N12
פרסומת

אחד המקרים הקשים ביותר: 315 תלמידים ומורים נחטפו מבית הספר בניגריה

חמושים חטפו מאות בני אדם מפנימייה קתולית במערב המדינה • האירוע נחשב חמור וחריג גם ממקרה הדגל המפורסם שבו נחטפו 276 בנות בעיר צ'יבוק לפני יותר מעשור, חלק מהן עדיין נעדרות • הנשיא הודיע על ביטול טיסתו המתוכננת, קרוב ל-50 בתי ספר באזור נסגרו

N12
פורסם: | עודכן:
הפנימייה שממנה נחטפו מאות תלמידים בניגריה
הפנימייה שממנה נחטפו מאות תלמידים בניגריה | צילום: AP
הקישור הועתק

בסוף השבוע התרחש אחד ממקרי החטיפה החמורים ביותר שנראו בניגריה, לאחר שלפחות 315 תלמידים ומורים נחטפו מבית הספר הקתולי סנט מרי שבמדינת המחוז ניז׳ר, במרכז-מערב המדינה. המספר המעודכן גבוה בהרבה מההערכות הראשוניות, על פי הודעה שמסרה התאחדות הנוצרים של ניגריה (CAN).

לפי הארגון, בין החטופים 303 תלמידים ו-12 מורים, ובהם גם 88 תלמידים שנשבו בזמן שניסו להימלט. זהו מספר גבוה אף יותר מזה שנרשם בחטיפת צ׳יבוק המפורסמת ב-2014, שבה נחטפו 276 תלמידות.

חמושים פרצו לפנימייה באישון לילה

המשטרה המקומית מסרה כי חמושים הגיעו לבית הספר בסביבות השעה 02:00 בלילה, ולקחו עמם תלמידים ששהו במקום. סנט מרי הוא בית ספר משותף לבנים ולבנות, עם אוכלוסייה של 629 תלמידים בני 10–18.

תושבים סיפרו על רגעים של כאוס כשהורים חיפשו את ילדיהם. דומיניק אדאמו, שלמרות ששתי בנותיו לומדות בבית הספר הן לא נחטפו, תיאר: "כולם מותשים, זה הפתיע את כולם". אישה אחרת סיפרה בבכי כי אחייניותיה, בנות 6 ו-13, נחטפו: "אני רק רוצה שהן יחזרו הביתה". המשטרה הודיעה כי כוחות הביטחון "סרקו את היערות במטרה לאתר ולחלץ בני ערובה".

כוחות הביטחון בניגריה
כוחות הביטחון בניגריה | צילום: רויטרס

מחלוקת סביב שאלת האזהרה המוקדמת

ממשלת מדינת המחוז ניז׳ר טענה שבית הספר התעלם מהנחיה לסגור את הפנימייה בעקבות התרעות מודיעיניות על סיכון גבוה למתקפה. עם זאת, יו״ר התאחדות הנוצרים במדינה, הבישוף בולוס דאווה יוהנה, שביקר בבית הספר בליל האירוע, אמר שלא נמסרה כל אזהרה כזו.

המקרה התרחש על רקע גל מתקפות של כנופיות חמושות וארגונים איסלאמיסטיים בצפון ובמרכז ניגריה. חטיפות למטרות כופר הפכו לתופעה נרחבת במדינה, למרות שהעברת כספי כופר אסורה בחוק.

שלושה אירועי חטיפה בשבוע אחד

החטיפה בסנט מרי שהתרחשה ביום שישי הייתה כבר השלישית באותו שבוע. ביום שני נחטפו 25-20 תלמידות מבית ספר בפנימייה במדינת המחוז הסמוכה קבי. באירוע נוסף, בכנסייה במדינת המחוז קווארה, נרצחו שני אנשים ו-38 אחרים נחטפו.

פרסומת

על רקע ההסלמה, הנשיא בולה טינובו ביטל נסיעות לחו״ל, כולל השתתפות בפסגת ה-G20 שנערכת בדרום אפריקה, והודיע כי הוא נכון להתמודד עם המשבר. הממשלה הפדרלית המרכזית הורתה לסגור כ-47-40 בתי ספר פדרליים, ומדינות נוספות סגרו מוסדות חינוך כאמצעי זהירות.

נשיא ניגריה בולה אחמד טינובו
נשיא ניגריה בולה אחמד טינובו | צילום: רויטרס

מתיחות בין-לאומית על ממשל טראמפ

האירועים האחרונים התרחשו במקביל לגל טענות מצד גורמים בארה״ב, ובעיקר הנשיא דונלד טראמפ, שלפיהן נוצרים בניגריה נרדפים באופן שיטתי ועל רקע דתי. ממשלת ניגריה דוחה את הטענות, ומכנה אותן "הצגה גסה של המציאות", בטענה שהטרוריסטים תוקפים כל מי שמתנגד לאידיאולוגיה שלהם – מוסלמים, נוצרים ואנשים שאינם מזוהים דתית.

פרסומת

גורמים אמריקניים אמרו כי וושינגטון שוקלת צעדים כגון סנקציות ושיתופי פעולה ביטחוניים כדי ללחוץ על ניגריה לשפר את ההגנה על קהילות דתיות. בניגריה מזכירים כי מרבית ההתקפות מתרחשות בצפון המדינה, שרובו מוסלמי, ולכן גם מרבית הנפגעים הם מוסלמים.

ניגריה עדיין מתמודדת עם טראומת חטיפת קרוב ל-300 הנערות בצ׳יבוק ב-2014 בידי בוקו חראם – תקיפה שהפכה לסמל עולמי. חלק מהנערות שוחררו או הצליחו להימלט, אך אחרות עדיין נעדרות, יותר מעשור לאחר התקרית הקשה.