N12
פרסומת

הכטב"ם האיראני מעורר מרוץ חימוש עולמי: מדינות רבות מנסות לחקות את המל"ט הזול והקטלני

שהאד-136, כלי הטיס שבו משתמשת רוסיה במלחמה באוקראינה, שינה את חוקי המשחק • הוא בעל טווח טיסה של יותר מ-1,500 ק"מ, ניחן ביכולת לפגוע במטרות בדיוק גבוה - וזול מאוד • מדינות המערב שואפות לפתח גרסאות משלהן לשהאד, אך עלות הייצור אצלן יקרה הרבה יותר • המצב הוביל למרוץ חימוש של יצרנים וחברות שמפתחות דגמי אימון ודגמים היברידיים • האם המערב יצליח להדביק את הפער?

N12
פורסם:
מל"ט איראני מדגם שהאד-136 בשמי אוקראינה
מל"ט איראני מדגם שהאד-136 בשמי אוקראינה, ארכיון | צילום: רויטרס
הקישור הועתק

הכטב"ם האיראני שהאד-136 שהפך לכלי מרכזי בידיה של רוסיה במלחמה באוקראינה, גורם כעת למרוץ חימוש חדש - הפעם מצד מדינות המערב ובעלות בריתן שמנסות לפתח גרסאות משלהן למל"ט הקטלני והזול, כך לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל.

בשנים האחרונות, מערכות נשק מדויקות נחשבו ליקרות מאוד, ולעתים הועדפו תותחים פשוטים לתקיפות רחבות. אולם השהאד-136 שינה את חוקי המשחק: מדובר בכלי טיס בלתי-מאויש, זול יחסית (עשרות אלפי דולרים ליחידה בלבד), בעל טווח טיסה שיכול להגיע ליותר מ-1,500 ק"מ, ויכולת לפגוע במטרות בדיוק גבוה. 

כך שינה השהאד את כללי הקרב

המל"ט האיראני תוכנן כבר בתחילת שנות ה-2000 בהשראת פיתוחים מישראל ודרום אפריקה. מאז, השתמשה בו איראן נגד ישראל וגם העבירה אותו לשלוחותיה במזרח התיכון. אך השינוי הדרמטי הגיע כאשר רוסיה חתמה עם איראן על הסכם לרכישת המל"טים ולהקמת פס ייצור מקומי, והחלה להשתמש בהם באופן מסיבי נגד מטרות באוקראינה בסוף 2022.

רוסיה נוהגת לשגר עשרות שהאדים בו זמנית, ולעתים גם לשלב ביניהם לבין טילים, כדי להתיש את מערכות ההגנה האוויריות של אוקראינה. מדובר בטקטיקה שהוכיחה את עצמה - הרבה בגלל המחיר הנמוך והייצור ההמוני של המל"טים.

נפילת כטבם
זירת נפילה של כטב"ם שהאד בשימוש רוסיה במלחמה באוקראינה, ארכיון | צילום: SERGEI SUPINSKY/AFP via Getty Images

המערב מנסה להדביק את הפער

המלחמה באוקראינה הוכיחה למערב כי הוא לא מוכן כמו שחשב. "אם אתה נכנס למלחמה - אתה צריך כיסים עמוקים מאוד", אמר מפקד חיל האוויר ההולנדי, לוטננט גנרל אנדרה שטויר.

כיום חברות בארה"ב, סין, בריטניה, צרפת ומדינות נוספות מפתחות מל"טים שמחקים את השהאד. גם אוקראינה עצמה משתמשת במל"טים בעלי מראה דומה - עם כנפיים בצורת משולש, ממש כמו הדגם האיראני.

עם זאת, יש בעיה: העלויות - ייצור במערב הרבה יותר יקר. לדוגמא, חברת Anduril האמריקנית מכרה בשנה שעברה 291 מל"טים מתקדמים מדגם Altius לטייוואן, בעלות של מעל מיליון דולר ליחידה, כולל אימון ותשתיות תומכות. לעומתם, רוסיה מייצרת שהאדים במחיר שנע בין 35,000 ל-60,000 דולר בלבד.

כטב"ם איראני מסוג "שאהד" מוצג בתערוכה בארה"ב
כטב"ם איראני מסוג שהאד מוצג בתערוכה בארה"ב, ארכיון | צילום: רויטרס
פרסומת

חיקויים בכל מקום - וגם למטרות אימון

המרוץ הזה הוליד שורה של חיקויים. בארה"ב הוצגו 18 דגמים חדשים, בהם מל"ט בשם Lucas שדומה מאוד לשהאד, שפותח על ידי חברת SpektreWorks. חברת Griffon Aerospace מציעה את ה-Arrowhead, עם כנפיים משולשות ובנוי לייצור המוני.

מעניין לראות שגם החברות שמייצרות מל"טים לחיקוי - למטרות אימון בלבד - מתבססות על עיצוב השהאד. גריפון וחברת SAAB השוודית מציעות מל"טים שמתנהגים כמו המקור האיראני, כדי לאמן כוחות הגנה.

האם העלות הגבוהה מצדיקה את הביצועים?

כמה מהיצרנים טוענים שדווקא היתרון הטכנולוגי מצדיק את ההשקעה. לדוגמא, חברת MGI Engineering הבריטית טוענת שהמל"ט שלה, SkyShark, טס במהירות של 280 מייל לשעה - פי שניים מהשהאד - ולכן קשה יותר ליירט אותו. החברה מתמחרת אותו בין 50,000 ל-65,000 דולר, טווח שקרוב למחיר של המל"טים הרוסיים אך עם ביצועים טובים יותר, לטענתה.

גם חברת MBDA האירופית מציגה פתרון אחר: מל"ט ארוך טווח שהוא שילוב בין טיל שיוט לכטב"ם, עם מנוע סילון וטווח של כ-300 מייל. גם הוא נולד בעקבות הלקחים ממלחמת אוקראינה.

כטב"ם שאהאד
כטב"ם שהאד, ארכיון | צילום: AP

העתיד: יותר כטב"מים, פחות טילים

הביקורת הגוברת בקרב מומחים היא שהמערב ממשיך להסתמך על טילים יקרים ואיטיים לייצור. כיום, טיל אחד עשוי לעלות מעל מיליון דולר ולהצריך זמן ייצור של שנה. לעומת זאת, "השהאדים" מייצגים גישה אחרת - מתקפה המונית, מדויקת וזולה.

"תקיפות מדויקות וזולות למרחקים ארוכים הפכו לאחת הסכנות הגדולות לביטחון העולמי", אמר ג'יימס פאטון רוג'רס, מומחה למל"טים מאוניברסיטת קורנל.

במילים פשוטות, השהאד-136 שינה את כללי המשחק - ועכשיו כולם מנסים להעתיק את שיטת הפעולה האיראנית, כל אחד בדרכו. השאלה היא: האם המערב יצליח להדביק את הפער - מבלי לקרוע את הכיס?