מדינת ענק באפריקה בדרך ליפול לשליטת ארגון הטרור אל-קאעידה
מאלי, עם אוכלוסייה של 21 מיליון בני אדם ושטח עצום - מאבדת את יכולתה להגן על עצמה, ונמצאת בדרך הבטוחה להתרסקות • ארגון הטרור האכזר מטיל מצור על הבירה ומונע הכנסת מזון ודלק, והצבא לא מסוגל להגיב • הכישלון הוא גם של פוטין, לאחר שרוסיה הפכה לפטרונית הביטחונית של מאלי - והחשש הוא שמדינות נוספות ייפלו גם הן לידי ארגון הטרור


דרמה באפריקה על רקע מה שנראה כנפילה הקרובה של אחת המדינות הגדולות ביבשת לשליטת ארגון טרור איסלאמיסטי קיצוני המזוהה עם אל-קאעידה. מאלי, עם אוכלוסייה של 21 מיליון בני אדם ובשטח הגדול פי שלושה משטחה של קליפורניה, נראית בדרך הבטוחה להתרסקות, ודבר לא נראה כמה שיסייע לה לשרוד.
במשך שבועות ארוכים מטיל ארגון הטרור ג'מאעת נוסרת אל-איסלאם ואל-מוסלמין (JNIM), המסונף לאל-קאעידה, מצור כבד על בירת מאלי במקו, ומונע כל הכנסה של דלק ומזון אליה. לפי גורמי ביטחון מערביים ואפריקניים, הארגון מהדק את טבעת המצור סביב העיר, חונק אותה מעשית מכל אספקה חיונית קריטית - תוך שהוא מתקדם בהדרגה לעבר תפיסת השלטון במדינה.
הבירה משותקת, הלימודים הושבתו
במקו, עיר הבירה של מאלי שבה מתגוררים מיליוני בני אדם, סובלת כבר שבועות ממחסור חמור בדלק, מזון ומוצרים בסיסיים נוספים. ארגוני הטרור חוסמים דרכים ראשיות ומשתלטים על שיירות מכליות המגיעות ממדינות שכנות כמו חוף השנהב, סנגל ומאוריטניה. עשרות מכליות הותקפו ונשרפו בדרכים, והנהגים נחטפו או נרצחו.
המצור גרם לשיתוק כמעט מוחלט של חיי היומיום בעיר. תחנות הדלק התרוקנו והושבתו, תורים ארוכים משתרכים סביב משאבות יבשות, ורבים נאלצים להמתין ימים כדי להשיג כמה ליטרים בודדים - אם בכלל. מחיר ליטר דלק זינק בחדות, והגיע לערך של כ-2,000 פרנק CFA, השווה לכ-3.5 דולר.

בהיעדר דלק, גם החשמל קורס. תחנות כוח הושבתו, האוטובוסים הפסיקו לפעול, וחנויות רבות סגרו את שעריהן. הממשלה נאלצה לבטל את הלימודים בכל בתי הספר והאוניברסיטאות עד 9 בנובמבר, והרחובות השוקקים של במקו התרוקנו כמעט לגמרי.
צבא משותק: התמיכה מרוסיה קרסה
המשבר לא פוגע רק באזרחים - גם הצבא של מאלי מתקשה לפעול. לפי גורמים מקומיים, יחידות צבא "צמאות" לדלק במשך שבועות ונותרו בפועל ללא יכולת תגובה או תנועה, מה שמונע מהן להגיב על מתקפות המורדים. כדי להתמודד עם התקדמות הג'יהאדיסטים, הצבא נדרש לבצע מתקפות מן הקרקע או מהאוויר, אך כלי הרכב והמטוסים לא יכולים לפעול בשל המחסור בדלק.

בתקופה האחרונה ניסתה החונטה הצבאית בבמקו לקבל סיוע נוסף מרוסיה. משלחת מטעם משרד ההגנה הרוסי הבטיחה לספק 200 אלף טון נפט ומזון - אך בינתיים שום שינוי בשטח לא נראה. גם הלוחמים הרוסיים שנשלחו בעבר, בהם שכירי חרב מהקבוצה לשעבר "ואגנר", לא הצליחו לבלום את התקדמות הג’האדיסטים. ההפך הוא הנכון: פעולות נקם קשות של הצבא ושל הרוסים נגד אזרחים רק הרחיבו את התמיכה באל-קאעידה באזורים הכפריים.
קריסת הסיוע הרוסי מספרת במידה רבה את סיפור הכישלון של מאלי. לאחר ההפיכה הצבאית בשנים האחרונות התקרבה מאלי למוסקווה, ואיחדה את גורלה וכיוונה המדיני והביטחוני עם שכנותיה ניז'ר ובורקינה פאסו - שלושתן מונהגות בידי חונטות צבאיות לא נבחרות, ונשענות על רוסיה ביטחונית לאחר שזרקו מתחומן את צבאות ארה"ב וצרפת שסייעו להילחם בארגוני הטרור.


בידוד בין-לאומי
ממשלת מאלי, שמונהגת בידי החונטה בראשות הגנרל אסימי גויטה, נותרה מבודדת כמעט לחלוטין. היא ניתקה קשרים עם מדינות מערביות ועם ארגון מדינות מערב אפריקה (ECOWAS), ובכך איבדה מקורות סיוע חיוניים.

שגרירויות מערביות, בהן של ארה"ב, גרמניה ואיטליה, הורו לאחרונה לאזרחיהן לעזוב את המדינה מיד - עקב הידרדרות הביטחון והחשש מקריסת הבירה.
כעת גובר החשש כי מאלי תהפוך למדינה הראשונה שנשלטת בפועל על ידי ארגון הטרור אל-קאעידה. בשל מצבן הקשה של שכנותיה של מאלי, בדגש על ניז'ר ובורקינה פאסו, קיים חשש כי הסערה הג'יהאדיסטית הזו תסלים ותסחף אחריה גם אותן.