N12
פרסומת

לאחר פרישת אדמס: הדרך של אנדרו קומו למהפך בניו יורק

אנדרו קומו נחוש להפתיע את כולם ולמחוק את הפער הגדול מהמועמד האנטי-ישראלי זוהראן ממדאני • מומחים מעריכים כי יידרש אירוע יוצא דופן כדי לשנות את התמונה, אך בשטח כבר נראית תזוזה לאחר פרישת ראש העירייה • ממדאני שוב מאיים על נתניהו, וגם טראמפ מנסה להשפיע - אך עשוי דווקא להזיק לקומו

אסף רוזנצוייג
פורסם:
זוהראן ממדאני, אנדרו קואומו
זוהראן ממדאני, אנדרו קואומו | צילום: reuters
הקישור הועתק

חמישה שבועות בלבד לפני הבחירות לראשות עיריית ניו יורק, אנדרו קומו קיבל את מה שייחל לו: ראש העירייה המכהן אריק אדמס הודיע השבוע על פרישה מהמרוץ, והדרך לכאורה נפתחת בפניו להתמודד מול יריבו המרכזי, המחוקק הצעיר זוהראן ממדאני. אבל למרות ההזדמנות, ההערכות הן עדיין כי סיכוייו של קומו למהפך אינם גבוהים, והוא יצטרך אירוע יוצא דופן שיזעזע את הקמפיין.

האסטרטגיה של קומו: אל תצביעו לי, תצביעו נגד ממדאני

מאז הודעתו של אדמס, בקמפיין של קומו מנסים למנף את הפרישה כדי לשנות את הדינמיקה של המרוץ. התקווה היא להפוך את הבחירות למאבק דו-ראשי: קומו נגד ממדאני. "לא חייבים לאהוב את קומו, רק להבין שאין ברירה אחרת", אומרים לפוליטיקו מקורביו של מושל ניו יורק לשעבר, שהפסיד לממדאני בפריימריז הדמוקרטיים ומתמודד כעת כעצמאי.

אנדרו קומו
צילום: AP, AP

לפי הסקרים האחרונים, הפער בין ממדאני לקומו עדיין גדול - בסביבות 16 עד 21 אחוזים, בהתאם לסקר. גם כשבוחנים את תרחיש הבחירות ללא אדמס, ממדאני שומר על יתרון ברור. אחת הבעיות המרכזיות מבחינתו של קומו היא שממדאני נהנה מתמיכה נרחבת ונאמנה, ואילו הוא עצמו מתקשה לייצר התלהבות בקרב תומכיו.

הבעיות מימין והתזוזות שנראות בשטח

כאב ראש נוסף עבור קומו הוא מועמד הרפובליקנים, קרטיס סליווה, שממשיך בקמפיין למרות לחצים לפרוש כדי לאפשר איחוד כוחות נגד ממדאני. קומו ובעלי בריתו כבר ויתרו על הניסיון לשכנע את סליווה לפרוש, ובמקום זאת הם מתמקדים בלשכנע את הבוחרים שהבחירה האמיתית היא ביניהם לבין ממדאני, גם אם בפועל יהיו שמות נוספים על פתק ההצבעה.

זוהראן ממדאני
צילום: None, GettyImages
פרסומת

"כל יום שבו מתעסקים בסליווה – זה יום מבוזבז מבחינת קומו", אומר יועץ הקמפיין כריס קופי.

על פי הדיווח בפוליטיקו, פרישת אדמס כבר מתחילה להזיז דברים. קבוצות בוחרים חרדים בברוקלין, שהתלבטו עד כה, החלו להביע תמיכה בקומו. גם פוליטיקאים דמוקרטיים בולטים, כמו מושל המדינה לשעבר דיוויד פטרסון, שקומו החליף בתפקיד המושל ב-2010 - חוזרים לתמוך בו. בנוסף, גוברת ההערכה שתרומות מקהלים עסקיים, החוששים מתוכניתו הכלכלית של ממדאני, יזרמו שוב לקומו ולגופים שתומכים בו. למרות כל זה, לא בטוח שזה יספיק, בשל העובדה שנותר רק עוד זמן קצר עד הבחירות.

ממדאני דוהר קדימה

למרות הרעש סביב פרישת אדמס, ממדאני ממשיך לנהל קמפיין ממוקד. "עבור תושבי ניו יורק שלא מצליחים להרשות לעצמם לחיות כאן – שום דבר לא השתנה", אמר במסיבת עיתונאים השבוע.

אתמול, חזר המועמד בעל הקו האנטי-ישראלי המובהק על איומו לעצור את ראש הממשלה נתניהו אם יגיע לניו יורק בשעה שממדאני מכהן כראש העירייה. "אם אהיה ראש עיריית ניו יורק אדאג לכבד את צו המעצר של בית הדין הפלילי הבין-לאומי - לא משנה אם מדובר בנתניהו או בפוטין", אמר ל-CNN. המשמעות: אם ממדאני אכן ייבחר, נתניהו לא יוכל להגיע שוב לעצרת האו"ם בניו יורק.

ממדאני, מוסלמי שיעי, יליד אוגנדה בן 33, מציג אג’נדה פרוגרסיבית מובהקת שמתמקדת ביוקר המחיה, דיור בר השגה ושינוי סדרי עדיפויות בעירייה. הוא נהנה מתמיכה רחבה של איגודים מקצועיים, נבחרי ציבור בכירים, כולל סגנית הנשיא לשעבר קמלה האריס והמושלת קתי הוקול - ומעל ל-15 מיליון דולר שנאספו מתרומות קטנות.

פרסומת

קומו מחפש מומנטום, וטראמפ עלול להפריע

מומחים ופרשנים פוליטיים אומרים לרויטרס כי הם ספקנים בנוגע לשאלה עד כמה תשנה פרישתו של אדמס את פני המרוץ לראשות העירייה. "בשביל שהמצב ישתנה, צריך מהלך דרמטי שיטלטל את הקמפיין", אמר הפרשן הפוליטי באזיל סמייקל. גם הסקרים מראים שהתמיכה בממדאני יציבה מאוד, בעוד קומו סובל מאחוזי אהדה נמוכים יחסית ונאמנות בוחרים מתונה.

גם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נחוש לנסות ולשנות את המצב, ואתמול איים כי אם ממדאני יהיה ראש עיריית ניו יורק הוא מתכוון לעשות לו צרות ולא להעביר לו כסף. "הולכות להיות לו בעיות עם וושינגטון כמו שלא היו לאף ראש עירייה בהיסטוריה של העיר הנהדרת שלנו", כתב הנשיא. "זכרו, הוא צריך ממני כסף, כנשיא, כדי לקיים את הבטחות הכזב הקומוניסטיות שלו, אבל הוא לא יקבל כלום - לכן מה הסיבה להצביע עבורו?"

למרות זאת, בכלל לא בטוח שזה מה שיסייע לקומו. בניו יורק, עיר דמוקרטית מובהקת, טראמפ אינו אהוד במיוחד בלשון המעטה, ורבים מהבוחרים דוחים אותו ואת התבטאויותיו. דווקא בגלל זה, עולה האפשרות שהמתקפות של טראמפ דווקא יסייעו לחזק את מצבו של ממדאני.