N12
פרסומת

לקראת הפסגה הדרמטית באלסקה: טראמפ מגביר את האיומים על פוטין

נשיא ארה"ב אמר כי אם יראה שרוסיה "בולמת שלום" – יהיו לכך "השלכות חמורות מאוד" • גורמים במודיעין בארה"ב מזהירים שהפסקת אש היא רק אחיזת עיניים של פוטין, שבינתיים נערך לניסוי באחד הנשקים העוצמתיים ביותר • דיווח: טראמפ מכין לפוטין חבילת תמריצים כלכליים גדולה

אסף רוזנצוייג
פורסם: | עודכן:
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ | צילום: רויטרס
הקישור הועתק

המתח בשיאו לקראת פסגת טראמפ-פוטין שתיערך מחר (שישי) באנקורג' שבאלסקה - המפגש הראשון בין שני המנהיגים מאז 2019 והפעם הראשונה אחרי יותר מעשור שפוטין ידרוך על אדמת ארה"ב. בעוד שנשיא ארה"ב מגיע חדור מטרה להשיג הפסקת אש מיידית במלחמה באוקראינה, נראה שבקרמלין עדיין לא בטוחים בכלל אם הם מעוניינים בהסכם.

במהלך מסיבת עיתונאים שהתקיימה אתמול, טראמפ שיגר אזהרה ברורה לנשיא רוסיה: אם פוטין לא יסכים להפסיק את האש - יהיו לכך "השלכות חמורות מאוד". יורי אושקוב, יועצו המדיני הבכיר של פוטין, עדכן היום כי הפגישה תיערך ב-11:30 שעון אלסקה, כלומר ב-22:30 שעון ישראל (ושעון מוסקווה).

האיומים מגיעים במקביל להערכות מודיעיניות אמריקניות עגומות, לפיהן פוטין אינו מתכוון לוותר על אף אחת מדרישותיו – כולל שליטה מלאה בשטחים האוקראיניים שכבש, מניעת הצטרפות אוקראינה לנאט"ו, ואי נוכחות של כוחות שמירת שלום זרים בשטח.

חיילי צבא אוקראינה במחוז דונייצק בחזית המזרח
חיילי צבא אוקראינה במחוז דונייצק בחזית המזרח | צילום: AP

לפי גורמי מודיעין ששוחחו עם רשת CNN, אם תושג הפסקת אש, יש חשש כבד שהיא תנוצל בידי הקרמלין לשיקום והתאוששות הכוחות הרוסיים לקראת מתקפה חדשה על קייב. "פוטין מאמין שהוא מנצח - אין לו סיבה להתפשר כרגע", ציין בכיר במודיעין האמריקני.

לפתות את פוטין "לעשות כסף"

למרות הספקנות במודיעין, טראמפ מגיע לפסגה עם שורת תמריצים כלכליים מפתים שנועדו לשכנע את פוטין לעצור את הקרבות. לפי דיווח בטלגרף הבריטי, הנשיא האמריקני מתכוון להציע למוסקווה גישה למשאבים נדירים באוקראינה ובאלסקה, לצד הקלות בסנקציות, בדגש על תחום התעופה הרוסית.

פרסומת

בין ההצעות שדווח שעומדות על הפרק: פתיחת שווקים למשאבי טבע נדירים בשטחי אוקראינה שבשליטת רוסיה, בהם מאגרי ליתיום מהגדולים בעולם, החיוניים לתעשיית הסוללות והאנרגיה הירוקה. בנוסף, ייתכן שטראמפ יסכים לאפשר לרוסיה גישה למשאבי גז ונפט במצר ברינג הסמוך לגבול האמריקני-רוסי באלסקה.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילום: רויטרס

מהלך נוסף שנשקל הוא הסרת הגבלות היצוא שמונעות מרוסיה לייבא רכיבים קריטיים לתחזוקת מטוסיה - צעד שעשוי להציל את צי המטוסים הרוסי המיושן, ולהחזיר את בואינג למרכז הבמה.

שר האוצר האמריקני סקוט בסנט מוביל את הצוות שמלווה את טראמפ לאנקורג', ומתכנן את המתווה הכלכלי. גורמים המעורים בפרטים מסרו כי מדובר ב"חבילת תמריצים רחבה, כולל הצעות שקשורות למשאבים נדירים ותחבורה אווירית", אך הזהירו: "יש להציג את המהלך כך שלא ייתפס כפרס לפוטין".

