סוכנות הידיעות AP הודיעה היום (שלישי) כי נציגי משרד התקשורת הישראלי החרימו ציוד צילום שלה בעמדה המשקיפה לעזה בשדרות - והאשימו אותה בהפרת חוק "אל-ג'זירה". ב-AP טענו כי הנציגים העבירו לעובדים מסמך החתום בידי שר התקשורת שלמה קרעי, בטענה שהסוכנות הפרה את חוק השידורים הזרים במדינה. מ-AP נמסר: "הממשלה עשתה שימוש לרעה בחוק, רואים זאת בחומרה".

מוקדם יותר, בבית הלבן מיהרו להתייחס לאירוע ואמרו כי הם "בוחנים את הדיווחים על החרמת הציוד", והדגישו: "לעיתונאים יש זכות לבצע את עבודתם".

ציוד AP שנותן שירות לערוץ אלג׳זירה- הוחרם  (צילום: 27א')
הציוד שהוחרם בידי נציגי משרד התקשורת | צילום: 27א'

לאחר הודעת AP הערב, במשרד התקשורת אישרו את הפרטים: "מפקחי משרד התקשורת הגיעו היום למתחם AP בשדרות והחרימו ציוד צילום הנותן שירות לערוץ אלג׳זירה. המצלמה שהוחרמה משדרת בניגוד לחוק בערוץ אל-ג'זירה בשידור חי את צפון רצועת עזה כולל פעילות של כוחות צה"ל ומסכנת את לוחמינו".

צילום מתוך המצלמות של AP שמשקיפות על עזה (צילום: AP)
צילום ממצלמות AP, המשקיף על עזה | צילום: AP
שלמה קרעי (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
ב-AP טענו: "הנציגים העבירו לעובדים פיסת נייר שחתומה בידי שר התקשורת שלמה קרעי". ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

במשרד התקשורת הסבירו מדוע AP הפרה את החוק: "יש לציין כי ניתנה התראה לסוכנות AP כבר בשבוע שעבר על כך שעל פי החוק והחלטת הממשלה אסור להם לספק שידורים לאל-ג'זירה. אולם הם החליטו להמשיך ולשדר בערוץ הגורם לפגיעה ממשית בביטחון המדינה. הציוד שהוחרם כולל מצלמה, תלת רגל, מודם Live u ו-2 מיקרופונים".

בסוכנות הידיעות הגיבו לטענה כי הפרו חוק: "AP מצייתת לכללי הצנזורה הצבאית של ישראל, האוסרת שידורים של פרטים כמו תנועות חיילים, שעלולות לסכן אותם. בשידור החי נראה בדרך כלל עשן עולה מן השטח".

לפיד: "מעשה של טירוף"; קרעי: "פקחים יגיעו גם אליך"

מיד לאחר שנודע על האירוע, ראש האופוזיציה יאיר לפיד תקף: "החרמת הציוד של AP, סוכנות הידיעות הגדולה בעולם, בידי אנשיו של שלמה קרעי, היא מעשה של טירוף. זה לא אל-ג'זירה, זה כלי תקשורת אמריקאי שזכה ב-53 פרסי פוליצר. ‏הממשלה הזו מתנהגת כאילו החליטה לוודא בכל מחיר שישראל תנודה בכל העולם. הם השתגעו".

השר קרעי לא נשאר חייב - והגיב: "ראש האופוזיציה הנכבד, 'אנשיו של שלמה קרעי' הם גורמי המקצוע המסורים של משרד התקשורת המקיימים את הוראות החוק והחלטות הממשלה. אגב, גם אם אתה תחליט להפוך לפרילנסר של ערוץ טרור המסכן את לוחמינו ותשדר להם מיקומים של כוחותינו עם מצלמה שלך, אדאג שפקחי משרד התקשורת יגיעו אליך. תתבייש".

משרדי AP (צילום: AP)
משרד התקשורת: "ניתנה התראה לסוכנות AP כבר בשבוע שעבר" | צילום: AP

לורן איסטון, סגנית נשיא לתקשורת תאגידית בארגון החדשות התייחסה למקרה ואמרה: "החרמת הציוד לא התבססה על תוכן מסוים, אלא על שימוש לרעה של ממשלת ישראל בחוק השידור הזר החדש של המדינה. אנו קוראים לרשויות הישראליות להחזיר את הציוד שלנו ולאפשר לנו להחזיר את השידור החי שלנו מיידית - כדי שנוכל להמשיך לספק עיתונות חזותית חשובה לאלפי כלי תקשורת ברחבי העולם".

ארגון העיתונאים והעיתונאיות התייחס גם הוא לאירוע: "משרד התקשורת חייב להפסיק מיד את הציד אחר כלי תקשורת ועיתונאים. זהו איום כבד על הדמוקרטיה וחופש העיתונות. זהו אינטרס ישראלי מובהק שתתאפשר פה עבודה מקצועית וחופשית של כלי תקשורת, זרים וישראלים, גם אם הם ממסגרים את המציאות באופן שונה מזה של ממשלת ישראל".

"אנו חוששים מפגיעה קשה בחופש העיתונות, אם משרד התקשורת ימשיך לנקוט בצעדים הפוגעים ביכולתם של כלי תקשורת ישראלים וזרים להמשיך לבצע את עבודתם. אנו קוראים ליועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, להיכנס לעובי הקורה ולבדוק את האופן שבו מממש משרד התקשורת את החוק", נמסר מטעם הארגון.

לפני כשבועיים הממשלה אישרה פה אחד לסגור את ערוץ אל-ג'זירה בישראל - 28 שנים אחרי שהוקם. הצו שעליו חתם שר התקשורת קרעי קובע כי הסגירה היא ל-45 יום עם אפשרות לחזרה לאחור או לחילופין להארכה. הצו מאפשר מניעת שידור, החרמת ציוד והסרת הערוץ מהתכנים המוצעים לצרכן. עוד מאפשר הצו לחסום את אתרי האינטרנט של הערוץ ולשלול תעודות הלע"מ מעיתונאים.