דיווח: ממשל ביידן עצר זמנית את שיתוף המודיעין מעזה עם ישראל
לפי רויטרס, בסוף 2024 גורמי מודיעין אמריקניים ניתקו לכמה ימים את ישראל משידור כטב"ם שפעל ברצועה והגבילו את השימוש במידע מסווג • הסיבה, כך לפי הדיווח: חשש שישראל מפרה את החוק הבין-לאומי בעזה • עוד צוין שבממשל חששו מכך ששב"כ "לא סיפק הבטחות שהוא לא מתעלל בעצירים פלסטינים" • מקורות מסרו שגורמים בממשל המליצו לביידן לצמצם את שיתוף המידע עם ישראל – אך זה סירב

בשלהי כהונתו של ממשל ביידן, גורמי מודיעין אמריקניים השעו זמנית חלק משיתוף המודיעין עם ישראל, בשל חשש בנוגע להתנהלותה במלחמה ברצועת עזה, כך דווח הלילה (בין שישי לשבת) בסוכנות הידיעות רויטרס. ההשעיה כללה ניתוק של שידור חי מכטב"ם אמריקני ושורת מגבלות נוספות על שימוש במידע רגיש.

לפי המקורות ששוחחו עם רויטרס, בסוף 2024 ניתקו גורמי מודיעין אמריקניים את השידור החי מכטב"ם אמריקני ששימש את ישראל לאיתור חטופים ולמציאת מחבלי חמאס ברצועת עזה. חמישה מקורות העידו שההשעיה ארכה כמה ימים לפחות.
שניים מהמקורות ציינו שארה"ב גם הגבילה את האופן שבו ישראל הייתה רשאית להשתמש במידע מודיעיני מסוים במסגרת הניסיון לאתר מטרות צבאיות בעלות ערך גבוה בעזה. בדיווח לא נמסר מתי התקבלה ההחלטה להשהות את שיתוף המידע עם ישראל, אך צוין כי זו התקבלה על רקע הדאגה הגוברת בקהילת המודיעין האמריקנית מכמות העזתים שנהרגו במלחמה.

חלק מהמקורות אמרו לרויטרס שגורמי מודיעין אמריקניים הביעו חשש מכך שישראל לא סיפקה מספיק הבטחות לכך שאכן תעמוד בדיני המלחמה כשהיא עושה שימוש במידע אמריקני – דרישה שמעוגנת בחקיקה לפני שיתוף מודיעין עם מדינה זרה.
לפי ארבעה מקורות, במחצית השנייה של שנת 2024 עסקו גורמים בממשל גם באופי הטיפול של ישראל בעצירים הפלסטינים. כמה מהם ציינו שהשב"כ לא הציג "מידע מספק" בנוגע לתנאי הכליאה של העצירים ולכך שאינם עוברים התעללויות. החשש היה שישראל לא עומדת בסטנדרטים הנדרשים לפי החוק האמריקני, לפיהם על מדינה לספק הבטחות ברורות בנוגע לשמירה על זכויות האדם לפני ששיתוף המידע יתאפשר.

למרות תמיכתו של הממשל האמריקני בזמן המלחמה, הן מבחינת שיתוף המודיעין והן מבחינת שליחת החימושים, המקורות ששוחחו עם רויטרס ציינו שההחלטה של גורמי המודיעין הייתה זמנית וטקטית בלבד. הם הדגישו שההשעיה נעשתה במטרה לוודא שישראל אכן עושה שימוש במידע בהתאם לכללים הבין-לאומיים.
בדיווח צוין כי לאנשי המודיעין בממשל יש מרחב פעולה מסוים בקבלת החלטות בזמן אמת לגבי שיתוף מודיעין עם מדינות זרות – גם ללא הוראה ישירה מהבית הלבן. עוד נטען בדיווח שברויטרס לא הצליחו לוודא אם הנשיא ג'ו ביידן היה מודע להחלטה שהתקבלה בידי גורמי המודיעין.
ההחלטה לשלול את המידע מישראל הציבה את ממשל ביידן במצב פוליטי רגיש, לאור התמיכה הרחבה בציבור האמריקני והקונגרס בישראל אחרי טבח 7 באוקטובר. כמה מקורות ציינו כי למרות הדאגות הגוברות בממשל, לא נמצא בסיס משפטי כדי לנתק את שיתוף המידע עם ישראל, שכן המשפטנים האמריקנים קבעו שישראל לא הפרה את החוק הבין-לאומי.
בישיבה שנערכה בבית הלבן לקראת סוף 2024, בה השתתפו בכירים בממשל, הוצע לנשיא להגביל את שיתוף המידע עם ישראל. עם זאת, ביידן בחר שלא להפסיק את שיתוף המודיעין, והבהיר כי יש לו ספקות אם צעדים כאלה יהיו אפקטיביים במציאות הנוכחית, במיוחד כשממשל טראמפ צפוי לחדש את שיתוף הפעולה באופן מיידי לאחר הבחירות.