא מפרסמים נתונים רשמיים על אבדות, והנשיא פוטין ובכירי צבאו טוענים כי מספר ההרוגים נמוך בהרבה מזה של אוקראינה. עם זאת, בלוגרים צבאיים רוסים הביעו ביקורת על אבדות כבדות ועל פקודות להסתער בצורה מסיבית על עמדות הגנה אוקראיניות.
לדברי שר ההגנה הבריטי הילי, בחלקים מהחזית יחס האבדות הגיע לשישה עד 25 חיילים רוסים על כל חייל אוקראיני שנהרג. "פוטין אוהב ליצור רושם של התקדמות בלתי פוסקת ובלתי נמנעת, אבל הוא חלש יותר משהיה ותלוי יותר משהיה בלוחמים זרים", אמר.
לקראת עימות ישיר בים?
בתוך כך נשמע גם איום ישיר כלפי מדינות אירופה. ניקולאי פטרושב, העוזר הבכיר של פוטין ויו"ר המועצה הימית של רוסיה, אמר כי מוסקווה עשויה לפרוס את הצי שלה כדי למנוע ממדינות אירופיות להשתלט על כלי שיט רוסיים, ואף להגיב נגד הספנות האירופית אם ספינות רוסיות ייתפסו.

הדברים נאמרו על רקע ניסיונות של מדינות מערביות לנתק את רוסיה מהסחר העולמי באמצעות עשרות אלפי סנקציות, וכן מאמצים לחסום מכליות נפט החשודות במעורבות בשינוע נפט רוסי. פוטין הגדיר צעדים כאלה כ"פיראטיות".
פטרושב אמר כי אם רוסיה לא תגיב בתקיפות, "בקרוב הבריטים, הצרפתים ואפילו המדינות הבלטיות יהפכו יהירים עד כדי כך שינסו לחסום את גישת ארצנו לים לפחות באגן האוקיינוס האטלנטי". לדבריו, "הערובה הטובה ביותר לבטיחות השיט היא הצי. באזורים הימיים העיקריים, כולל אזורים רחוקים מרוסיה, יש לפרוס דרך קבע כוחות גדולים, כוחות המסוגלים לצנן את התלהבותם של הפיראטים המערביים".
