האם צמרת חמאס תעבור בקרוב לאיסטנבול? בצל הדיווחים על קרע בין הנהגת חמאס לקטר והאפשרות שצמרת ארגון הטרור תעזוב את המדינה, ראש הלשכה המדינית שלו איסמעיל הנייה מבקר בטורקיה – והעניק ריאיון חם מאוד לתקשורת הטורקית. בריאיון שפורסם היום (ראשון) ושנערך יום לאחר הפגישה שלו עם הנשיא ארדואן, שבצל המלחמה מחריף מאוד את הטון נגד ישראל, הוא הודה לו על התמיכה בפלסטינים ופסל אפשרות של עסקת חטופים חדשה: "כל מה שהם רוצים זה להחזיר אותם – ואז להתחיל מחדש את המלחמה".

בסוכנות הידיעות הטורקית, שם פורסם הריאיון, הקפידו לפרגן להנייה וכתבו כי ביקורו במדינה נערך "בהקשר של היחסים ההיסטוריים והמכובדים בין טורקיה לפלסטין". הנייה מצידו שיבח בריאיון את ארדואן על עמידתו לצד הפלסטינים, והודה לטורקיה על "קשר היסטורי" שיש להם עם טורקיה בהקשר אזורי ואיסלאמי. יש להדגיש כי מתחילת המלחמה, טורקיה בהנהגת ארדואן נקטה בקו אנטי-ישראלי והתייצבה לימינו של חמאס, כשהנשיא סירב לומר שמדובר בארגון הטרור.

אסמאעיל הנייה ורג'פ טאיפ ארדואן בפגישה באיסטנבול
אסמאעיל הנייה ורג'פ טאיפ ארדואן בפגישה באיסטנבול, אתמול

המחמאות לארדואן על העיצומים נגד ישראל: "צעד חשוב נגד האויבים הציוניים ששפכו דם פלסטיני"

בריאיון הנייה הרעיף מחמאות רבות על טורקיה ועל הנשיא ארדואן. "אנחנו עדיין זוכרים את הנשיא ארדואן שהרים את מפת פלסטין במהלך נאומו באו"ם", אמר הנייה, "אנו עוקבים מקרוב אחר מעמדה של טורקיה באזור, על מדיניותה האזורית והבין-לאומית, ועל עמדתה בעניין הפלסטיני ועזה". ראש הלשכה המדינית של ארגון הטרור אף סיפר שארדואן שוחח עמו על העיצומים שהחליט להטיל על ישראל, במהלך מדיני-מסחרי שהעיב מאוד על היחסים בין המדינות, שהתערערו בעקבות המלחמה בעזה: "בפגישה שלנו דנו בהחלטות שהתקבלו בנוגע להגבלות מסחריות על ישראל והשפעותיהן על פעילות מסחרית".

הנייה הודה לארדואן על ההחלטה ואמר: "זהו צעד חשוב נגד האויבים הציוניים ששפכו את דמם של נשים, ילדים וקשישים פלסטינים בהתקפות על עזה, מאיימים על רפיח במתקפה קרקעית ומזלזלים במקומות הקדושים למוסלמים, במיוחד מסגד אל-אקצא בירושלים". הוא תיאר גם כי בפגישה ביניהם הם דנו ב"סכנה שמצפה למסגד אל-אקצא" לקראת חג הפסח.

הכוחות במבצע הממוקד (צילום: דובר צה"ל)
הנייה: ישראל רק רצתה להחזיר את החטופים ואז לחזור למלחמה. ארכיון | צילום: דובר צה"ל

חמאס דחה את ההצעה, הנייה: ישראל רק רצתה להחזיר את החטופים ואז לחזור למלחמה 

שבוע אחרי שחמאס דחה את ההצעה האמריקנית לעסקת חטופים חדשה, בריאיון לתקשורת הטורקית לא נכתבה בכלל המילה "חטופים", וכותרת הביניים שהוענקה לחלק זה הייתה "המגעים עם ישראל". בניגוד למציאות, הנייה טען כי ישראל היא זו שדחתה עשרות הצעות מהמתווכות: "כל מה שהיא (ישראל) רוצה זה לקחת בחזרה את השבויים ואז להתחיל מחדש את המלחמה בעזה, וזה לא אפשרי. הצבא הישראלי חייב לסגת לחלוטין מעזה. ישראל גם לא רוצה שהעקורים יחזרו לצפון עזה". הנייה סיכם כי חמאס "גילה גמישות במו"מ", וכי ישראל היא זו ש"נקטה בעמדה בלתי מתפשרת".

