N12
פרסומת

קרב בלימה במזרח אירופה: רוסיה מאיימת להשתלט על מולדובה ולזעזע את האזור

אזרחי מולדובה מצביעים במערכת הבחירות שהוגדרה על ידי הנשיאה כ"גורלית ביותר" • אחת המדינות העניות והמפולגות ביבשת תכריע אם להמשיך להתקדם לכיוון האיחוד האירופי, או לחזור לאחור לזרועותיו של פוטין • הדרך לניצחון בבחירות רצופה מהומות, עם התערבות רוסית חמורה בסכומי עתק, וחשש אמיתי באירופה מפני העתיד

אסף רוזנצוייג
פורסם: | עודכן:
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין
צילום: AP, AP
הקישור הועתק

מאות אלפי אזרחים במולדובה מצביעים היום (ראשון) באחת ממערכות הבחירות הגורליות ביותר בתולדות המדינה הצעירה, בבחירות שהוגדרו גם קריטיות מאוד לעתיד האיחוד האירופי עצמו והתמודדותו מול רוסיה במזרח היבשת.

במדינה הקטנה שבין אוקראינה לרומניה, הבחירות עשויות להכריע את עתידה הגיאופוליטי בשנים הקרובות. הבחירות הגורליות האלה עשויות לקבוע אם מולדובה תמשיך להתקדם לעבר האיחוד האירופי, כפי שמוביל הנשיאה הפרו-מערבית מאיה סנדו, או אם היא תחזור לכיוון פרו-רוסי, אליה מושכת האופוזיציה במדינה, שלטענת השלטונות ממומנת ונתמכת על ידי הקרמלין.

החשיבות של הבחירות האלה לא מוגבלת רק לגורל המדינה, אלא שעשויה להיות להן השפעה גם על עתיד המזרח האירופי בכלל, ובפרט על ההתמודדות מול השפעתה של רוסיה אחרי הפלישה לאוקראינה ב-2022. במערב חוששים כי ניצחון של האופוזיציה בבחירות לפרלמנט היום יתנו ניצחון מדיני חשוב לפוטין בתקופה רגישה, ותאיים על יציבות האזור. השלטונות טוענים כי רוסיה פועלת באופן אקטיבי להתערב ולהשפיע על תוצאות הבחירות, ויוצרת מצג שווא שנועד לבלבל את הבוחרים.

מאבק בין מזרח למערב

המשטר במולדובה, שמאופיין בשסע פנימי עמוק בין תומכי ההתקרבות למערב ותומכי החזרה לחיקה של רוסיה, מוצא את עצמו במרכז מאבק פוליטי שנמשך כבר שנים רבות. מולדובה, שהתפרקה מברית המועצות ב-1991, היתה תמיד מדינה עם קשרים הדוקים לרוסיה, אך בשנים האחרונות נוטה יותר ויותר להסתכל לכיוון האיחוד האירופי.

נשיאת מולדובה, מאיה סנדו
נשיאת מולדובה, מאיה סנדו | צילום: reuters

הפעם, הבחירות יוכרעו בין מפלגת הפעולה והסולידריות (PAS), של הנשיאה מאיה סנדו, שנמצאת בשלטון מאז סוף 2020, לבין הבלוק הפטריוטי הפרו-רוסי. סנדו, שמובילה קו פרו-אירופי מובהק, הזהירה לא פעם כי הבחירות הללו הן "החשובות ביותר בתולדות מולדובה" ויכולות להכריע אם המדינה תמשיך להעמיק את הדמוקרטיה ותצטרף לאיחוד האירופי, או שמא תימשך יותר ויותר להשפעתה של מוסקבה.

פרסומת

במולדובה רואים בחרדה את הנעשה בגיאורגיה, שגם הייתה בתהליכי התקדמות מואצים לעבר הצטרפות לאיחוד האירופי. בשנים האחרונות עלתה לשלטון במדינה מפלגת "החלום הגיאורגי" הפרו-רוסית, שפגעה קשות בשלטון החוק במדינה, כמו גם בתקשורת החופשית ובזכות ההפגנות. בבחירות שנערכו שם בשנה שעברה מפלגת השלטון הפרו-רוסית "גנבה את הבחירות", על פי כל ההערכות והטענות במערב, ומקדמת בכוח את חזרתה של המדינה לכיוונה של מוסקווה והרחק משלטון החוק.

