המלכוד אחרי האירוע הקשה: התקיפה החריגה של צה"ל בדיר אל-בלח שבה נהרגו בשוגג שבעה מעובדי ארגון WCK ("המטבח המרכזי העולמי") הובילה לגל נרחב של גינויים מרחבי העולם - וגם החריפה את הטון של איחוד האמירויות כלפי ישראל.

גורם שמקורב לממשל באבו דאבי אמר היום (רביעי) בשיחה עם N12 בעקבות מותם של העובדים מאש צה"ל ביום שני בלילה: "זו פשלה גדולה, לא מוכנים לעוד הרוגים. הממשל באיחוד באמירויות מאוד מתרגז מזה. זה קרה אחרי שכבר כמה חודשים תכננו את המסדרון ההומניטרי הימי ועכשיו המעורבות בזה מושהית עד להודעה חדשה".

סיוע של האמירויות לעזה
סיוע של האמירויות לעזה

"איך ישראל תוכל לשכנע שזה לא יקרה עוד הפעם?", הוא הוסיף. "הממשל באבו דאבי זקוק לערבויות האלו. החבר'ה של המטבח המרכזי העולמי סייעו במלחמה לתושבי עוטף עזה ועשו מול ומעבר. איך נדע שלא כל מי שזז בעזה לא עלול להיפגע?".

על פי התחקיר הראשוני בצה"ל, כטמ"מים של חיל האוויר תקפו כלי רכב של WCK, לאחר שקלטו מזון מספינת סיוע של ארגון הסיוע שהגיעה למזח שמוקם במערב העיר עזה. זו הייתה במימון של איחוד האמירויות, בתיאום ופיקוח צה"לי.

הגינויים החריפים של האמירויות

משרד החוץ של איחוד האמירויות פרסם הצהרה חריפה: "מגנים בחריפות את הפגיעה של כוחות הכיבוש הישראליים בצוות שהביאה למותם. יש להטיל על ישראל את האחריות המלאה להתפתחות המסוכנת הזו ולקיים חקירה בדחיפות, באופן עצמאי ושקוף, ולהעניש את האחראים לפשע המתועב הזה שנחשב להפרה בוטה של ​​המשפט ההומניטארי הבין-לאומי".

בהצהרה משותפת עם קפריסין, האמירויות גינתה שוב את התקרית. "איחוד האמירויות וקפריסין גינו בחריפות את התקיפה של ישראל נגד עובדי WCK. הפדיעה בצוותי סיוע הומניטריים היא הפרה בוטה של ​​כל האמנות הבינלאומיות שמבטיחות את ההגנה עליהם. האסון ההומניטרי בעזה מחייב אימוץ של גישה בין-לאומית קולקטיבית כדי להפחית באופן מיידי את האיום על חיי חפים מפשע", נכתב.

מזח הסיוע הימי שתוכנן לצאת לפועל בעזה, פרויקט הדגל שהובילה לאחרונה איחוד האמירויות עם ארגון WCK - נועד להקל על העברת הסיוע ההומניטרי. המהלך הזה שנמצא כעת בסכנה, תואם אל מול ישראל שהייתה אמורה לאבטח את הסיוע שמקור המימון שלו הוא איחוד האמירויות.

מפעל הסיוע של אבו דאבי

מתחילת המלחמה, האמירתיים החליטו לפתוח במבצע סיוע חסר תקדים שמכונה "הפרש האמיץ", בהוראת הנשיא השיח' מוחמד בן זאיד. מי שלקח את המושכות הוא יועצו מוחמד דחלאן שפועל מאחורי הקלעים.

סיוע של האמירויות לעזה
סיוע של האמירויות לעזה

בצל המלחמה בעזה, דחלאן החליט להושיט יד לרצועה ובכך הוא מפגין נוכחות - ומחזק את מעמדו ברחוב העזתי, מתחת לפני השטח. היום "שאחרי" בעזה אומנם עוד רחוק, אך בינתיים דחלאן מתבלט ומאותת לתושבי הרצועה - שבזמן שהנהגת חמאס משתמשת בהם כ"מגן אנושי", הוא פועל כדי להקל על מצבם.

הסיוע במספרים

  • איחוד האמירויות העבירה כמויות גדולות של מזון, תרופות, אוהלים שעמידים לגשם ובגדי חורף - שנאמד בסכום של 450 מיליון דולר.
  • הוחלט להקים 6 מתקני התפלה שמספקים 200 אלף ליטר ביום, ל-600 אלף עזתים.
  • שני בתי חולים שדה הוקמו בדרום הרצועה, בהם המרכזי באצטדיון העירוני של רפיח עם קיבולת של 150 מיטות.
  • הועברו כ-27 אלף טון של סיוע הומניטרי דרך מעבר רפיח.
  • מאות טונות של סיוע הוצנחו מהאוויר, בנוסף לאלפי טון בספינות שנושאות סיוע.
  • כ-2,000 פצועים פונו לטיפול רפואי באמירויות, בנוסף לילדים חולי סרטן.
  • האמירויות פועלת כדי להוציא אלפי סטודנטים מעזה לאוניברסיטאות בחו"ל.