פעילות צבאית מסתורית של רוסיה

על רקע ההכנות לפסגה, מתברר כי מוסקווה לא יושבת בחיבוק ידיים. צילומי לוויין ומידע מודיעיני מערבי שפורסמו ברויטרס חושפים כי רוסיה נערכת לערוך ניסוי בטיל ה"בורווסטניק" - טיל שיוט בעל הנעה גרעינית, שעל פי הטענות של רוסיה בעל "טווח בלתי מוגבל".

פרסומת

ההכנות מתבצעות באתר פנקובו שבארכיפלג נוביה זמליה באזור ים ברנץ, אזור שבו כבר בוצעו ניסויים בטילים גרעיניים בעבר. לפי מומחים, פעילות חריגה באתר כוללת הגעת ציוד רב, אנשי צוות, כלי שיט ואפילו מטוסים מיוחדים המותאמים לאיסוף מידע על טיסות ניסוי.

היערכות של רוסיה לשיגור טיל בורווסטניק
היערכות של רוסיה לשיגור טיל בורווסטניק באתר בנובה זמליה | צילום: רויטרס

אם אכן ייערך הניסוי בימים הקרובים, כפי שמעריכים גורמים במערב, הוא עלול להעיב על הפסגה ואף להוות תמרור אזהרה ברור מהקרמלין: רוסיה ממשיכה בפיתוח נשק בלתי צפוי וקטלני, למרות השיחות על הפסקת אש. על פי הדיווחים, פוטין הגביר את העיסוק הספציפי בטיל "בורווסטניק" מאז שטראמפ הודיע על הקמת מערכת ההגנה האווירית המתקדמת "כיפת זהב", המבוססת על פרויקט "כיפת ברזל" בישראל, וצפויה לכלול שכבות הגנה מחוץ לאטמוספירה ובתוכה.

פוטין טען בעבר כי לטיל בורווסטניק יש טווח בלתי מוגבל ויכולת לעקוף מערכות יירוט – אך תוכנית הפיתוח שלו רצופה בכשלים, ורק שניים מ-13 ניסויים שבוצעו בו נחשבים להצלחות חלקיות. ברוסיה מנסים לאותת שהטיל המתקדם יהיה התשובה ההתקפית למערכת ההגנה של ארה"ב, איך אין לכך שום הוכחה בשלב זה.

פרסומת

"פוטין לא מתכוון לשום הסכם אמיתי"

למרות האופטימיות שמפגין טראמפ, שציין כי "יידע תוך שתי דקות אם פוטין רציני", רוב גורמי המודיעין והדיפלומטיה במערב מעריכים כי הקרמלין אינו בא לשולחן כדי לוותר - אלא כדי לקנות זמן.

לדברי בכירים באירופה, פוטין "מציע לסיים את המלחמה אם יקבל הכול - וזה לא הסכם, זו כניעה." גורמים בבית הלבן הביעו חשש שפוטין רק ישתמש בפסגה כדי להציג "ניצחון תדמיתי" מול הציבור הרוסי, וימשיך לפעול באוקראינה כרגיל.

זלנסקי עם קנצלר גרמניה מרץ
זלנסקי עם קנצלר גרמניה מרץ | צילום: רויטרס

פוטין ודובריו נגד טראמפ
צילום: רויטרס, חדשות

גם הנשיא האוקראיני ולדימיר זלנסקי הביע ספקנות השבוע, ואמר כי "פוטין לא מתכוון להפסקת אש - הוא רק רוצה להציג פגישה עם אמריקה כהישג אישי." בכירים אירופים אמרו אתמול ל-N12 כי הם חוששים "שטראמפ יביט בעיניו של פוטין - וייכנע לדרישות שלו".

פרסומת

באירופה יש מי שסבורים שלטראמפ דווקא יש סיכוי - בזכות יחסים אישיים עם פוטין ונכונות לחשוב מחוץ לקופסה. אך אחרים מזהירים: נשיא רוסיה של שנת 2025 שונה מהאיש שפגש טראמפ ב-2019 - מבודד יותר, חשדן יותר, ונחוש הרבה יותר.

מה שברור כרגע: אם לא תהיה פריצת דרך של ממש באנקורג', ארה"ב כבר שוקלת צעדים קשים - כולל סנקציות כלכליות אגרסיביות נוספות שיכו בתעשייה הרוסית המקרטעת. לצד זאת, חובת ההוכחה במקרה זה היא על טראמפ, שכן במשך שבועות ארוכים הוא מזכיר איומים שונים על רוסיה, אולם טרם עמד באף אחד מהם.