N12
פרסומת

ישראל מנעה את כניסתם של שני חברי פרלמנט בריטים

שני מחוקקים בריטים ממפלגת השלטון, רופאים בהכשרתם, הצהירו כי ישראל אסרה עליהם להיכנס לשטחה ואילצה אותם לחזור בחזרה לירדן • השניים טענו כי תכננו לבקר בשטחי יהודה ושומרון ולבחון מתקני בריאות של הפלסטינים, "ולא לערער על מעמדה של ישראל" • משרד החוץ הבריטי הגיב בחריפות: "צעד בלתי מקובל ומעורר דאגה"

N12
פורסם:
ראש הממשלה בנימין נתניהו, ראש ממשלת בריטניה קיר סט
ראש הממשלה בנימין נתניהו, ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר | צילום: פלאש 90, reuters
הקישור הועתק

ישראל סירבה להכניס לשטחה שני חברי פרלמנט בריטים ממפלגת השלטון, שתכננו לבקר בשטחי יהודה ושומרון. רשת BBC הבריטית דיווחה כי השניים הודיעו על המקרה בעצמם, במסגרת משלחת פרלמנטרית שהובילו.

שני חברי הפרלמנט מהלייבור, ד"ר סיימון הופר וד"ר פיטר פרינסלי, דיווחו כי ישראל מנעה את כניסתם לשטחה. השניים היו בדרכם במסגרת משלחת פרלמנטרית לבחון פעילות רפואית והומניטרית של ארגונים פלסטיניים הפועלים בשטח, בהם גם ארגון הסיוע הרפואי לפלסטינים.

בהצהרה משותפת, אמרו שני חברי הפרלמנט כי "מצער מאוד" שהרשויות הישראליות "מנעו מהם לראות במו עיניהם את האתגרים החמורים שאיתם מתמודדים מוסדות הבריאות באזור". לדברי הופר, הם נעצרו במעבר הגבול בירדן, הוחזקו במשרד ביקורת הגבולות, נמסר להם טופס משפטי הדורש מהם לעזוב את ישראל, ולבסוף הם הוסעו באוטובוס בחזרה לירדן. הוא הוסיף כי הסיבה הרשמית שנמסרה להם היא "שמירה על הסדר הציבורי", ושהתערבות משרד החוץ הבריטי לא הובילה לשינוי ההחלטה.

הופר טען כי מטרת הביקור לא הייתה פוליטית, אלא רפואית והומניטרית בלבד: "אנחנו רופאים. רצינו לבחון מתקני בריאות בגדה המערבית ולראות איך נוכל לעזור. לא ניסינו לערער את מעמד ישראל - רק להבין מה קורה בשטח".

חבר הפרלמנט הבריטי פיטר פרינסלי
חבר הפרלמנט הבריטי פיטר פרינסלי | צילום: Photo by Joe Giddens/PA Images via Getty Images
חבר הפרלמנט הבריטי סיימון הופר
חבר הפרלמנט הבריטי סיימון הופר | צילום: Photo by Eamonn M. McCormack/Getty Images for SXSW London

במהלך ביקורם, שתוכנן להימשך שלושה ימים, היו אמורים השניים להיפגש גם עם הקונסול הבריטי בירושלים, וכן עם ארגוני זכויות אדם פלסטיניים וישראליים. הביקור אורגן על ידי מועצת ההבנה הערבית-בריטית (CAABU) שכבר שנים רבות מארגנת ביקורים מסוג זה לחברי פרלמנט.

משרד החוץ הבריטי מסר ל-BBC בתגובה: "זה צעד בלתי מקובל ומעורר דאגה עמוקה, וזו כבר הפעם השנייה שנמנעת כניסתם של חברי פרלמנט בריטים לשטחים הפלסטיניים על ידי ישראל. השר הממונה והמשרד כולו עמדו בקשר עם חברי הפרלמנט לאורך כל הדרך. העברנו לישראל בצורה ברורה שזה לא אופן ראוי להתייחס לנבחרי ציבור בריטיים".

פרסומת

האירוע הנוכחי מצטרף לשורת מקרים דומים. מוקדם יותר השנה, באפריל, נמנעה כניסתם של שתי חברות פרלמנט נוספות מהמפלגה הלייבור - אבתיסאם מוחמד ויואן יאנג, גם כן במסגרת ביקור שאורגן על ידי אותו הגוף. אז נמסר מטעם הרשויות הישראליות כי השתיים "הפיצו טענות שקריות על ישראל" ו"עסקו בקידום סנקציות נגד שרים ישראלים". השתיים הגיבו אז כי "לחברי פרלמנט צריכה להיות האפשרות להביע את עמדותיהם באופן חופשי בפרלמנט, מבלי לחשוש שיפגעו בהם בשל כך".

כריס דויל, מנהל CAABU, אמר כי מדובר בצעד מצער במיוחד: "חשוב מאוד שחברי פרלמנט בריטיים יוכלו לראות את המצב בשטח, במיוחד בזמנים כה רגישים, כדי להבין את המציאות ולקבוע את עמדת בריטניה כלפי מה שמתרחש".

שגרירות ישראל בלונדון לא הגיבה לבקשת BBC לתגובה. ממשרד החוץ בישראל טרם נמסרה תגובה לבקשת N12.