"הקהילה הבין-לאומית שוקלת כעת להכיר במדינה פלסטינית כדי לבנות מומנטום לקידום פתרון שתי המדינות", כך אמרה השבוע שרת החוץ של אוסטרליה, פני וונג. היא מתחה ביקורת על התנהלות ממשלות נתניהו לאורך השנים, שלדבריה "סירבו" להתקדם בתחום המדיני מול הפלסטינים, והזהירה כי מגמת הנורמליזציה של ישראל לא תוכל להימשך. יממה לאחר מכן מיהרה השרה להכחיש מהלך שכזה מטעם ממשלתה, ופורסמה הבהרה מיוחדת בעניין.

ממשלת אוסטרליה בראשות מפלגת הלייבור מקדמת קו לעומתי יותר למדינת ישראל, בטח ביחס לממשלת המפלגה השמרנית שכיהנה לפניה. מאז תחילת המלחמה עם חמאס, מרבים בקנברה לבקר את ישראל, ולקרוא להקמת מדינה פלסטינית.

"האמת הפשוטה היא שכדי להבטיח עתיד בטוח ומשגשג גם לישראלים וגם לפלסטינים, חובה לקדם את פתרון שתי המדינות", אמרה וונג באירוע ביטחוני באוניברסיטה הלאומית של אוסטרליה בבירה קנברה. "לא יהיה ביטחון ארוך-טווח לישראל אם מדינות האזור לא יכירו בה, ומגמת הנורמליזציה שהתנהלה ערב 7 באוקטובר אינה יכולה להתקדם ללא תהליך לעבר מדינה פלסטינית. יש תסכול עצום בשל היעדר התקדמות בתחום מאז הסכמי אוסלו, כמו גם בשל סירובן של ממשלות נתניהו לדון בשאלה של מדינה פלסטינית".

פני וונג, שרת החוץ של אוסטרליה (צילום: reuters)
פני וונג, שרת החוץ של אוסטרליה | צילום: reuters

וונג הדגישה בדבריה כי חמאס אינו יכול להיות הריבון במדינה פלסטינית ביום שאחרי המלחמה, ואמרה כי יש צורך לקדם רפורמות ברשות הפלסטינית. היא הוסיפה גם שהכרה במדינה פלסטינית תפגע במעורבות ופעילות חמאס, איראן והשלוחים "ההרסניים" של איראן באזור.

דבריה של שרת החוץ של אוסטרליה מגיעים לאחר שבימים האחרונים הדגישו בממשלות ספרד ואירלנד, שידועות בעמדתן העוינת לישראל, על כוונותיהם להכיר במדינה פלסטינית. בחודש פברואר אמר גם שר החוץ של בריטניה דייוויד קמרון כי לונדון תשקול להכיר במדינה פלסטינית, ודווח כי גם בממשל ביידן שוקלים את המהלך.

ולמרות כל זאת, אתמול, פחות מיממה לאחר הדברים של שרת החוץ האוסטרלית, היא נשאלה על ידי כתבים אם ממשלת אוסטרליה אכן מוכנה ומתכוונת להכיר במדינה פלסטינית. "מעולם לא קיבלנו החלטה כזאת", הבהירה וונג. היא ניסתה להסביר שדבריה נאמרו בגישה לפיה "אנחנו יכולים להיות חברים גם של ישראל וגם של הפלסטינים".

בממשלת אוסטרליה כנראה ביקשו לקחת צעד נוסף את התשובה המתנערת של וונג מהדברים שלה עצמה רק יום לפני כן, ואתמול פורסמה גם הבהרה מטעם דובר האופוזיציה לתחום החוץ. הדובר, סיימון ברמינגהאם, אמר כי כל מהלך "מהיר" להכרה במדינה פלסטינית יהיה "מסוכן". לדבריו, הדבר "עלול לאותת לטרוריסטים שאתה יכול להשיג רווחים מפעולות מחרידות שבוצעו ב-7 באוקטובר".