מועצת הביטחון התכנסה הלילה (בין חמישי לשישי) לראשונה מאז טבח 7 באוקטובר לדיון מיוחד שהתמקד רק בנושא מצב החטופים המוחזקים בידי חמאס בעזה ובקידום דרכים לשחרורם. הדיון נקבע לאחר חודשים של עבודה מאומצת מאחורי הקלעים של המשלחת הישראלית על המדינות החברות במועצה, ובראשן ארה"ב וגרמניה - שגם יזמו אותו. נציגים של 23 מדינות השתתפו, בהן גם ישראל, וקוריאה - שסגן ראש המשלחת שלה באו"ם, סנג'ין קים, השתנק ולא הצליח לסיים את דבריו כשדיבר על החטוף הירש גולדברג פולין.

חטופים ששוחררו משבי חמאס וקרובים של כאלה שעדיין מוחזקים בעזה הוזמנו. בדיון נכחו ד"ר שושן הרן שנחטפה מביתה בבארי ושוחררה ושחתנה עדיין חטוף בעזה, איילת סמרנו, אימו של יונתן סמרנו ז"ל שגופתו נחטפה לעזה בידי עובדי אונר"א וכן גילי רומן, קרוב משפחתה של כרמל גת ואחיה של החטופה המשוחררת ירדן רומן-גת. בנוסף, מטעמה של ארה"ב הוזמנה פרופ' רות הלפרין קדרי, וזאת כדי לתת חוות דעת על הנעשה לחטופות והחטופים בשבי. היא אחת מיוזמות "פרויקט דינה" לאיסוף ותיעוד הראיות של האלימות המגדרית שננקטה על ידי מחבלי חמאס.

הפגנות מחוץ לדיון מועצת הביטחון של האו"ם
הפגנות מחוץ לדיון מועצת הביטחון של האו"ם

ד"ר הרן סיפרה על התלות המוחלטת בשוביה, על החרדה המתמדת שבה הייתה שרויה ועל האובדן הרב של בני קיבוצה. היא תיארה את הקשיים שהיא ובני משפחתה עוברים, הבעיות הבריאותיות שמעולם לא היו לה טרם נחטפה, שבתה במצב קשה אחרי השבי וכי נכדיה עברו טראומה לכל החיים, ועדיין אינם יודעים מה מצבו של אביהם. בדבריה קראה לשחרור המיידי של החטופים והפצירה במדינות העולם: "השיבו אותם הביתה עכשיו!".

כ-100 פעילי מטה משפחות החטופים בניו יורק הגיעו אל מחוץ לבניין האו"ם כדי לחזק את החטופות המשוחררות ובני המשפחות שהגיעו לדיון ובקריאה לשחרור מיידי של החטופים. גילי רומן יצא אל המפגינים ואמר להם: "היום יום הולדתה ה-40 של כרמל, והגענו לכאן היום כדי לדרוש מהפורום הבכיר ביותר - עזרו לנו להביא אותם הביתה. עשו כל מה שאפשר. אנחנו רוצים לחגוג עם כרמל בבית. תודה למפגינים ולתומכים שמלווים אותנו בכל רחבי העולם, ובכל אירוע כאן בניו יורק. לצערי זו לא הפעם הראשונה שאני פוגש אתכם, אבל אני מקווה שזו הפעם האחרונה, כי כולם ישובו הביתה בקרוב".

דיון על החטופים במועצת הביטחון של האו"ם
דיון על החטופים במועצת הביטחון של האו"ם
דיון על החטופים במועצת הביטחון של האו"ם
דיון על החטופים במועצת הביטחון של האו"ם

"בדיון יושם דגש מיוחד על ההשלכות ארוכות הטווח של השבי הן על החטופות והחטופים עצמם, על משפחותיהם, ועל החברה כולה", מסרה פרופ' הלפרין קדרי. "יש לברך על קיום הדיון ביוזמה האמריקנית שיאפשר להגיד בפורום החשוב ביותר של האו"ם את המובן מאליו: העלמה כפויה והחזקה בשבי הינם הפרה בוטה של המשפט הבין-לאומי ושל דיני המלחמה, חובה על כל מדינה לפעול לשחרור מיידי וללא תנאי של כל החטופות והחטופים. על מועצת הביטחון לפעול ישירות כנגד כל גורם, כולל מדינות, המסייע לחמאס במישרין או בעקיפין, בכדי להביא לסיום המצב הנורא הזה".

גלעד ארדן באו"ם (צילום: reuters)
"מאמץ דיפלומטי בלתי פוסק". השגריר ארדן | צילום: reuters

שגריר ישראל לאו"ם גלעד ארדן נשא דברים בדיון. בדבריו, הטיח ארדן במועצת הביטחון: "איך אתם יכולים לקרוא להפסקת אש לפני שאתם עושים כל מה שאפשר כדי להחזיר אזרחים תמימים הביתה?". עוד הוסיף: "אם המועצה הזו באמת רוצה שהמלחמה תסתיים, היא צריכה להציב את נושא שחרור החטופים בראש סדר יומה. הסיבה שהמלחמה הזו התחילה היא משום שחמאס חטף את היקירים לנו כבני ערובה והוא מסרב לשחרר אותם".

מוקדם יותר, מסר ארדן: "בעקבות מאמץ דיפלומטי בלתי פוסק, הבאנו לכך שמועצת הביטחון תתכנס לראשונה לדון אך ורק במצב החטופים שלנו ובקידום דרכים להפעלת לחץ לשחררם. בדיון היום אדרוש את התשובות שחיכו להן זמן רב: מדוע מועצת הביטחון לא מכריזה על חמאס כארגון טרור? מדוע לא מוטלות סנקציות בין-לאומיות על ראשי החמאס?".

"אם מועצת הביטחון תמשיך בחוסר המעש שלה - טרור החטיפות, כולל חטיפת תינוקות וילדים, יהפוך להיות סטנדרט הטרור הבין-לאומי, בדיוק כפי שטרור חטיפת ופיצוץ המטוסים התפשט והפך לתופעה בעקבות הטרור הפלסטיני", סיכם השגריר ארדן.