8 באוקטובר, יום לאחר שאלפי מחבלי חמאס פלשו לישראל, שחטו משפחות בבתיהן, טבחו במבלים במסיבת הנובה, רצחו 1,200 ישראלים, בסן פרנסיסקו מתקיימת הפגנת שמחה על הטבח.

המארגן של האירוע הוא פרופ' חאתם בזיאן, חוקר במחלקה למזרח תיכון באוניברסיטת ברקלי, המוסד האקדמי היוקרתי שדורג בשנה האחרונה במדד שנגחאי במקום החמישי בעולם. פרופ' בזיאן משלהב את הקהל השמח ומתאר את הטבח כיום עצמאות פלסטיני: "הפלסטינים חווים כעת את הולדתה של ההתנגדות שלהם מאז שהבריטים הגיעו ונתנו את פלסטין להתנחלות הקולוניאליסטית הציונית". 

פרופ' בזיאן הוא מי שייסד לפני 23 שנה, עוד כסטודנט בברקלי, את SJP - סטודנטים למען צדק לפלסטין - הארגון שעומד מאחורי מה שקורה כעת בקמפוסים ברחבי ארה"ב. ב-2011 התקיים הכנס הארצי הראשון שלהם באוניברסיטת קולומביה, אז עם 40 תאי סטודנטים. עוד כמה שנים חלפו ומתא אחד שהוקם באוניברסיטה שבקליפורניה קמו תאים דומים במאות אוניברסיטאות בארה"ב. הם היוו את ראש החץ בארה"ב של ה-BDS, התנועה לחרם כלכלי על ישראל ועל הפסקת הסיוע הביטחוני של הממשל האמריקני.

חאתם בזיאן (צילום: reuters)
פרופ חאתם בזיאן, ארכיון | צילום: reuters

אלא שבהנהלת SJP, בזיאן בראשם, לא מיקדו את המאבק שלהם בכיבוש או בדרישה לפתרון שתי מדינות, אלא בהשמדת ישראל. הם השרישו בארה"ב את הקריאה "מן הנהר ועד הים פלסטין תהיה חופשית", הביעו תמיכה במחבלים ותמכו במאבק מזוין.

20 שנה לפני שפרופ' בזיאן נשא "נאום הניצחון" אחרי ה-7 באוקטובר, הסטודנט בזיאן נשא באותה העיר נאום חזון של התנועה, בזמן שאוטובוסים התפוצצו בישראל באינתיפאדה השנייה: "אנחנו צופים באינתיפאדה בפלסטין והשאלה היא למה אין לנו אינתיפאדה במדינה הזאת (בארה"ב). הם יאמרו שהפלסטינים קיצוניים מדי. עוד לא ראיתם קיצוניות אמיתית". 

דוח שהוגש לוועדה לענייני חוץ של הקונגרס האמריקני ב-2016 על ידי ג'ונתן שנצר, ששימש לפני כן חוקר מימון טרור במשרד האוצר האמריקני, מצא שגורמים שגייסו ל-SJP מיליוני דולרים גייסו לפני כן כספים לקרנות שמימנו את החמאס והג'יהאד האיסלאמי, ארגונים שהוצאו אל מחוץ לחוק בארה"ב.

באותה השנה, 2016, ביקרתי בקמפוסים האמריקניים במסגרת סדרת כתבות שהכנתי אז על עליית תנועת ה-BDS בארה"ב. הגעתי גם לברקלי, שם הצלחתי לשכנע בשיחת מסדרון את בזיאן, אז ד"ר, להתראיין - הריאיון הראשון וכנראה האחרון שלו לכלי תקשורת ישראלי. היה ניכר שהוא תומך בטרור ולא אמר מילה נגד ירי רקטות ליישובי ישראל או פגיעה בחפים מפשע.

צעיר פלסטיני זורק בקבוק תבערה, 2000 (צילום: Sakchai Lalit | AP)
צעיר פלסטיני זורק בקבוק תבערה בבית לחם בעת האינתיפאדה השנייה, ארכיון | צילום: Sakchai Lalit | AP

במהלך השנים השכילו פרופ' בזיאן וראשי הארגון להסתיר את השורשים הרדיקליים והתמיכה בטרור ויצרו ברית עם סטודנטים וארגונים בקצה השמאלי של המפה שהצטרפו למאבק שלהם, אבל ברית יותר משמעותית שהצליחו לייצר במידה לא מעטה של הצלחה היא ברית המיעוטים - עם ארגונים רבים בקהילה האפרו-אמריקנית, עם ארגונים להט"ביים, וגם עם ארגון הסטודנטים היהודי JVP - "קול יהודי לשלום" - שתומך בחרם על ישראל.

אחרי ה-7 באוקטובר הוסרו המסכות, האמירות הקיצוניות שמהן נשמרו, התמיכה בטרור שהוצנעה, הכול יצא החוצה בפומבי - הארגון פרסם הודעת תמיכה בחמאס ותיאר את טבח ה-7 באוקטובר "ניצחון היסטורי לתנועת ההתנגדות" וקרא למאבק מזוין להשמדת ישראל.

כך פשטו מחבלי חמאס על היישובים במתקפת 7.10 (צילום: חדשות 12)
פשיטת מחבלי חמאס על יישובי עוטף עזה במתקפת 7.10 | צילום: חדשות 12

פרופ' בזיאן ממשיך לפקוד מדי יום את הקמפוס היוקרתי בברקלי ולחנך את הסטודנטים שלו לפעילות נגד קיומה של ישראל, ואילו הסטודנטים הישראלים ורבים מאלה היהודים שלומדים בברקלי, בקולומביה, ב-UCLA או באוניברסיטאות רבות אחרות בארה"ב חוששים להגיע לכיתה, או אפילו להיכנס לקמפוס.