דיווח: לוחמי מיליציות עיראקים נשלחים לאיראן לסייע בדיכוי ההפגנות
על פי הדיווח, מאות לוחמים נשלחים תחת כיסוי של עלייה לרגל לעיר משהד באיראן • מפקד צבא איראן באיום חדש על ארה"ב וישראל: "ידי התוקפן ייכרתו" • אחרי הפעולה בוונצואלה, בתקשורת באיראן פורסמו טענות כי ארה"ב וישראל נערכות לחטוף בכירים איראניים


על רקע גל ההפגנות המתרחב באיראן, הלילה (בין שלישי לרביעי) דווח כי טהראן פועלת לגייס כוחות חיצוניים כדי לסייע בדיכוי המחאה. במקביל, מפקד צבא איראן שיגר איום מפורש לעבר ישראל וארה"ב. סוכנות הידיעות AP ציטטה ארגוני זכויות אדם ודיווחה כי לפחות 36 בני אדם נהרגו במחאות ויותר מ-2,000 בני אדם נעצרו.
על פי דיווח באתר האופוזיציה "איראן אינטרנשיונל", מיליציות שיעיות פרו-איראניות מעיראק החלו כבר לפני ארבעה ימים בגיוס לוחמים שנשלחים לתוך איראן במטרה לסייע לכוחות הביטחון המקומיים בדיכוי ההפגנות. הדיווח הזה מתפרסם על רקע דיווח בכלי תקשורת ערביים אתמול כי מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה אסמאעיל קאאני ביקר בבגדאד.
על פי הדיווח, עד כה הועברו כ-800 לוחמים עיראקים, רובם מהארגונים גדודי חיזבאללה, חרכת אל נוג'באא ("תנועת האצילים"), סייד א-שהדאא וארגון בדר. על פי הדיווח, גם גורמים בממשלת עיראק מודעים למהלך ולגיוס הכוחות לטובת טהראן.

העברת הלוחמים מתבצעת, כך על פי הדיווח, דרך מעברי הגבול שלמלצ'ה, חזאבה וח'וסראווי, תחת סיפור כיסוי של עלייה לרגל לקבר האימאם רזא בעיר משהד. בפועל, הכוחות מתרכזים תחילה בבסיס המקושר לבסיס ח'אמנאי במחוז אהוואז, ומשם נשלחים לאזורים שונים ברחבי המדינה כדי להשתתף בדיכוי האלים של ההפגנות.
ירי לעבר מפגינים בעיר נייריז במחוז פארס אתמול
על אף שאין לדיווח אישור ממקור אחר, בעבר כבר פורסם כי לוחמי מיליציות עיראקים נשלחים לאיראן לסיוע לאנשי משמרות כוחות המהפכה בטיפול בסוגיות פנים. כך למשל, בשנת 2019 נשלחו לוחמי מיליציות מעיראק לאיראן כדי לסייע בטיפול באזורים שנפגעו בשיטפונות כבדים. אז המהלך עורר ביקורת באיראן, והיו מי שזעמו ואמרו כי הפעם הקודמת שבה כוחות עיראקיים נכנסו לאיראן הייתה במהלך מלחמת איראן-עיראק בשנות ה-80 של המאה ה-20.
מפקד צבא איראן מאיים
במקביל, נשמעו הצהרות לוחמניות מצד הנהגת הצבא האיראני. מפקד הצבא, אמיר חאתמי, התייחס למחאות ואמר כי הפגנות הן "תופעה טבעית בכל מדינה", אך לדבריו הבעיה מתחילה "כאשר הן הופכות במהירות למהומות". חאתמי טען כי מחאות העובדים באיראן אינן קשורות לנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ או לראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, שלטענתו מנסים ללבות את האירועים.

לדבריו, הציבור האיראני "סירב לשתף פעולה עם המתפרעים, הפריד את עצמו מהם ולא נפל למלכודת" שלדבריו ניסו להציב טראמפ ונתניהו. חאתמי איים כי "אם האויב יעשה טעות - התגובה תהיה נחרצת", והוסיף כי "תיכרת ידו של כל תוקפן".
"ישראל וארה"ב מתכננות לחטוף בכירים איראנים"
במקביל, באיראן גוברים גם החששות מפני פעולה אמריקאית ישירה נגד ההנהגה בטהראן, בעקבות המבצע של ארצות הברית בוונצואלה, שבו נתפס הנשיא ניקולס מדורו, בעל בריתה הוותיק של איראן. מאז אותו אירוע, כלי תקשורת ממלכתיים באיראן מגנים את הפעולה, אך ברחוב ובשיחות רשמיות עולה יותר ויותר השאלה אם מהלך דומה עלול להיות מופנה גם כלפי בכירי המשטר האיראני, כולל המנהיג העליון עלי ח'אמנאי, כך לפי דיווח בסוכנות הידיעות AP.

לפי הדיווחים, החשש הזה משתלב בדאגה רחבה יותר בציבור האיראני, גם מפני ישראל. יש מי שחוששים מפעולה נוספת של ישראל נגד איראן, בדומה למלחמת 12 הימים ביוני, שגבתה את חייהם של בכירים בצבא ובתוכנית הגרעין, וארצות הברית תקפה את מתקני הגרעין.
בכלי התקשורת באיראן אף נשמעו בימים האחרונים אזהרות חריגות, כולל טענות לא מבוססות על תוכניות אמריקניות וישראליות לחטיפת בכירים איראנים. בדרשה שנשא באוניברסיטת טהראן, הזהיר האייתוללה מוחמד עלי ג'אוודאן כי חיי המנהיג העליון "נמצאים בסכנה" וקרא לציבור להתפלל לשלומו.
