N12
פרסומת

שר החוץ של איראן חשף: הוקל לנו כשגילינו שישראל לא עומדת מאחורי מותו של ראיסי

עראקצ'י חשף את הדאגה באיראן מהאפשרות שעלתה כי ישראל היא זו שאחראית להפלת מסוקו של הנשיא לשעבר, שנה לאחר מותו • "תודה לאל, זה לא היה המצב", אמר בראיון • תחקיר שפורסם באיראן קבע כי המסוק התרסק בשל תנאי מזג אוויר קשים • שיחות הגרעין לקראת מבוי סתום? סלע המחלוקת העיקרי מול ארה"ב

אסף רוזנצוייג
פורסם:
פינוי גופתו של נשיא איראן לשעבר אברהים ראיסי
פינוי גופתו של נשיא איראן לשעבר אברהים ראיסי | צילום: רויטרס
הקישור הועתק

שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י חשף אתמול (שני) כי באיראן היו מודאגים מאוד לאחר מותו של הנשיא לשעבר אברהים ראיסי כי ישראל היא זו שאחראית להתרסקות מסוקו ולמותו המפתיע. עראקצ'י סיפר את הדברים במסגרת ראיון שנשא ביום השנה לציון מותו של ראיסי בהתרסקות סמוך לגבול עם אזרבייג'אן.

"היינו מאוד מודאגים שמדובר במזימה של האויבים שלנו, ושל המשטר הציוני", סיפר עראקצ'י בראיון, והתייחס לאפשרות שישראל הייתה זו שעמדה מאחורי מותו של הנשיא האכזר. "תודה לאל, זה לא היה המצב", המשיך עראקצ'י על ההקלה בטהראן לאחר שהתבררו העובדות.

נשיא איראן אברהים ראיסי, שנחשב לבן טיפוחיו של המנהיג ח'אמנאי ונתפס על ידי רבים כמועמד פוטנציאלי לרשת אותו לאחר מותו, היה מזוהה עם הממסד השמרני בטהראן, והיה לאחת הדמויות האכזריות בתולדות המשטר האיראני, ואף זכה לכינוי "הקצב מטהראן". בשעה שחזר ממפגש עם נשיא אזרבייג'אן אילהאם אלאייב באזור הגבול בין המדינות, התרסק המסוק של ראיסי, שהיו עליו עוד כמה וכמה בכירים איראנים, בהם שר החוץ לשעבר חוסין אמיר עבדאללהיאן.

ממסע הלוויה של ההרוגים בהתרסקות המסוק באיראן
ממסע הלוויה של ההרוגים בהתרסקות המסוק בעיר תבריז באיראן | צילום: None, reuters

במשך קרוב ליממה פעלו צוותי חילוץ איראניים בתוואי שטח הררי, מיוער וקשה, והצליחו לבסוף לחלץ את שרידי גופותיהם של ההרוגים בהתרסקות. תחקיר שפורסם באיראן לאחר התאונה הקשה קבע כי ההתרסקות נגרמה בשל תנאי מזג אוויר קשים מאוד ששררו בשטח בזמן הטיסה.

נשיא איראן ראיסי בפגישה עם נשיא אזרבייג'אן
נשיא איראן ראיסי בפגישה עם נשיא אזרבייג'אן לפני ההתרסקות | צילום: None, reuters
פרסומת

לקראת מבוי סתום בשיחות הגרעין?

דובר משרד החוץ של איראן אסמעיל בקא'אי הודיע אתמול כי טרם נקבע זמן ומקום לסבב החמישי של שיחות הגרעין בין ארה"ב לאיראן. על פי כמה דיווחים שפורסמו, כולל בוול סטריט ג'ורנל וב-AFP, שטרם קיבלו אישור רשמי, הסבב החמישי צפוי להיערך בסוף השבוע ברומא.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ והשליח סטיב ויטקוף
צילום: רויטרס, רויטרס

באיראן הביעו ביממות האחרונות ביקורת על ההתבטאויות האחרונות מארה"ב, ובעיקר של השליח המיוחד סטיב וויטקוף, שאמר כי "אפס העשרה היא לא סתם קו אדום עבור ארה"ב, אלא קו אדום מאוד ברור ובוהק". עראקצ'י הגיב על דבריו ואמר: "עם או בלי הסכם - איראן תמשיך להעשיר אורניום".

סגן שר החוץ של איראן מג'יד תחת-רוואנצ'י אמר אתמול לכלי תקשורת באיראן כי שיחות הגרעין ייכשלו אם ארה"ב תמשיך להתעקש על סעיף "אפס העשרה", שקובע כי איראן לא תוכל להמשיך להעשיר אורניום בעצמה. בהתבטאויותיו האחרונות הבהיר טראמפ באופן מפורש כי ארה"ב תדרוש בהסכם למנוע מאיראן את היכולת להמשיך ולהעשיר אורניום, ולפי שעה זה מסתמן כסלע המחלוקת המרכזי בשיחות.