בתקשורת בטורקיה טענו בהבלטה שישראל עצרה 14 אלף פלסטינים ביו"ש וברצועה מאז שפרצה המלחמה, והדהדו את הטענה של הנייה כי "ישראל הציעה מספר קטן מאוד של אנשים לעסקה". הנייה, שנראה שנזהר שלא לבקר את המתווכות קטר ומצרים, תקף את ארה"ב והאשים אותה בכך שהיא לא מפעילה לחץ על ישראל.

"כניסה לרפיח? זה יהיה טבח בעם הפלסטיני, נילחם ולא נרים דגל לבן"

הנייה התייחס לפעולה הקרקעית האפשרית ברפיח, ואמר כי הדבר יהיה "טבח בעם הפלסטיני": '"אני קורא לאחינו במצרים, לאחינו בטורקיה, לאחינו בקטר כמתווכים, ולמדינות אירופה לפעול לבלימת התוקפנות (הישראלית) ולמנוע את המבצע ברפיח, כמו גם את השלמה הנסיגה (של הצבא הישראלי) מרצועת עזה וסיום ההתקפות על עזה". את הלחימה האפשרית במוקד האחרון ברצועת עזה, כינו בטורקיה "התנגדות של העם הפלסטיני", ועל כך אמר הנייה: "אם האויב הציוני ייכנס לרפיח, העם הפלסטיני לא יניף דגל לבן. לוחמי ההתנגדות ברפיח מוכנים להגן על עצמם ולהתנגד להתקפות".

רפיח (צילום: פלאש 90)
"כניסה לרפיח? זה יהיה טבח בעם הפלסטיני, נילחם ולא נרים דגל לבן". רפיח, ארכיון | צילום: פלאש 90

"היום שאחרי" - גרסת חמאס

ראש הלשכה המדינית של ארגון הטרור התייחס בהרחבה בבמה שקיבל בטורקיה לסוגיה, והצהיר כי הפלסטינים ימשיכו להיות הריבון על רצועת עזה אחרי המלחמה. יחד עם זאת, הוא הביע נכונות לכך שחמאס לא יהיה הסמכות היחידה ברצועה.

"חמאס לא מתעקשת להיות הסמכות הבלעדית בניהול עזה", אמר הנייה, "אבל אנחנו חלק מהעם הפלסטיני ויכולים להקים ממשלת אחדות לאומית על בסיס שותפות ולהסכים על ניהול עזה. אלו נושאים לאומיים. לא נאפשר שמי שיסדיר את המצב בעזה, בגדה המערבית או בשניהם יהיה הכובשים או כל אחד אחר".

על חיסול בניו ונכדיו: ישראל חשבה שכשטבח יגיע לביתי נתגמש במו"מ – נמשיך בדרכנו

הנייה הרחיב כי המטרה של חמאס בהיבט הפנים-פלסטיני הוא שאש"ף יהיה מורכב מכל "הקבוצות הפלסטיניות", ובשלב הבא תוקם ממשלת אחדות שתהיה אמונה על שיקום עזה ועל איחוד המוסדות הפלסטיניים "תחת קורת גג אחת, כולל הבטחה של בחירות".

בסוף הריאיון הנייה התייחס לחיסול שלושת בניו וחמשת נכדיו בחודש שעבר, ואמר כי ישראל בחרה בפעולה זו כיוון שהיא נכשלת בהשגת מטרותיה הצבאיות ובשל "תפיסה מוטעית שטבח שכזה שיגיע לביתי" יפעיל עליו לחץ להתגמש במו"מ: "הבנים שלי הם חלק מהעם הפלסטיני, ומצבם זהה לזה של העם הפלסטיני".

"מלכתחילה אמרתי שדם הבנים שלי לא יקר יותר מזה של ילדי העם הפלסטיני בעזה, בגדה או בכל מקום אחר", אמר, "לכן, אנו שווים בזכויות, בחובות ובקורבנות. אנו מקבלים אותם בנחישות, בנחישות וברצון בלתי מתפשר. ללא קשר לעלות ולקורבנות הנדרשים, נמשיך בדרך זו". הריאיון הסתכם בהבעת תודה לעם הטורקי "על עריכת תפילות הלוויה שלא בפניו עבור ילדיו ונכדיו ביותר מ-30 ערים". אירוע זה לדברי הנייה, הוא "עדות לאחדות האומה המוסלמית".