התקשורת הממלכתית באיראן הודיעה הבוקר (שני) רשמית על מותו של הנשיא אברהים ראיסי בהתרסקות המסוק אתמול בצפון-מערב המדינה. יחד איתו היו על המסוק גם שר החוץ חוסין אמיר עבדאללהיאן ובכירים נוספים בממסד הפוליטי והדתי. מי שצפוי להחליף אותו בתפקיד הוא סגנו, מוחמד מח'בר.

על פי החוק באיראן, במקרה שהנשיא מת או שנבצר ממנו לבצע את תפקידו מכל מיני סיבות, סגן הנשיא הראשון מחליף אותו, אך לא יאוחר מתקופה של 50 ימים. החוק קובע כי ועדת מומחים איראנים צפויה להורות במצב כזה על בחירות חדשות לנשיאות בתוך 50 ימים לכל היותר. לצד זאת, ההערכה כי יידרש זמן נוסף כדי לארגן כעת בחירות חדשות.

סגן נשיא איראן מוחמד מח'בר עם סולטאן עומאן (צילום: Reuters)
סגן נשיא איראן מוחמד מח'בר עם סולטאן עומאן | צילום: Reuters
סגן נשיא איראן מוחמד מח'בר עם אמיר קטאר (צילום: Reuters)
סגן נשיא איראן מוחמד מח'בר עם אמיר קטאר | צילום: Reuters

בניגוד לאברהים ראיסי, מוחמד מח'בר אינו איש דת, אך הוא מכהן במועצה האיראנית לאבטחת האינטרסים של המשטר, שחבריה נבחרים על ידי המנהיג העליון עלי ח'אמנאי. הוא מחזיק בתארים ליחסים בין-לאומיים וניהול, וכיהן בעבר כסגן מושל מחוז ח'וזיסטן. אמש, מוחמד מח'בר כבר ניהל את ישיבת החירום של ממשלת איראן שנערכה בעיר תבריז, שקרובה יחסית לאזור התרסקות המסוק.

מוחמד מח'בר מנהל את ישיבת החירום של ממשלת איראן
מוחמד מח'בר מנהל את ישיבת החירום של ממשלת איראן
מוחמד מח'בר מנהל את ישיבת החירום של ממשלת איראן
מוחמד מח'בר מנהל את ישיבת החירום של ממשלת איראן

על אף שראיסי נחשב אולי לנשיא השמרן והקיצוני ביותר באיראן וזה שעמדותיו הן ככל הנראה הקרובות ביותר לאלו של המנהיג ח'אמנאי, מותו לא צפוי לשנות את סדר היום באיראן, שבהכרח צפויה להמשיך במדיניות הטרור האזורית שלה ומדיניות הדיכוי הפנימית. לעומת זאת, תוצאה אפשרית של מותו של ראיסי עשויה לגרום לזעזועים בפוליטיקה הפנימית באיראן, בין השאר משום שהוא נתפס כמועמד אפשרי לרשת בעתיד את המנהיג העליון ח'אמנאי.

לעומת הנשיא ראיסי, מי שעשוי להותיר אחריו חלל גדול בתפקידו הוא שר החוץ עבדאללהיאן. שר החוץ האיראני נחשב לגורם חשוב ומרכזי מאוד בתיאום הפעילות של איראן מול ארגוני הטרור באזור, לרבות חיזבאללה וחמאס. על אף תפקידו הדיפלומטי, שבאופן רשמי אינו עוסק בפעילות "ההתנגדות", עבדאללהיאן, דובר ערבית ומעורב מאוד בנעשה במזרח התיכון, נחשב לגורם מקשר חשוב.

עבדאללהיאן בפגישה עם מזכ"ל חיזבאללה נסראללה
עבדאללהיאן בפגישה עם מזכ"ל חיזבאללה נסראללה בביירות

מאז תחילת המלחמה ערך עבדאללהיאן שורה ארוכה של ביקורים במדינות האזור, בין השאר בקטאר, לבנון, סוריה ומדינות נוספות. בניגוד לשרי חוץ קודמים של איראן, עבדאללהיאן נחשב כממוקד בעיקר בנעשה בזירה המזרח תיכונית ונחשב מקורב מאוד לגורמי טרור רבים.