N12
פרסומת

במבצע משותף וחובק יבשות: נעצר אחד מסוחרי הסמים המסוכנים בעולם

נשיא אקוודור הודיע על מעצרו בספרד של וילמר חוואריה, מנהיג קרטל הסמים לוס לובוס • הוא נעצר במבצע משותף, לאחר שבדה את מותו וזייף את זהותו במשך שנים • למרות זאת - הוא ניהל מרחוק את פעילות הקרטל, ואחראי לרצח יותר מ-400 בני אדם • במקביל, הנשיא ספג תבוסה קשה

אסף רוזנצוייג
פורסם: | עודכן:
וילמר "פיפו" חוואריה, מנהיג קרטל לוס לובוס
וילמר "פיפו" חוואריה, מנהיג קרטל לוס לובוס באקוודור
הקישור הועתק

לאחר מרדף של שנים - נשיא אקוודור דניאל נובואה הודיע אתמול (ראשון) על מעצרו של אחד העבריינים המסוכנים והמבוקשים ביותר במדינה, שנמלט מהחוק, בדה את מותו וזייף את זהותו.

במבצע משותף של משטרת אקוודור ומשטרת ספרד, נעצר אתמול בעיר מלגה וילמר חוואריה, הידוע בכינוי “פיפו” - מי שנחשב למנהיג קרטל הסמים לוס לובוס, אחד מארגוני הפשיעה החזקים במדינה. פיפו נעצר אחרי שנים שבהן הצליח להתחמק מרשויות החוק, תוך זיוף מותו ושינוי זהותו. על פי הדיווחים, במסגרת ביום מותו הוא החליף את טביעות אצבעותיו עם אלו של גופה של אדם אחר.

נשיא אקוודור דניאל נובואה הודיע כי חוואריה הצליח במשך זמן רב להסתתר באירופה, לשנות את זהותו ואף להמשיך לנהל משם את פעילות הקרטל. הוא שלט על נתיבי הברחות הסמים, ניהל עסקי כרייה בלתי-חוקית, היה מחובר לקרטל חליסקו האכזרי ממקסיקו והורה מרחוק על מעשי רצח באקוודור - גם, ובייחוד, אחרי שבני משפחתו טענו ב-2021 שמת מהתקף לב שנגרם בשל סיבוכי קורונה.

 

 

לדברי שר הפנים של אקוודור, ג’ון ריימברג, חוואריה אחראי ללפחות 400 מעשי רצח, ואף ניהל פעילות פלילית מתוך הכלא בשנים 2019-2011. ריימברג כינה את יום המעצר של פיפו "יום היסטורי" למדינה.

קרטל לוס לובוס, שכ-8,000 מחבריו יושבים בכלא, מוגדרים כארגון טרור הן על ידי אקוודור והן על ידי ארצות הברית, שהטילה עליו סנקציות ב-2024. הארגון מקושר לשורת מעשי רצח פוליטיים ולמאבקי שליטה אלימים על נתיבי סחר בקוקאין במדינה, המשמשת נקודת מעבר מרכזית בין יצרניות הסם קולומביה ופרו בדרך לארה"ב.

נובואה, שביסס את נשיאותו על מדיניות ביטחונית תקיפה ומיליטריזציה של מאבק בפשיעה, הודה למשטרת ספרד על שיתוף הפעולה. לדבריו, "חלק כבר הספידו אותו, אבל אנחנו חיפשנו אותו בגיהנום שלו עצמו".

תבוסה קשה לנשיא דניאל נובואה

ממשלת אקוודור הודיעה על המעצר של פיפו אתמול - דווקא ביום שבו היא ערכה משאל עם דרמטי בשאלה אם לאפשר למדינה להציב כוחות צבא זרים במסגרת המאבק בקרטלי הסמים. הנשיא דניאל נובואה, בעל ברית חשוב של טראמפ, נחל מפלה כואבת עם קריסת כל ההצעות שניסה לקדם במשאל העם.

פרסומת
נשיא אקוודור דניאל נובואה בפגישה עם טראמפ בבית הלב
נשיא אקוודור דניאל נובואה בפגישה עם טראמפ בבית הלבן | צילום: רויטרס

תוצאות משאל העם קבעו באופן ברור כי אזרחי אקוודור מתנגדים ליוזמה להצבת כוחות צבא זרים במדינה, בעיקר של ארה"ב. אחרי ספירת יותר מ-90% מהקולות, עולה כי קרוב לשני שלישים מהמצביעים התנגדו ליוזמה.

לצד חששות של הציבור מפגיעה בריבונות, ניכר כי רבים הצביעו נגד יוזמות הנשיא נובואה על רקע כעס ציבורי בשל ביטול סובסידיית הדיזל שהציתה מחאות במדינה. בכלי תקשורת שונים נכתב כי המכה לנובואה מסמלת שחיקה בכוחו ויוקרתו, בין השאר בשל "עייפות בוחרים" לאחר רצף של מערכות בחירות ומשאלי עם.

פרסומת

הצעות נוספות של נובואה שנכשלו במשאל העם אתמול: הקמת אספה מכוננת לכתיבת חוקה חדשה, צמצום גודל הקונגרס, והיוזמה לביטול המימון הציבורי למפלגות. כל הסעיפים הללו נדחו ברוב משמעותי, עם לפחות 60% מתנגדים לכל אחת מההצעות.