התערבות רוסית והאשמות חמורות

המאבק הזה לא מוגבל רק למערכת הבחירות המקומית. רוסיה, שאינה מעוניינת שמולדובה תצטרף לאיחוד האירופי, הפנתה משאבים רבים לניסיון להשפיע על תוצאות הבחירות. לפי טענות ממשלת מולדובה והאיחוד האירופי, מוסקווה מפעילה קמפיין דיסאינפורמציה נרחב במטרה לבלבל את הציבור ולהשפיע על דעת הקהל. מוסקווה הכחישה את כל ההאשמות, אך בקישינייב טוענים כי רוסיה מבצעת פעולות לא חוקיות, הכוללות רכישת קולות והסתה לאלימות.

הפוליטיקאי הישראלי-מולדבי, אילן שור
הפוליטיקאי הישראלי-מולדבי, אילן שור

בשבועות שקדמו לבחירות, נעשו עשרות חיפושים ותפיסות חשודים במעורבות בהשפעת דיסאינפורמציה ובניסיונות לזעזע את היציבות הפוליטית. על פי החשד, האוליגרך המולדובי-ישראלי אילן שור, אשר נחשד בתיאום קמפיין שוחד, היה אחד ממובילי המהלכים הללו – ממקום גלותו ברוסיה. מנגד, גורמי האופוזיציה במולדובה האשימו את מפלגת השלטון PAS בניהול תהליך של "הונאה פוליטית תוך כדי זלזול בדמוקרטיה".

פרסומת

האיום הכלכלי והחברתי

בנוסף למאבק הפוליטי, מולדובה היא אחת המדינות העניות ביותר באירופה, ומתמודדת עם קשיים כלכליים גדולים, בהם מחירי אנרגיה גבוהים, עוני נרחב, ואי-שוויון שרק הולך וגובר. עבור רבים מצביעים, הצטרפות לאיחוד האירופי נשמעת כסיכוי לשיפור כלכלי, אך לא כולם משוכנעים שהצעד הזה יפתור את הבעיות הכלכליות המיידיות, ודווקא מציעים לצאת נגד הממשלה.

טירספול, בירת החבל הבדלני טרנסניסטריה

באופן כללי, התמיכה בהצטרפות לאיחוד האירופי נחלשה בחלק מהאזורים במולדובה, בעיקר באזורים פרו-רוסיים כמו טרנסניסטריה, אזור בדלני הממוקם במזרח המדינה, שבו יש רוב דובר רוסית. בניו יורק טיימס נכתב שהתמיכה בהצטרפות לאיחוד האירופי במולדובה ירדה ונמצאת בשיעור צמוד עם אחוז ההתנגדות למהלך, עם 50.4% בעד מול 49.5% נגד, מה שמעיד על פיצול עמוק בחברה המולדבית.

עתיד המולדת והיבשת

אם מפלגת PAS תפסיד בבחירות, עשוי הדבר להיות מכשול בדרך להמשך ההתקרבות לאיחוד האירופי. אם המפלגות הפרו-רוסיות יגדילו את כוחן, כל המאמצים לשלב את מולדובה באירופה עשויים להיתקל בקשיים חמורים, למרות מופעי תמיכה חשובים של מנהיגי צרפת, גרמניה, פולין ומדינות נוספות.

פרסומת
מנהיגי צרפת, גרמניה ופולין עם נשיאת מולדובה בקישינ
מנהיגי צרפת, גרמניה ופולין עם נשיאת מולדובה בקישינייב | צילום: רויטרס

זו לא רק סוגיה פוליטית, אלא גם אתגר חברתי, שכן במולדובה מעמיק הפער בין האזורים במערב המדינה, הנוטים להביט לכיוונה של יבשת אירופה, לבין האזורים המזרחיים של המדינה שעדיין מקיימים קשרים חמים עם רוסיה.

הבחירות במולדובה היום מהוות לא רק צומת דרכים עבור מדינה עם קרוב לשלושה מיליון תושבים, אלא גם נקודת מפנה אסטרטגית עבור עתיד האזור כולו.