N12
פרסומת

איראן נערכת למתקפה אמריקנית - וממגנת את הנכסים הצבאיים שלה

צילומי לוויין שנותחו על ידי ISIS, המכון המוביל בעולם בחקר מתקני הגרעין של איראן, מצביעים על כך שההגנות על כמה מהמתקנים עובו בחודש האחרון • במתקן הגרעין באספהאן כוסו לחלוטין המנהרות בעפר, על גג הבסיס האסטרטגי בפארצ'ין נערמו שכבות הגנה וגם הכניסה למתקן החשאי סמוך לנתנז מוגנה • כך נערכת איראן לקריסת השיחות

תומר אלמגור
פורסם:
המתקן הצבאי בפרצ'ין שכוסה בעפר
המתקן הצבאי בפרצ'ין שכוסה בעפר | צילום: Institute for Science and International Security
הקישור הועתק

במקביל לשיחות המשא ומתן שהתקיימו אתמול (שלישי) בז'נווה, איראן וארצות הברית ממשיכות להיערך להסלמה צבאית. ההיערכות האיראנית כוללת מיגון משמעותי של מתקנים צבאיים אסטרטגיים, כולל מתקני גרעין, כך עולה מסדרת ניתוח תמונות לוויין שביצע המכון למדע ולביטחון בין-לאומי (ISIS) בחודש האחרון.

אמש פרסם המכון ניתוח מקיף לתמונות לוויין של הבסיס הצבאי בפארצ'ין שסמוך לטהראן - בסיס סודי ואסטרטגי שלפי הדיווחים איראן מפתחת בו יכולות טכנולוגיות מתקדמות, גם בתחום הגרעין. לפי הניתוח שביצע מכון המחקר המוביל בעולם בתחום, ב-3 שבועות האחרונים איראן עסקה בכיסוי מבנה ששימש למטרות גרעיניות בשכבות עבות של עפר. בהשוואה לצילומי עבר, ניתן לראות שרובו המוחלט של המתקן מוגן, וחלקו העליון מכוסה היטב.

המתקן הצבאי סמוך לנתנז שמוגן
המתקן הצבאי שמוגן סמוך לנתנז | צילום: Institute for Science and International Security

גם במתקן הצבאי המסתורי שבונה איראן עמוק בהרים שסמוכים למתקן הגרעין בנתנז, מתבצעות עבודות נרחבות לעיבוי ההגנה. צילומי לוויין מצביעים על המאמצים של איראן להקשיח ולחזק את המנהרות שמובילות למתקן - האיראנים יוצקים בטון מעל המנהרות ומחזקים את התשתית שלהן באמצעות משאיות עפר, מערבלי בטון וציוד מכני כבד, מה שיקשה עוד יותר על פגיעה בו מהאוויר.

לפי ההערכות, המתקן החשאי טרם מוכן לפעילות מבצעית מלאה, אך הוא עשוי להיות בעל חשיבות רבה בתוכנית הגרעין. מומחים מעריכים שאיראן עשויה להעשיר בו אורניום או להקים בו מפעל להרכבת צנטריפוגות מתקדמות, והיא לא מאפשרת לסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית לבקר בו.

צילומי לוויין נוספים שפורסמו החודש ממתקן הגרעין באספהאן מראים שהכניסות אליו כוסו לחלוטין בעפר, והוצבו בהן גם אמצעי הגנה נוספים. מילוי פתחי המנהרות בעפר עשוי לצמצם את השפעתה של תקיפה אווירית פוטנציאלית, וכן להקשות על גישה קרקעית במסגרת פשיטת כוחות מיוחדים. איראן ביצעה הערכות דומות סביב מתקני הגרעין שלה בימים שלפני התקיפה האמריקנית במבצע "עם כלביא".

פרסומת

מתקן הגרעין באספהאן שמוגן
מתקן הגרעין שמוגן באספהאן | צילום: Institute for Science and International Security

בתמונות לוויין נוספות ניתן לראות גם ניסיונות שיקום באתר הטילים הבליסטיים בשיראז, שעל פי ההערכות ספג נזק קל במהלך המלחמה. על פי הדיווח ברויטרס, המתקן עדיין לא חזר לכשירות מבצעית מלאה. בבסיס שנמצא ליד העיר קום, ישנן גם עבודות שיקום, כאשר על פי תמונות הלוויין ניתן לראות גג חדש במקום.

תמונות הלוויין מהמתקן בשיראז
תמונות הלוויין מהאתר בשיראז | צילום: רויטרס

תמונות הלוויין מהמתקן בקום
תמונות הלוויין מהבסיס בקום | צילום: רויטרס
פרסומת

במקביל, באיראן הודיעו כי יקיימו מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי. בכיר איראני אמר לרשת אל-ג'זירה ש"מתקיימים אימונים על תרחישים מרובים להתמודדות עם כל מתקפה אמריקנית נגד איראן".

מנגד, ברויטרס דווח שנושאת המטוסים ג'רלד פורד נמצאת כעת באוקיינוס האטלנטי בדרכה למזרח התיכון. בימים האחרונים מטוסי קרב ותובלה רבים הוצבו במזרח התיכון, במה שנראה כעיבוי כוחות אמריקני נוסף לקראת הסלמה אפשרית.

אתמול התקיימו שיחות המשא ומתן בין ארצות הברית ואיראן בז'נווה, ובסיומן אמרו בארה"ב ש"הושגה התקדמות". באיראן אמרו שהושגה הסכמה על "העקרונות המנחים". עם זאת, סגן הנשיא ואנס אמר היום ש"האיראנים עדיין לא מוכנים להכיר בחלק מהקווים האדומים של טראמפ".