צבא רוסיה כובש באוקראינה שטחים בקצב גבוה, וההערכה היא כי מדובר בקצב הכיבוש הרוסי המהיר ביותר מאז תחילת המלחמה לפני יותר משנתיים. למרות אישור הקונגרס בארה"ב את תקציב הסיוע הגדול לקייב בגובה של יותר מ-60 מיליארד דולר, במערב עדיין קיים חשש כי זה לא יאפשר לאוקראינה לרשום הישגים של ממש, ולכל היותר אולי יסייע לה לבלום את קריסת קווי החזית נגד הרוסים.

לכל אורך החודשים האחרונים מתקדם צבא רוסיה במזרח אוקראינה כמעט באין מפריע. כוחות חדשים ורעננים שנשלחו לחזית, בליווי הטלת פצצות וחימוש מדויק בהיקפים אדירים - מביאים לכך שאוקראינה כמעט שלא מסוגלת להתגונן בצורה אפקטיבית. בחודשים האחרונים הצליח צבא רוסיה לכבוש עשרות כפרים ועיירות, בעיקר במחוז דונייצק אך גם בלחימה בזפוריז'יה ובלוגנסק - שלושה מארבעת המחוזות האוקראיניים שנכבשו מאז הרחבת הפלישה הרוסית לאוקראינה ב-24 בפברואר 2022.

בצבא אוקראינה מתקשים להתמודד עם היתרון הגדול של רוסיה באמל"ח, בעיקר פצצות גולשות בעלות ממדי הרס אדירים וחימוש ארטילרי. בשל כך, פעמים רבות נאלצים חיילי צבא אוקראינה לסגת לעמדות אחוריות, וכך קו החזית בין שני הצבאות ממשיך לנוע לכיוון מערב, לטובתה של רוסיה. מפקד צבא אוקראינה אולכסנדר סירסקי חוזר ואומר בימים האחרונים כי המצב בחזית קשה מאוד.

כוחות צבא אוקראינה במלחמה (צילום: רויטרס)
כוחות צבא אוקראינה במלחמה | צילום: רויטרס

חלק מההערכות מציגות תחזיות קודרות לאוקראינה גם בעתיד הנראה לעין, עם חשש ממשי להמשך יכולתה להתמודד עם הכתישה הרוסית. בכירים באוקראינה אמרו לאחרונה כי צבא רוסיה נערך למתקפה גדולה וממוקדת שתצא לפועל בסוף חודש מאי או בתחילת חודש יוני. אחת הגזרות שנמצאות בסכנה למתקפה רוסית מסיבית היא העיר חארקוב, השנייה בגודלה באוקראינה, שסופגת הפצצות כבדות באופן יומיומי, עם פגיעה נרחבת בתשתיות.

ההתקדמות המסיבית של הרוסים בשדה הקרב מגיעה לצד מחיר כבד מאוד. החודשים האחרונים בלחימה מביאים למספרי ההרוגים הגבוהים ביותר בצבא הרוסי, ובחודש מרץ עמד איבדה רוסיה קרוב לאלף חיילים בממוצע ליום. על רקע הדברים האלה אמר בסוף השבוע שר החוץ הצרפתי סטפן סז'ורנה, בריאיון לעיתון הרוסי העצמאי "נובאיה גאזטה", כי רוסיה איבדה מתחילת המלחמה לא פחות מ-150 אלף חיילים שנהרגו, ובסך איבדה כחצי מיליון הרוגים ופצועים.

חשוב לציין כי הערכה זו גבוהה משמעותית מהערכות בעניין של ארה"ב ובריטניה, שפורסמו לפני כחודשיים בציון שנתיים לתחילת המלחמה, והציגו נתונים של כ-80-70 אלף חיילים רוסים הרוגים. לצד זאת, וגם אם הערכת הצרפתים מופרזת מאלו של בריטניה וארה"ב, ייתכן שיש בה כדי ללמד על קצב האבדות הכבד שסופגים הרוסים בחודשים האחרונים - תמורת התקדמות בשדה הקרב.

כוחות צבא אוקראינה במלחמה (צילום: רויטרס)
כוחות צבא אוקראינה במלחמה | צילום: רויטרס

ביממות האחרונות פורסם ברשתות החברתיות ברוסיה סרטון שעשוי ללמד על הלך הרוח בצבא הרוסי, על רקע ריבוי האבדות בחזית. בתיעוד נראה מפקד רוסי מדבר עם קבוצה של חיילים שנמצאים בדרכם לחזית באוקראינה. "כולכם הולכים למות", אמר, "אך אימא רוסיה תזכור אותנו לנצח".

אוקראינה נמצאת במצב קשה מאוד לא רק מבחינת מחסור בנשק ובתחמושת לעומת הרוסים. בתקופה האחרונה נאבקים באוקראינה לעמוד ביעדי הגיוס של הצבא, אך מצוקת כוח האדם נראית גדולה וממשית. עדות לגודל משבר הגיוס באוקראינה היא העובדה כי שר החוץ האוקראיני, דמיטרו קולבה, הודיע לפני כשבועיים כי לא יינתנו שירותים קונסולריים לאזרחי אוקראינה בגיל גיוס לצבא שנמצאים במדינות זרות.

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי (צילום: רויטרס)
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי | צילום: רויטרס

במקביל, בצעד הצהרתי שספק אם יפתיע מישהו, הודיע אתמול משרד הפנים של רוסיה על הכנסתו של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי לרשימת המבוקשים של מוסקווה. בכך, מצטרף זלנסקי לחברה טובה של בכירים אירופים נוספים שהוכנסו לאחרונה לרשימת המבוקשים של הקרמלין, ובהם רבים ממנהיגי ושרי המדינות הבלטיות, כמו למשל ראש ממשלת אסטוניה קאיה קאלאס.