סוגיית השטח במוקד: התקדמות בשיחות המו"מ בין ארה"ב לאוקראינה
בכירים מארה"ב ואוקראינה נפגשו במועדון הגולף של וויטקוף כדי לדון בשרטוט הגבול בחזית המזרחית • וויטקוף ייפגש מחר עם פוטין במוסקווה - ויציג את תוצאות המגעים, בניסיון להשיג פריצת דרך • פוטין נחוש להשתלט על דונבאס, באוקראינה חוששים מ"כניעה כואבת ונפיצה פוליטית"

ברק רביד
N12פורסם:

המשא ומתן בין ארה"ב לאוקראינה אתמול (ראשון) התמקד בשאלה היכן דה-פקטו יסורטט הגבול עם רוסיה במסגרת הסכם השלום, כך אמרו שני גורמים אוקראיניים ל-N12. הם תיארו את הפגישה שנמשכה חמש שעות כ"מורכבת" ו"אינטנסיבית", אך פרודוקטיבית.
למה זה חשוב
- נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שאמור להיפגש מחר עם שליחו של הנשיא טראמפ סטיב וויטקוף, מתעקש שרוסיה לא תעצור עד שתשלוט בכל אזור דונבאס שבמזרח אוקראינה.
- ארה"ב רוצה שאוקראינה תמסור שטחים בדונבאס כדי לשכנע את פוטין להסכים לשלום, אך זו צפויה להיות כניעה כואבת ונפיצה פוליטית.

מאחורי הקלעים
- הצד האמריקני הגיע לפגישה אתמול במועדון הגולף Shell Bay של השליח וויטקוף ליד מיאמי, בתקווה להתקדם בסוגיית השטח, שאותה יוכל וויטקוף להציג לפוטין בפגישתם.
- לאחר שעה במתכונת רחבה יותר, הצטמצמה הפגישה לשלושה גורמים מכל צד - כאשר קו השליטה הטריטוריאלית היה כמעט הנושא היחיד שנדון, לפי שני הגורמים האוקראיניים.
- בצד האמריקני היו וויטקוף, שר החוץ מרקו רוביו ויועצו וחתנו של טראמפ ג'ארד קושנר. הצד האוקראיני יוצג על ידי היועץ לביטחון לאומי רוסטם אומֵרוב, ראש מטה הצבא, הגנרל אנדריי חנאטוב, וסגן ראש המודיעין הצבאי ואדים סקיביצקי.

- לאחר שהשיחות עם הצוותים הסתיימו, קיים אומֵרוב פגישה נוספת "אחד על אחד" עם וויטקוף. לאחר מכן אומרוב התקשר לנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי כדי לעדכן אותו על השיחות.
- "זה היה אינטנסיבי אך לא שלילי. אנחנו מאוד מעריכים את המעורבות האמריקנית הרצינית. העמדה שלנו היא שעלינו לעשות הכול כדי לעזור לארה"ב להצליח, מבלי לאבד את מדינתנו ולמנוע תוקפנות נוספת בעתיד", כתב אחד הגורמים האוקראיניים ל-N12 לאחר הפגישה.
פרסומת
בין השורות
- נשיא אוקראינה זלנסקי רצה לדון על סוגיית השטחים ישירות עם טראמפ, אך טראמפ אמר שייפגש שוב עם זלנסקי או פוטין רק כאשר העסקה תהיה קרובה.

מה הם אומרים
- בסוף הפגישה, שני הצדדים הביעו אופטימיות.
- טראמפ אמר לכתבים על מטוס ה"אייר פורס 1" בדרכו חזרה מפלורידה לוושינגטון אתמול כי עודכן בתוצאות המשא ומתן וחושב ש"יש סיכוי טוב שנוכל להגיע לעסקה".
- בכיר אמריקני אמר שהשיחות ביום ראשון היו "חיוביות".
- "עשינו התקדמות גדולה בקידום שלום צודק ובהקרבת עמדותינו לאלו של הצד האמריקני. המטרות המרכזיות שלנו - ביטחון, ריבונות ושלום אמין - נותרו ללא שינוי ומשותפות לצד האמריקני", כתב אומֵרוב בטלגרם לאחר השיחות.
מה הלאה
- אומֵרוב צפוי להיפגש עם זלנסקי בפריז היום ולמסור לו דוח מפורט יותר על המשא ומתן, כך אומרים גורמים אוקראיניים.
- וויטקוף מתכנן לצאת היום למוסקווה ולהיפגש עם פוטין מחר.
- "השאלה המרכזית היא איפה הרוסים עומדים ואם כוונותיהם אמיתיות. בואו נראה מה וויטקוף יביא ממוסקבה", אמר גורם אוקראיני.
מצאתם טעות לשון?