גורם בכיר בממשלו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אמר הערב (שבת) בשיחה עם כתבים כי ישראל הסכימה לעסקה להפסקת אש של שישה שבועות ולשחרור חטופים - וכעת ממתינים לתשובת הנהגת חמאס. "יש הצעה על השולחן והישראלים דה פקטו הסכימו לה", אמר. "שישה שבועות של הפוגה ושחרור חטופים והנטל עכשיו הוא על חמאס. הנייה דיבר עם אמיר קטאר על הפרטים ועובדים מסביב לשעון כדי שזה יקרה. גם להגדיל את הסיוע ההומניטרי וגם להציל את החיים של החטופים. הכדור במגרש של חמאס, וממשיכים לדחוף בכל הכוח".

"עבדנו קשה עם הישראלים לגבש מסגרת עם כל הסוגיות, ועשינו כמה פגישות בישראל שבוע שעבר ואז הפגישה בפריז חיברה הכול יחד", הוסיף הגורם הבכיר. "הפסקה של שישה שבועות בלחימה והכנסת סיוע מוגדל, אבל החטופים חייבים "יש הרבה עבודה בין הנשיא (ביידן), מצרים, קטאר וישראל. אני לא רוצה לייצר ציפיות לכאן או לכאן. אבל אלה הדברים ואיפה שהם מונחים. העסקה הזו יותר מורכבת, אבל הקטגוריה היא של החולים המבוגרים ונשים ואנחנו רוצים להוציא אותם מעזה, חושבים שיש לנו מסגרת מונחת ורוצים לקדם אותה".

על התקרית בעזה, וחסימות המעברים

על מבצע ההצנחה האמריקני שהתבצע היום לראשונה בשמי הרצועה אמר הבכיר: "הצבא האמריקני פעל יחד עם ירדן כדי להקל על האזרחים. כ-38 אלף ארוחות הוצנחו לאורך החוף, והאזורים נבחרו באופן ספציפי – כדי להגיע למקומות שבהם יש צורך מוגבר וגישה טובה. אנחנו בוחנים את כל האפשרויות".

"אנו לוחצים על ממשלת ישראל לפתוח נתיבים ומעברים נוספים. הנשיא ביידן הורה על הצנחת סיוע,  עבדנו על עוד דרכים להכניס סיוע לעזה והיינו בקשר עם בכירים בישראל וקפריסין", הוסיף הבכיר. "אנו עובדים עם האו"ם ועם חברות מסחריות כדי לראות האם אפשר לייצר נתיב ימי ישירות לעזה".

הבכיר התייחס גם לאירועים האחרונים ברצועה: "הבית הלבן שולח תנחומים לכל הקרובים שנהרגו בעזה בתקרית, שמבהירה למה צריך להגדיל את הסיוע ההומניטרי לעזה. ארה"ב תמכה לכל אורך הדרך והובילה מאמצים להגדלת הסיוע לעזה... הסיוע לעזה לא מספיק, לא מתקרב אפילו למספיק".

הנשיא ביידן בישראל (צילום: reuters)
ההצנחה האמריקנית תואמה עם ישראל? ביידן ונתניהו | צילום: reuters

הצנחת הציוד האמריקני תואמה עם ישראל?

בכיר נוסף אמר כי המנגנונים השונים להכנסת הסיוע עובדים – פתיחת המעברים, "התיאום עם מצרים הבעיה היא לא להכניס את המשאיות לעזה,  הבעיה היא ההפצה", הסביר הבכיר. "אם אי אפשר להעביר את הסיוע מהכניסה לרצועה ומהמחסנים, להעביר אספקה לצפון הרצועה, אז קשה למנוע את הרעב".

עוד הוסיף הבכיר השני כי "הבעיה היא שכנופיות משתלטות על זה (הציוד), הן גונבות אותו ובוזזות ולעיתים מוכרות את זה. הדרך לפתור את זה היא להציף את הרצועה בסיוע וככה מפחית את הלחץ של אזרחים שאינן פושעים להגיע לאוכל. לכן חשוב שיכנס מזון מכמה שיותר נקודות".

הבכיר נשאל אם הצנחת הסיוע ההומניטרי ממטוסים אמריקניים תואמה עם ישראל, והשיב: "הסיוע והתנועה לתוך ובתוך עזה זה אתגר מכמה כיוונים אבל זה לא שיקוף של מה שישראל עושה אלא של צורך, והצורך הוא קריטי. זה לא תואם עם אף קבוצה על הקרקע. העובדה שההצנחה היום הייתה מוצלחת אומרת שאפשר יהיה לעשות את זה שוב בימים ובשבועות הקרובים. מתכננים לעשות את זה שוב. בוחנים את כל האפיקים".