N12
פרסומת

טראמפ קורא לישראל לעצור את המלחמה בעזה "מהר ככל האפשר" ומדווח על התקדמות במגעים עם איראן

הנשיא האמריקני הודיע כי דיבר עם ישראל וביקש לעצור את הלחימה ברצועה בהקדם • במקביל גילה על התקדמות במגעים עם איראן בנושא הגרעין: "ניהלנו שיחות טובות מאוד ויש לי הרגשה שאולי אגיד לכם משהו טוב"

N12
פורסם:
הקישור הועתק

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע הלילה (ראשון) בשיחה עם כתבים כי דיבר עם ישראל וביקש ממנה לעצור את המלחמה בעזה בהקדם האפשרי. במקביל דיווח הנשיא על התקדמות במגעים עם איראן בנושא הגרעין, תוך הבעת אופטימיות זהירה לגבי פריצות דרך אפשריות בימים הקרובים.

"אנחנו רוצים לראות אם נוכל לעצור את זה, ועם ישראל, דיברנו איתם, ואנחנו רוצים לראות אם נוכל לעצור את כל המצב הזה מהר ככל האפשר", אמר טראמפ בדבריו. הנשיא האמריקני הרחיב על ההתקדמות במגעים עם איראן וחמאס: "חשוב מאוד, ניהלנו כמה שיחות טובות מאוד עם איראן אתמול והיום, ובואו נראה מה קורה. אבל אני חושב שיכולות להיות לנו חדשות טובות בחזית האיראנית, וכך גם עם חמאס בעזה".

נשיא ארה"ב טראמפ וראש הממשלה נתניהו
טראמפ על המלחמה בעזה: דיברנו עם ישראל, רוצים לעצור את זה מהר ככל האפשר | צילום: Reuters

בהתייחסותו לסוגיית המו"מ על הסכם הגרעין, הדגיש טראמפ את האופטימיות שלו: "בכל הקשור לגרעין, ניהלנו כמה שיחות טובות מאוד, מאוד עם איראן, ואני לא יודע אם אגיד לכם משהו טוב או רע בימיים הקרובים, אבל יש לי הרגשה שאולי אגיד לכם משהו טוב".

עם זאת, לפי דיווח ב-CNN ביום שישי האחרון שהתבסס על מקורות איראניים,  בטהראן העריכו לפני סבב השיחות החמישי ששיחות הגרעין ברומא עם ארה"ב לא יביאו התקדמות בעקבות דרישתה של וושינגטון לעצור לחלוטין את העשרת האורניום - סוגיה שאיראן אומרת שתביא לקריסת השיחות.

נשיא ארה"ב, דונאלד טראמפ
לקראת הסכם גרעין חדש? טראמפ רומז על חדשות ביומיים הקרובים: "הייתה לנו התקדמות אמיתית, רצינית" | צילום: reuters
פרסומת

לפי הדיווח, בטהראן לא מאמינים בכנות רצונה של ארה"ב להגיע להסכמות, ולא חושבים שממשל טראמפ עוד מנסה להרחיק עצמו מהעמדה של ישראל בנושא. המקורות אמרו שאיראן רואה כעת את ההצעות של ארה"ב בשיחות כחלק מהאג'נדה של ראש הממשלה נתניהו. 

לאחר תום השיחות, הצדדים הביעו אופיטימיות מסוימת. בכיר בממשל טראמפ אמר ש"שיחות הגרעין ממשיכות להיות מועילות, איראן עושה התקדמות - אבל יש עוד עבודה לעשות". במקביל, שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י הצהיר כי קיים פוטנציאל להתקדמות בעקבות הצעות שהועלו על ידי עומאן במהלך השיחות. "זה עתה סיימנו את אחד מסבבי השיחות המקצועיים ביותר. העובדה שאנחנו נמצאים כעת בדרך סבירה, לדעתי, היא כשלעצמה סימן להתקדמות", כך אמר עראקצ'י לטלוויזיה הממלכתית.

לחץ אמריקני גם בזירה הסורית

לפי דיווח בניו יורק טיימס, חימום היחסים של ממשל טראמפ עם סוריה ומשטר אחמד א-שרע מסבך באופן משמעותי את האסטרטגיה הצבאית של ישראל. השינוי במדיניות האמריקנית כלפי דמשק יוצר אילוצים חדשים על ישראל, שהייתה רגילה לפעול בחופשיות בשמיי סוריה נגד יעדים איראניים וחיזבאללה.

פגישת טראמפ ונשיא סוריה אחמד א-שרע
פגישת טראמפ ונשיא סוריה אחמד א-שרע
פרסומת

מאז הפגישה בין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא סוריה אחמד א-שרע בריאד, ישראל הפסיקה לחלוטין את תקיפותיה בשטח הסורי. זאת, לאחר שנים של תקיפות במסגרת מדיניות המב"מ (המערכה שבין המלחמות), שניסו למנוע ביסוס איראני במדינה והעברת נשק מתקדם לחיזבאללה.