"פשע מלחמה"? ארה"ב סוערת - וגם המוציאים לאור של פרנקלין הצב
שר ההגנה הגסת' פרסם תמונה של דמות הילדים המוכרת משגרת טיל לעבר סירת סמים - בהתייחסות ברורה לתקיפה שביצע צבא ארה"ב ונטען שהיא עולה בגדר פשע מלחמה • בהוצאה לאור של פרנקלין זעמו, והגיבו שהם מגנים את השימוש, מה שגרר תגובה נוספת של הפנטגון • דוברת הבית הלבן התייחסה הלילה לפרשה, אך לא פיזרה את הערפל


ארצות הברית סוערת בימים האחרונים בעקבות "פשע המלחמה" שבוצע לכאורה על ידי חיל הים האמריקני בהנחייתו של שר ההגנה פיט הגסת', ואמש (שני) נכנסה לתמונה דמות מפתיעה במיוחד. על רקע ההאשמות נגדו, הגסת' פרסם תמונה של פרנקלין הצב תוקף סירת סמים - מה שהוביל את המוציאים לאור של סדרת הילדים המוכרת לגנות את השימוש בדמות, ואת משרד ההגנה האמריקני לתקוף בחזרה.
הגסת' והאדמירל פרנק בראדלי עומדים במוקד סערה ציבורית אדירה בארה"ב, לאחר שבוושינגטון פוסט נחשף שהגסת' הורה "להרוג את כולם" לפני מבצע לתקיפת ספינת סמים סמוך לחופי ונצואלה. התקיפה הראשונית של הכוחות האמריקנים הותירה שני ניצולים מתוך 11 אנשי צוות, והם נאחזו בשברי הספינה. בעקבות פקודתו של הגסת' הורה מפקד הכוחות המיוחדים שניהל את המבצע לבצע תקיפה נוספת, ולחסל את הניצולים, כך לפי הדיווח.
על רקע הפרסום שעורר מהומה בארה"ב, פרסם הגסת' ברשת X תמונה שבה נראה פרנקלין הצב, דמות ילדים מוכרת מאוד, תוקף באמצעות טיל סירת סמים שכבר עולה בלהבות - בהתייחסות ברורה לתקרית שבמחלוקת. ההוצאה לאור של פרנקלין הגיבה בהודעה נזעמת וגינו את השימוש שעשה שר ההגנה בדמות.
"פרנקלין הצב הוא אייקון קנדי אהוב שהעניק השראה לדורות של ילדים ומייצג ערכים של אדיבות, אמפתיה והכלה. אנחנו מגנים בתוקף כל שימוש פוגעני, אלים או לא-מורשה בשמו או בדמותו של פרנקלין, המנוגד ישירות לערכים הללו", נכתב בהודעת ההוצאה לאור Kids Can Press ברשת X.
דובר הפנטגון שון פרנל לא נשאר חייב, והגיב להודעה של ההוצאה לאור: "קשה לנו להאמין שפרנקלין הצב מעוניין להיות 'מכיל' כלפי קרטלי סמים… או לשבח את האדיבות והאמפתיה של נרקו-טרוריסטים".

ההודעה המעורפלת של הבית הלבן - והחשש בצבא האמריקני
דוברת הבית הלבן קרוליין לוויט התייחסה אמש באופן רשמי לתקרית, אך לא פיזרה את הערפל מסביבה. במענה לשאלות הכתבים, הבהירה לוויט שהבית הלבן מכיר בכך שהתקיפה השנייה התרחשה, אך מכחיש ששר ההגנה הגסת' נתן את הפקודה לכך.
עם זאת, מיד לאחר מכן הקריאה לוויט הודעה שהותירה מקום לספק בנוגע להשתלשלות האירועים: "הנשיא טראמפ והשר הגסת' הבהירו שארגוני הסמים נתונים לתקיפות קטלניות בהתאם לדיני המלחמה. בנוגע לתקיפה שנדונה, השר הגסת' אישר לאדמירל בראדלי לבצע את התקיפות האלה. האדמירל בראדלי פעל בהתאם לסמכותו ובהתאם לחוק כשהורה לוודא שהסירה הושמדה והאיום הוסר".
בוושינגטון פוסט דווח שגורמים בצבא האמריקני הביעו חשש מכך שהגסת' והממשל מפילים בפועל את האשמה על בראדלי, תוך הרחקת הגסת' מהאירוע. בניו יורק טיימס ניסו לעשות סדר באירועים, ודיווחו שהגסת' לא הורה במפורש לבצע את התקיפה השנייה ולא התייחס לתרחיש שבו התקיפה הראשונה לא תחסל את כל אנשי הצוות. לפי הדיווח, בראדלי פעל כדי לממש את הנחייתו הכללית של הגסת', לחסל את אנשי הצוות שעל הסירה.