N12
פרסומת

נשיא ונצואלה הכריז: ניצבים בפני האיום החמור ביותר, ארה"ב מנסה להפיל את המשטר שלנו

בצעד יוצא דופן - צבא ארה"ב הציב ספינות מלחמה וכלי שיט עמוסים באלפי לוחמים סמוך לחופי ונצואלה • מדורו איים: "האיום החמור ביותר שידעה יבשת אמריקה במאה השנים האחרונות" • בממשל טראמפ טוענים שמדובר במהלך נגד קרטלי הסמים, אך בקראקס חוששים: מדובר בכסות לפעולה צבאית נגדנו • האשמות הסחר בסמים, המציאות – ופרס המיליונים

אסף רוזנצוייג
פורסם:
נשיא ונצואלה ניקולס מדורו
נשיא ונצואלה ניקולס מדורו | צילום: רויטרס
הקישור הועתק

נשיא ונצואלה ניקולס מדורו הזהיר אתמול (שני) כי ארצו ניצבת בפני "האיום החמור ביותר שידעה יבשת אמריקה במאה השנים האחרונות". במסיבת עיתונאים בלתי שגרתית, שנערכה בקרקאס בפני עיתונאים, בכירים וגורמים בצבא, הצביע מדורו על ממשל טראמפ כאחראי למה שהוא מכנה ניסיון הפיכה מתוכנן.

הדברים נאמרו על רקע פריסה צבאית חריגה של כוחות ימיים אמריקאיים באזור הים הקריבי, סמוך לחופי ונצואלה. לפי דיווח ברויטרס, מדובר בשבע ספינות מלחמה, כולל צוללת גרעינית, וכן שלוש נחתות אמפיביות שנושאות יותר מ-4,000 חיילים ונחתים. ארה"ב טוענת כי המהלך נועד להילחם בקרטלי הסמים בדרום אמריקה, אך בוונצואלה מאשימים שמדובר בכסות למבצע צבאי שמטרתו החלפת שלטון.

"הם מבקשים לחולל שינוי משטר באמצעות איום צבאי", אמר מדורו. "מעולם לא ראינו איום דומה על יבשתנו. אנחנו עם של שלום, אבל לא ניכנע", אמר.

דונלד טראמפ
דונלד טראמפ | צילום: reuters

היערכות צבאית ענפה סמוך לוונצואלה

בתגובה לפריסה האמריקנית החריגה, ונצואלה הכריזה על מצב כוננות מרבי. צבא ונצואלה החל לפרוס כוחות באזורי החוף ובגבול עם קולומביה, ובמקביל, הרשויות קראו לאזרחים להתגייס למיליציה האזרחית.

מדורו אף איים כי במקרה של מתקפה אמריקאית, הוא יכריז על מצב "רפובליקה חמושה" בהתאם לחוקה, מושג שמשמעותו בפועל כמו הטלת משטר צבאי. עם זאת, הוא לא פירט כיצד תיראה הכרזה כזו בפועל.

ההאשמות החמורות נגד מדורו

המתיחות אינה חדשה. בחודש אוגוסט הכפילה ארה"ב את גובה הפרס על מידע שיוביל למעצרו של מדורו ל-50 מיליון דולר, בטענה למעורבותו בסחר בין-לאומי בסמים. הממשל האמריקני אף הכריז על קרטל דה לוס סולס, שבו על פי החשד מעורבים גורמי צבא בכירים בוונצואלה, כארגון טרור.

דוברת הבית הלבן, קרולין לויט, תקפה את הממשלה בוונצואלה בחריפות בימים האחרונים: "משטר מדורו אינו ממשלה לגיטימית. זהו קרטל נרקו-טרור. מדורו הוא פושע נמלט". מדורו נתפס בעיני רובן ככולן של מדינות המערב, כולל ישראל, כמנהיג לא חוקי ולא לגיטימי – לאחר עדויות רבות מספור על זיופי הבחירות בשנים 2018 ו-2024.

 

פרסומת

אולם רשת CNN מצטטת דוחות של האו"ם ושל משרד החוץ של ארה"ב עצמה, כי רק כ-5% מהקוקאין מדרום אמריקה עובר דרך ונצואלה. רוב הסחר מתבצע דרך האוקיינוס השקט, ולא דרך הקריבי, מה שמעורר ספקות בנוגע לנחיצות הפריסה הימית דווקא באזור זה.

"ההצגה כבר מוכנה"

לטענת ממשלת ונצואלה, כל הטענות וההצדקות למהלך מצד ארה"ב הן "נרטיב שקרי" שנועד להכין את הקרקע למבצע צבאי. שר החוץ של ונצואלה, איבן חיל, טען כי מדובר במהלך שמסכן את היציבות של כל אזור אמריקה הלטינית. "התקפה על ונצואלה תגרור חוסר יציבות הרסני לכל היבשת", אמר. "עלינו לדרוש מיד את סיום הפריסה האמריקנית".

ניקולס מדורו נשיא ונצואלה
ניקולס מדורו נשיא ונצואלה | צילום: רויטרס

מדורו הוסיף כי מתקפה כזו תכתים את טראמפ "בדם", והוסיף כי קיימים ערוצי תקשורת עם הממשל האמריקאי - גם דרך משרד החוץ וגם דרך שליחו של טראמפ, ריצ'רד גרנל. עם זאת, הוא תקף את שר החוץ האמריקאי, מרקו רוביו, וכינה אותו "אדון מלחמה" שדוחף לעימות.

"הנשיא טראמפ, המדיניות של שינוי משטר כפתרון כשלה", פנה מדורו ישירות לנשיא ארה"ב. "אי אפשר לכפות מציאות חדשה על ונצואלה בכוח הזרוע", אמר אתמול בהודעתו.