הניו יורק טיימס דיווח היום (שני) על התקדמות במגעים לעסקת חטופים: ישראל הסכימה לשחרור של 33 חטופים בשלב הראשוני. מדובר בשינוי בעמדה הישראלית שלפיה עד כה נדרש שחרור של לפחות 40 חטופים - נשים, זקנים ואנשים חולים - שנובעת מההערכה כי חלקם מתו בשבי, לפי שלושה גורמים בכירים מישראל שצוטטו בעילום שם.
לפי הדיווח, מדובר בהתקדמות משמעותית במגעים לעסקה, שעשויים לאפשר פריצת דרך לקראת השיחות בקהיר. חמאס העביר לאחרונה איתותים ולפיהם הוא נכון לקבל חלקים מהמתווה האחרון שהועבר אליו ונציגיו יגיעו לשיחות נוספות בימים הקרובים. בישראל בינתיים לא מעלים ציפיות וישלחו נציגים בדרגי עבודה בלבד, ללא ראש המסוד.
בחמאס מבהירים: "ללא הסכמה על הפסקת אש קבועה - לא נגיע להסכם"
דובר חמאס עבד א-לטיף אל-קנוע התייחס להצעה שהועברה לארגון בהצהרה בכלי תקשורת פלסטיניים ואמר כי התנאים שהוצגו "אינם בלתי אפשריים". עם זאת, הדגיש אל-קנוע שללא הסכמה על הפסקת אש קבועה, נסיגת כוחות צה"ל וחזרת הפלסטינים לצפון הרצועה – המשא ומתן לא יתקדם ולא תתאפשר עסקה ממשית.
בכיר בחמאס אמר בעבר לסוכנות הידיעות AFP כי "אין לארגון בעיות מהותיות עם ההצעה האחרונה לעסקה". לדבריו, "האווירה חיובית, אלא אם יהיו מכשולים חדשים מהצד הישראלי". שר החוץ של מצרים סאמח שוכרי בריאד התייחס היום גם הוא באופטימיות להתקדמות האחרונה במגעים: "אנו מלאי תקווה, ומחכים להחלטה סופית".
שר החוץ הבריטי: ההצעה הנוכחית – כוללת שחרור של אלפי אסירים פלסטינים
בצל הדיווחים על ההתפתחויות במגעים לעסקה, התייחס למתווה הנוכחי שר החוץ הבריטי דיוויד קמרון. לדבריו, ההצעה שהועברה לחמאס כוללת הפסקת אש של 40 ימים ושחרור של אלפי אסירים פלסטינים.
"אני מקווה שחמאס יקבל את המתווה הנוכחי, כל הלחץ הבין-לאומי צריך להיות מופעל עליהם, כדי להעביר את המסר שעל הארגון להסכים", אמר קמרון בפגישה שקיים בריאד. עוד כינה את ההצעה "נדיבה מאוד".
התנאי האחרון של ישראל: לא להכריז על הפסקה קבועה של המלחמה
המגעים האחרונים לעסקה מקודמים בעיקר בידי מצרים, אך גם בתיווך קטארי. לפי דיווחים שונים, ההצעה אושרה על כל סעיפים טרם העברת לארגון והיא כוללת שני שלבים עיקריים. הראשון – ביצועי לשחרור חטופים שעונים על ההגדרות ההומניטריות. השני – שיחות המשך שמטרתן הגעה לעסקה נוספת.
בשלב הראשון, כך לפי ההצעה, ישוחררו עשרות חטופים – אולם עדיין ישנם פערים בנוגע למספרם. בחמאס דרשו לשחרר 20 חטופים בלבד, אך בישראל התעקשו על 33 חטופים כבר בשלב הראשוני. שחרור של חטופים נוספים ידון בנפרד, בנושא צפוי משא ומתן קדחתני, כשעל כל חטוף יינתן לפחות יום הפוגה נוסף.
בשלב השני יתקיימו שיחות המשך שבמסגרתן יהיה אפשר להגיע לעסקה כוללת שתכלול את הפסקת הלחימה. ישראל מחד לא תדרש להכריז על הפסקת הלחימה מראש, ומאידך תידרש לויתורים משמעותיים נוספים כשעיקרם הוא בלימת הפעילות ברפיח והחזרת הפלסטינים לצפון הרצועה. בישראל הכחישו חלק מהתנאים.