ספרד, נורווגיה ואירלנד הודיעו היום (רביעי) כי הן מכירות במדינה פלסטינית, ובכך הצטרפו ל-144 מדינות נוספות שהצהירו זאת בעבר. רוב מוחלט של 75% מתוך המדינות החברות באו"ם מכירות במדינה פלסטינית, ובשנה האחרונה 7 מדינות חדשות הודיעו על כך.

טרם ההכרזה של ספרד, נורווגיה ואירלנד, המדינה האירופית האחרונה שהכירה במדינה פלסטינית הייתה שוודיה ב-2014. 11 מתוך 27 (40%) מהמדינות החברות באיחוד האירופי מכירות במדינה פלסטינית. בין המדינות הבולטות שהכריזו בעבר על הכרה הן רוסיה, סין, ברזיל, הודו וארגנטינה. 

"מכה לישראל" ו"צעד היסטורי": הסיקור בעולם

בכלי התקשורת ברחבי העולם סיקרו בהרחבה את ההכרזה של שלוש המדינות. בסוכנות הידיעות AP קראו להכרזה "צעד היסטורי שהוביל לגינוי מישראל וצהלות מהפלסטינים". בסוכנות הידיעות הוסיפו ש"ההכרזה היא צעד לעבר מימוש תקווה פלסטינית ארוכת שנים, ומגיעה בעקבות זעם בין-לאומי על הרג אזרחים ומשבר הומניטרי ברצועת עזה".

ב"ניו יורק טיימס" כינו את ההכרזה "מכה לישראל", וטענו שמדובר ב"תגובת נגד למלחמה בעזה וכיבוש של עשורים". בעיתון ציינו שיש משקל עודף להכרזה לאור התזמון שלה, בזמן המלחמה בעזה. ב"גארדיאן" הבריטי הדגישו שהמהלך מגיע אחרי 7 חודשים של לחימה בעזה וקריאות בכל רחבי העולם להפסקת אש.

הכותרת לכתבה הראשית ברשת CNN האמריקנית הייתה "מהומה במזרח התיכון: ספרד, נורווגיה ואירלנד יכירו במדינה פלסטינית". ברשת הוסיפו ש"הצעד של שלוש המדינות האירופיות יסייע למטרה הפלסטינית אבל יפגע ביחסים עם ישראל". בעיתון הנורווגי הפופולרי "אפטנפוסט" ובעיתון הספרדי הנפוץ "אל פאיז" התמקדו בהשלכות של הצעד על היחסים עם ישראל.

כותרות בעולם

בחמאס כינו את ההכרזה היום "נקודת מפנה", ומסרו ש"ההתנגדות האמיצה של העם הפלסטיני" היא הסיבה לצעד. גם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן בירך על ההודעה. מנגד, שר החוץ ישראל כ"ץ הורה להחזיר מיד לישראל להתייעצויות את שגרירי ישראל באירלנד ובנורווגיה.

"אני שולח היום מסר חד וברור - ישראל לא תבליג מול מי שחותרים תחת ריבונותה ומסכנים את ביטחונה. אירלנד ונורווגיה מתכוונות לשלוח היום מסר לפלסטינים ולכל העולם: הטרור משתלם", אמר כ"ץ. "אחרי שארגון הטרור חמאס ביצע את הטבח הגדול ביותר של יהודים מאז השואה, אחרי שביצע את פשעי המין המחרידים שראה העולם, מדינות אלו בחרו לתת פרס לחמאס ולאיראן ולהכיר במדינה פלסטינית". 

ספרד, נורווגיה ואירלנד הכריזו שהמהלך יושלם במהירות, עד 28 במאי. ראש ממשלת נורווגיה יונס גר סטורה קרא  למדינות נוספות ללכת בעקבותיה ולהכיר במדינה הפלסטינית, והדגיש שנורווגיה עדין מאמינה בעקרון שתי המדינות.