גרמניה נגד אוקראינה ופולין: החקירה שמאיימת לזעזע את אירופה
ראש ממשלת פולין לעג לחקירה המתנהלת בגרמניה בנוגע לפיצוץ צינורות הגז נורד סטרים לפני שלוש שנים • בפולין מסרבים להסגיר חשוד מרכזי: "הבעיה היא לא בפיצוץ הצינור, אלא בעובדה שהוא נבנה מלכתחילה" • החקירה גורמת לסערה גם מבית | בפרטים הקטנים: כך הסתעפה פרשת החבלה החמורה


גרמניה הולכת ומסתבכת - וקרובה להשלים את אחת החקירות הרגישות שלה בשנים האחרונות, שמביאה אותה למתיחות חמורה עם שתיים מהמדינות הקרובות אליה ביותר. פיצוץ צינורות הגז נורד סטרים בים הבלטי בספטמבר 2022 היה אחת מפעולות החבלה החמורות ביותר באירופה, ופרטי האירוע הולכים ומתבררים - ומאיימים על היבשת כולה במכה קשה.
על פי דיווח הבוקר (שני) בוול סטריט ג'ורנל, המשטרה בגרמניה גיבשה "תמונה ברורה למדי" שמי שביצע את הפיצוצים בצינורות הגז נורד סטרים בים הבלטי בספטמבר 2022 הייתה יחידת עילית של אוקראינה שפעלה בהוראתו הישירה של מפקד צבא אוקראינה דאז ואלרי זאלוז'ני. לאורך התקופה האחרונה כבר היה ברור יותר ויותר שאוקראינה היא האחראית, אך כעת הפרטים מקבלים משנה תוקף. גרמניה מנסה להגיע למבצעים, אך מסתבכת מול בעלות בריתה.
מתיחות עם פולין וסערה פוליטית פנימית
החקירה כבר גרמה למשבר של ממש ביחסים בין גרמניה לפולין - שסירבה להסגיר לגרמניה חשוד אוקראיני שנמצא בשטחה. בוורשה הבהירו שהם רואים בו גיבור, ולא עבריין, מכיוון שהוא פגע באחד ממקורות ההכנסה המרכזיים של מכונת המלחמה של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. ראש ממשלת פולין דונלד טוסק לעג לאחרונה לחקירה המתנהלת בגרמניה, ואמר כי "הבעיה אינה בפיצוץ הצינור, אלא בעצם העובדה שהוא נבנה מלכתחילה".

החקירה יוצרת סערה גדולה גם בתוך גרמניה עצמה. מפלגת הימין הקיצוני AfD, המפלגה השנייה בגודלה בפרלמנט והיריבה הגדולה ביותר של הקנצלר פרידריך מרץ, מנצלת את הזעם הציבורי במדינה על מחירי האנרגיה הגבוהים ומזהה הזדמנות לתקוף את ההנהגה בברלין על התמיכה באוקראינה. כעת משמשת החקירה נשק חשוב במאבק הפוליטי שלהם נגד מרץ.
חקירה סבוכה ומעקב ברחבי היבשת
הבלשים הגרמנים שיחזרו את מסלול החבלה בעזרת עקבות דיגיטליות - מצלמות מהירות, השכרת סירות, נתונים סלולריים ולוחיות רישוי. הם הצליחו לזהות שבעה חשודים: שלושה חיילים מיחידת עילית אוקראינית וארבעה צוללנים ותיקים. לפי גורמים המעורים בחקירה, המטרה של הקבוצה הייתה לפגוע בהכנסות הנפט של רוסיה ובקשרים הכלכליים שלה עם גרמניה.


פריצת הדרך הגיעה באמצעות תמונה מטושטשת בשחור-לבן שצולמה על ידי מצלמת מהירות בגרמניה. באמצעות תוכנת זיהוי פנים מסחרית, הצליחו החוקרים לזהות צוללן אוקראיני, לאתר את הפרופילים שלו ברשתות החברתיות ולקשור בינו לבין יתר החשודים.
אחד מהם נעלם בפולין ונמצא לאחר מכן באוקראינה - לשם הוסע ברכב דיפלומטי של הנספחות הצבאית האוקראינית. ממשלת אוקראינה סירבה להגיב כשנשאלה בנושא, אך לפי גורם בכיר בקייב, היא פעלה לאחר שקיבלה אזהרה מהממשלה הפולנית בנוגע לנוכחותו במדינה.
המפקד נעצר באיטליה
המפקד של יחידת החבלה, המכונה סרהיי ק׳, אותר לבסוף באיטליה לאחר חקירה ממושכת. מדובר בקצין ותיק בשירות הביטחון האוקראיני (SBU), שלחם בהגנה על קייב בתחילת הפלישה הרוסית. החוקרים עקבו אחר תנועותיו באירופה בעזרת נתוני גבולות, אגרות כביש והזמנת מלונות של אשתו.

הוא נעצר בעיירה סן קלמנטה באיטליה והציג מול המצלמות את סמל ה"טריזוב" - מחווה לאומית אוקראינית. עורכי דינו טענו כי פעל כחלק ממבצע צבאי להגנת אוקראינה ולכן הוא חסין לכאורה מהעמדה לדין.
בגרמניה ממתינים כעת להחלטת בית המשפט האיטלקי, הצפויה בדצמבר, אם להסגיר את סרהיי ק׳ להעמדה לדין בהמבורג. המשטרה כבר הכינה מטוס מיוחד להעברתו לגרמניה.